dimecres, 19 d’agost de 2015

Serra de Galdent

Serra de Galdent vista des del puig de Son Reus.
Una excursió matinal que recorre la petita serra de Galdent formada pels cims de Galdent (420 m), en Claret (377 m) i el de ses Bruixes (358 m), a cavall entre Algaida i Llucmajor.
Aquest itinerari comença en el camí de Son Marió, situat als peus del puig de s'Escolà. Per arribar-hi venint per la carretera Ma-5010 d'Algaida a Llucamjor a uns dos-cents metres abans d'arribar al Km 2, hem de voltar a la dreta. Un cop passat el tram asfaltat, podem deixar el vehicle a la vorera del camí (WP-01).
Així doncs, a les 8,47 h iniciem la passa per l'ampla camí de terra que parteix vers al nord. Cal fixar-se amb l'antiga síquia, situada a la dreta d'aquest camí, que duia aigua de la font de Randa cap al poble de Llucmajor.
Un xic més endavant, obviarem una pista a la dreta situada prop d'una antiga fàbrica de ciment abandonada.
La pista continua en la mateixa direcció que portàvem (nord), deixa les cases de Son Saleta enclavades al peu del puig de ses Bruixes i passa entre un molí i unes cases. Entretant, gaudim de les vistes dels puigs de Son Reus i el de Randa a la nostra dreta.
Uns cinc minuts des del molí, localitzem a l'esquerra una fita que indica la pujada cap al puig. Nosaltres fem cas omís i seguim una mica més endavant fins arribar a un gros safareig situat a la dreta del camí (WP-02).
Aquí sí, deixem la pista i voltem a l'esquerra per un marcat tirany. Després de marcar una ziga-zaga, el sender franqueja un portell sense barrera, passat el qual, continua senyalitzat amb fites enmig de la garriga. Després d'una curta, però forta pujada, arribem a un collet, on voltem a l'esquerra i resseguint la carena, a les 11,45 h arribem al cim del puig de ses Bruixes (355 m) (WP-03). Aquest darrer tram és força aeri, no és difícil però cal anar alerta i sense presses. Les vistes del Migjorn de Mallorca són espectaculars. Llucmajor, el Massís de Randa i fins i tot l'illa de Cabrera si el dia és clar.
Retornem fins el collet i continuem resseguint la carena amb l'ajuda de les fites, direcció oest/nord-oest, ara sense cap tipus de dificultat. Després de travessar diverses parets de poca alçada i d'una curta pujada, arribem al puig d'en Claret (378 m) dins d'un frondós pinar.
El tirany continua en davallada entre carritxeres per dins el pinar i, transcorreguts devers vint-i-cinc minuts, deixa un camí a la dreta (WP-05) i comença a pujar de nou en sentit gairebé nord-oest. Deu minuts més tard, volta sud-oest direcció al puig d'en Galdent (420 m) (WP-06), on hi arribem en tretze minuts de forta pujada.
Després d'una breu aturada, iniciem el descens d'aquest cim en direcció sud-est seguint la carena. Poc a poc el tirany s'endinsa dins una pineda i desemboca a un ample camí, on girem a la dreta (oest). Es tracta d'un sender pedregós que en baixada passa per una abandonada pedrera (WP-07) i finalitza al pàrquing del restaurant cova de Galdent (WP-08). Si és obert val la pena entrar i visitar l'enorme cova (canteres de marès) on l'ambient és fresc, sobre tot en un dia calorós.
Continuem per la carretera asfaltada que tomba a la dreta i posteriorment a l’esquerra, baixant suaument amb camps oberts a tots dos costats fins arribar al camí de Ferrutxelles a mà esquerra per on continuem. Es tracta d'una pista rural que discorre al nord-est en suau ascens.
No tardem gaire en franquejar el camí del Puig (WP-09) per continuar recta pel mateix camí, ara de terra. Des d'aquí tenim una bona vista del Puig de ses Bruixes que no fa gaire hem coronat. Un xic més endavant, arribem a una altre cruïlla de camins on hem de voltar a la dreta (sud-est) en suau descens per anar a desembocar a l'ampla camí de terra de Son Marió, per on prenem cap a l'esquerra i arribem al punt on havíem iniciat l’itinerari.
A les 12,30 h donem per finalitzada aquesta caminada d'avui.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 8,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 418 metres
Alçada mínima - màxima: 167 - 420 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 45 minuts (Total: 3 hores i 43 minuts)
Excursió realitzada el dia: 
27 d'abril de 2015 
Components del grup: Pere, Tomeu C. i Josep. 
Observacions: Itinerari bo de fer, discorre tot ell per camins o tiranys marcats. El darrer tram de carena fins al puig de ses Bruixes no és recomanable per a aquells qui pateixen vertigen. S'ha d'anra alerta si la roca és banyada.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://picasaweb.google.com/107096364941574342910/SerraDeGaldent#6181430616620895170
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies.

Una petita variant que estalvia la feixuga pujada final al puig de Galdent i que passa per l'encletxa anomenada "Sa Potada des Gegant", és la que férem amb el grup excursionista de l'associació de veïnats de Pòrtol el dia 1 de maig de 2015. Seguim el mateix itinerari venint del puig de ses Bruixes per la carena, i just abans d'arribar al puig d'en Claret, ens desviem a l'esquerra en la cruïlla de camins del (WP-04). El tirany planeja i després davalla direcció oest franquejant una escletxa anomenada popularment "Sa Potada des Gegant", un mos al perfil de la carena en forma de la lletra U (WP-05). Passada l'esquerda, el camí continua en sua pujada fins a una nova cruïlla de camins, el camí de la dreta és per on baixarem més tard i és el que passa per ses pedreres. Nosaltres continuem pujant nord-oest entre pins i carritxeres, però atenció, uns cinc minuts més amunt, el nostre camí es desvia una mica a la dreta, aquest desviament és poc visible i molt tapat per les altes carritxeres. Un cop sortim de la pineda emprenem la pujada tot resseguint la carena del cim arribant al puig de Galdent (420 m) (WP-06). Des d'aquest modest cim podem gaudir d'una extensa i magnífica panoràmica, la badia de Palma, Llucmajor, la Colònia de Sant Jordi i l'illa de Cabrera. El descens d'aquesta muntanya el realitzem per la mateixa carena que hem pujat, i seguim el mateix itinerari descrit anteriorment.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 8 quilòmetres
Pujada acumulada: 387 metres
Alçada mínima - màxima: 172 - 420 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 52 minuts (Total: 4 hores i 7 minuts)
Excursió realitzada el dia: 
1 de maig de 2015 
Components del grup: excursionista de l'A VV de Pòrtol. 
Observacions: Itinerari bo de fer, discorre tot ell per camins o tiranys marcats. El darrer tram de carena fins al puig de ses Bruixes no és recomanable per a aquells qui pateixen vertigen. S'ha d'anra alerta si la roca és banyada.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies.

2 comentaris :

miquel ha dit...

Bona feina, com algaidí et dire una serra amb molt d'encant i bona llegenda del puig de ses bruixes! de nin em feia por passar per baix amb el cotxe del meu pare, ara quan pas sent nostàlgia i un bon record.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Miquel,
És cert una petita serra molt maca i amb molts de caminois per recorre-la.
He llegit la llegenda del puig de ses Bruixes i no m'estranya que a la gent menuda els hi faci respecta.
Molt agraït per visitar el bloc i pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt