divendres, 5 d’agost de 2016

Torre de sa Mola de Tuent

Torre de sa Mola de Tuent
Excursió curta, no circular que ascendeix a la mola de Can Palou, un magnífic mirador de la costa nord.
Itinerari: port de sa Calobra, llogaret de sa Calobra, coll de Sant Llorenç, pas camí esbaldregat, mola de Can Palou, i retornada pel mateix camí.
00 minuts.- Un cop deixat el vehicle a l'entrada del port de sa Calobra (cada vegada queden menys llocs d'aparcament fora del pàrquing de pagament) (WP-01) (48 m), a les 8,54 h iniciem la caminada retrocedint per la carretera Ma-2141 i, devers 550 m més endavant, voltem a la dreta per la carretera asfaltada que ens mena a les cases de sa Calobra (WP-02) (117 m).
15 minuts.- El llogaret de sa Calobra està format per un grup de cases perfectament conservades: Can Maiet Vell, can Maet (1969), can Maiet Nou, can Termes, can Puput, cas Bufó, que té una font, can Marrai, can Penya, es Racó, ... Es tracta d'un indret tranquil, acollidor i molt bonic.
Des del llogaret, parteix un antic sender empedrat direcció, primer oest i posteriorment oest/sud-oest, que ens mena al coll de Sant Llorenç (WP-03) (227 m). Malauradament es troba en molt mal estat. La vegetació d'argelagues i carritxeres s'encarreguen de tapar-lo i hi ha fragments de l'empedrat molt deteriorats per la manca de conservació.
37 minuts.- En aquest coll es troba l'oratori de Sant Llorenç del segle XIII, un perfecte exemple de les esglésies de "Repoblament" que van ser construïdes després que el 1229 el rei Jaume I conquistà Mallorca. L'església servia per als habitants de la zona de Tuent, que s'asseien a l'esquerra, i Sa Calobra, que s'asseien a la dreta.
Cases del llogaret de sa Calobra
De darrera la capella (esquerra), arranca un senderó, en principi difuminat i mal de seguir, que ascendeix nord-oest. Més amunt marca una pronunciada ziga-zaga, al mig de la qual, el marge que aguantava l'antic sender s'ha ensorrat (WP-04) (281 m).
50 minuts.- Amb l'ajuda d'uns cables i graons de ferro clavats a la roca, salvem aquest petit entrebanc anant en compte. Un cop superat el pas, franquegem un portell obert en una paret de terme. Continuem ascendint progressivament, ara direcció nord. El camí en algun tram ha desaparegut i hem de seguir les fites per un terreny rocós cobert de carritxeres. Ja hem guanyat força alçada i cada vegada les vistes són més espectaculars: enrere divisem el massís del puig Major, els torrents des Gorg des Diners, de s'Al·lot Mort i sa Mitjania. A baix el llogaret de sa Calobra i l'oratori de Sant Llorenç. Prosseguim la pujada, ara vers al nord-oest. El pendent cada vegada és més pronunciat i comencem a suar.
Veiem les runes d'una construcció, i diferents parets de pedra que delimiten camps de conreu que eren aprofitats pels torrers. El camí, conserva, en algun tram, l'empedrat vell i va serpentejant fins arribar a la Mola de Can Palou on es troba la torre de sa mola de Tuent (WP-05) (460 m). Abans d'arribar a la torre, trobem dos edificis: un habitatge i una petita església.
1 hora i 35 minuts.- La torre és circular amb una petita escarpa. Fou construïda l'any 1596. L'entrada es troba a cinc metres d’altura, accessible mitjançant uns esglaons metàl·lics clavats a la façana de pedra. Tant la llinda com els brancals són de pedra viva. Una escala de caragol dóna accés al terrat on encara es conserva un antic canó de ferro (Ajuntament d'Escorca).
La panoràmica és espectacular, cap al sud-oest la costa de sa Costera, amb les talaies des Forat i de na Seca, en el coll de Biniamar. A l'est, el puig Roig.
2 hores.- Després de berenar, iniciem el descens cap al port de sa Calobra pel mateix camí, passant pel coll i oratori de Sant Llorenç (2 hores i 46 minuts) i el bonic llogaret de sa Calobra (3 hores). Haurem d'anar molt alerta en el pas esbaldregat, el terreny és relliscós i baixar impressiona més.
3 hores i 18 minuts.- Arribem al port de Sa Calobra a les 12,12 h.

Ruta: No Circular
Distància aproximada: 5,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 431 metres
Alçada mínima - màxima: 48 - 460 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 18 minuts (Total: 3 hores i 18 minuts)
Excursió realitzada el dia: 16 de juny de 2016
Components del grup: Pere, Tomeu C., Juan (Pouet685) i Josep
Observacions: Itinerari que discorre per camins i tiranys de muntanya per un terreny rocós i entre vegetació. És aconsellable anar amb calçons llargs. Per salvar el pas esbaldregat (WP-04) cal anar alerta, no és tècnic però si un xic exposat.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bona volteta amb espectaculars vistes de tots els voltants. Quasi ens hi trobarem. És una mola amb moltes opcions encara que no fàcils. Molt bona la publicació i la fotografia. Una aferrada i salut amic.

Joan Riera ha dit...

Hola Josep.
Llàstima que sa Calobra estigui tan enfora. També es ver que quan hi ets gaudeixes de les espectaculars vistes.
Hem deman, ja que restauraren els porxos i la torre, com diantre no restauraren el camí?
Una ruta magnífica, ben descrita i fotografiada.
Salutacions!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sembla que hi ha diverses opcions per fer una volta circular per aquesta mola. Nosaltres no ens complicàrem la vida, així i tot el terreny és de mala petja, però la recompensa són les extraordinàries vistes.
Molt agraït pel teu comentari.
Una abraçada i salut amic !

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan,
Ja ho pots ben dir, es fa llarg arribar a sa Calobra.
El camí, una pena, com molts d'altres de la Serra, deixats i abandonats. I no parlem del camí públic que puja al coll de Sant Llorenç, quedes ben rapinyat.
Moltes gràcies pèl teu comentari.
Salutacions!

anar a dalt