dissabte, 2 de desembre del 2023

Moletó de sa Granja pel pas d'en Redó

Powered by Wikiloc

Inici: a l'aparcament de Sa Granja, a la carretera (Ma-1100) d'Esporles a Banyalbufar.

(WP-01) Aparcament de sa Granja - 0,0 km - 0 minuts - 262 m d'altitud.
A les 8:42 h comencem a caminar per la carretera (Ma-1100) direcció a Banyalbufar. Ben aviat, tombem a mà esquerra pel camí des Correu. El cartell del GR indica: "Banyalbufar. Camí des Correu 2h".


(WP-02) Desviament a l'esquerra - 0,3 km - 10 minuts - 283 m d'altitud.

El sender, d'amplada de carro, ascendeix per dins un olivar i, tot d'una creua un portell amb barrereta. Ja dins el terme de Banyalbufar, continua ascendint escalonat i, un poc més amunt traspassa un altre portell amb barrera per entrar a un magnífic alzinar, el bosc de ses Mosqueres. Uns minuts més endavant, veiem un gran forn de calç a l'esquerra del camí. Aproximadament a uns 150 m més endavant, hem de posar molta atenció, atès que hem d'abandonar el camí i voltar en diagonal esquerra, en ascens per un camí antic de carboners.


(WP-03) Deixar GR - 1,3 km - 30 minuts - 393 m d'altitud.

El camí, en principi d'amplada de carro i més amunt corriol acompanyat d'alguna fita, comença a enfilar-se enmig de l'alzinar, fins a desembocar en un camí transversal provinent del coll de sa Talaieta (GR), on ens incorporem a l'esquerra.

(WP-04) Camí (esquerra) - 1,6 km - 40 minuts - 466 m d'altitud.
Tirem amunt en suau ascens per aquest camí carreter i, al cap de poc, a mà dreta, apareix un ranxo de carboners, molt abundants en tot aquest bosc. Seguim tot dret, sense tirany definit orientats al sud, fins ensopegar amb una paret que fa la partió dels termes de Banyalbufar i Esporles, que travessem.


(WP-05) Pas paret - 1,8 km - 50 minuts - 495 m d'altitud.

A l'altre cantó, seguim pujant sense camí orientats a sud-oest. Entre roques i alzines, un xic més amunt, passem pel costat d'una clotada i una gran penya on arrela una alzina. Pocs minuts més endavant, arribem a un collet entre les cotes 605 m i 519 m, on es localitzen les restes d'un coll de caça, anomenat el coll del Garriguer de Sa Granja.


(WP-06) Coll de caça - 2 km - 1 hora - 518 m d'altitud.

Aquí arranca un camí de carro que salva el desnivell a força de corbes. Hem d'estar molt atents, perquè tot d'una, en arribar a la segona corba, deixem el camí per la dreta. Ara avancem, fora camí orientats a l'oest pel vessant sud-oest de la cota 605, fins arribar a un torrent, on girem a la dreta i entre roques, trobem una esplana on es localitza un ranxo de carboners.

(WP-07) Ranxo - 2,2 km - 1 hora i 5 minuts - 514 m d'altitud.
Ara seguim un nou camí, també de carro, que discorre pel costat esquerra (orogràfic) d'un comellar. Volta cap al sud-oest, fins ajuntar-se amb una pista que seguim a l'esquerra.

(WP-08) Cruïlla - 2,3 km - 1 hora i 10 minuts - 525 m d'altitud.
Seguim aquest camí que ens mena en descens a la confluència amb el tirany que baixa pel comellar de sa Caçola.

(WP-09) Comellar de sa Caçola - 2,5 km - 1 hora i 15 minuts - 505 m d'altitud.
Tirem amunt cap a l'oest i, tot d'una trobem un bonic coll de cisterna tapat amb branques, just al costat dret (orogràfic) de la coma.


(WP-10) Aljub - 2,6 km - 1 hora i 18 minuts - 519 m d'altitud.

Aquí fem una breu parada per fer un descans i berenar [20 min].
El nostre itinerari continua per la bases de les penyes sense cap traça de tirany i mantenint la cota 540 m. Un xic més endavant, girem a la dreta coster amunt, fins al peus dels penyals que ens barren el pas, on trobem una opció per pujar, el pas d'en Redó.


(WP-11) Pas d'en Redó - 2,7 km - 1 hora i 45 minuts - 567 m d'altitud.

El pas d'en Redó, és un pas de caçadors i segurament una via ràpida pels carboners que feinejaven per la zona, el qual puja escalonadament pels penyals. Hi ha escalons picats a la roca que faciliten l'ascensió. Situats a la capçalera del pas, tenim una bona vista de la muntanya de sa Fita del Ram i part de la vall de Superna (Passos de Mallorca).
Un cop superat el pas, seguim cap al nord per una estreta canal entre roques i voltem cap a l'oest/nord-oest entre alzines i roques, fins desembocar a un esvaït tirany que seguim a l'esquerra.

(WP-12) Tirany (esquerra) - 3 km - 2 hores i 10 minuts - 659 m d'altitud.

Anem cap a l'oest. Ben aviat travessem un rotlo de sitja i girem lleugerament a l'esquerra. A partir d'aquí, el tirany es perd per damunt un roquissar i costa de seguir, fins tornar-lo a trobar quan volta cap al nord-oest. Aquest viarany ens mena dins una coma.

(WP-13) Comellar - 3,3 km - 2 hores i 20 minuts - 639 m d'altitud.
A continuació, pugem pel centre de la coma, fins topar amb un aljub.


(WP-14) Aljub - 3,5 km - 2 hores i 35 minuts - 676 m d'altitud.

És un aljub quadrat i cobert amb dos dipòsits separats.
Continuem pujant, fins arribar a un tirany transversal, on uns pocs metres més al nord-oest, es localitza un altre ranxo, amb una petita cisterna tapada amb branques i un vell poal penjat a una branca d'una alzina.


(WP-15) Tirany - 3,8 km - 2 hores i 48 minuts - 720 m d'altitud.

Ens incorporem a la dreta en lleuger descens, fins arribar al porxo d'en Camotes, al costat d'un gran rotlo de sitja.

(WP-16) Porxo d'en Camotes - 3,9 km - 2 hores i 53 minuts - 715 m d'altitud.

El nostre itinerari segueix cap a l'est. Després de travessar un replà, el camí baixa fent voltes a l'ombra d'un espès alzinar, fins arribar a la plana del coll des Bous, que fa partió entre Esporles i Banyalbufar.

(WP-17) Coll dels Bous - 4,4 km - 3 hores i 5 minuts - 650 m d'altitud.
Des del coll, voltem a la dreta i dirigim les passes ascendint, primer est i tot d'una est/sud-est per dins un espès alzinar, fins atacar el cim per les roques de la cara nord.


(WP-18) Moletó de sa Granja - 4,6 km - 3 hores i 10 minuts - 675 m d'altitud.

Baixem del cim orientats a l'est, pel llom rocós de la muntanya. Més endavant, seguim algunes fites en tendència a la dreta i, al cap de deu minuts, bordegem un rotlo de sitja.

(WP-19) Rotlo de sitja - 4,9 km - 3 hores i 20 minuts - 611 m d'altitud.
Passada la carbonera, voltem lleugerament a l'esquerra i baixem per un pendent molt pronunciat entre roques d'un despreniment, fins arribar a un petit coll, amb restes de vells ranxos de carboners, tan abundants en aquest bosc.

(WP-20) Ranxo - 5,1 km - 3 hores i 25 minuts - 574 m d'altitud.

Anem pujant orientats a nord/nord-est fins a la cota 577 m. on girem a l'esquerra flaquejant una petita boca d'un avenc i botem un petit marge de paret entre roques.


(WP-21) Pas paret - 5,2 km - 3 hores i 28 minuts - 578 m d'altitud.

Girem a la dreta i baixem per una estreta canal que ens permet superar els penyals. Llavors baixem un pendent molt pronunciat per dins l'alzinar, fins trobar a ma dreta les restes d'un camí carreter que ens mena a un altre lloc de carboners. Girem cap al nord i fora camí desemboquem al sender del comellar de ses Rotasses.

(WP-22) Comellar de ses Rotasses - 5,5 km - 3 hores i 45 minuts - 473 m d'altitud.
Seguim aquest camí cap a la dreta fins que s'ajunta amb el camí des Correu, el qual seguim a la dreta en ascens, fins arribar al coll de sa Talaieta.

(WP-23) Coll de sa Talaieta (potada des cavall) - 5,7 km - 3 hores i 55 minuts - 438 m d'altitud.

Ara sols resta seguir aquest bonic sender, fins a la carretera la qual ens du al punt d'inici.

(WP-01) Aparcament de sa Granja - 7,6 km - 4 hores i 30 minuts - 262 m d'altitud.
A les 12:43 h posem punt i final a l'eixida d'avui. Ha resultat una volta força interessant que ens ha permès conèixer nous camins.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Inici/ Final: Aparcament de sa Granja (Esporles)
Distància aproximada: 8 quilòmetres
Pujada acumulada: 509 metres
Alçada mínima - màxima: 261 - 725 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 10 minuts (Total: 4 hores i 30 minuts)
Excursió realitzada el dia: 2 de desembre de 2023
Components del grup: Fernando i Josep
Cartografia: Tramuntana Sud. Editorial Alpina. (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari amb trams fora de camí, per tant, no sempre serà fàcil orientar-se i serà de gran ajuda l'ús d'un GPS. La resta per tiranys de muntanya i camins. Per superar el pas d'en Redó cal estar acostumat a fer grimpades. 

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:



2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Amic
M'ha encantat. Una manera diferent de fer un recorregut, o variants, molt interessant. Bé, la veritat és que ja ens tens acostumats a aquestes voltes tan novadores. Tot plegat un encert amic. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Tornar a llocs coneguts per recorreguts diferents dels habituals, és el què ens motiva. M'alegra que aquesta volta sigui del teu interès.
Mercès pel comentari.
Salutacions.

anar a dalt