dijous, 28 de novembre del 2019

El Pintal Vermell pel pas Vermell

Panoràmica
Excursió matinal per les terres de migjorn de Sant Elm. Ascendim al cim del Pintal Vermell (312 m), una elevació modesta des d'on es divisen bones panoràmiques del sector de Ponent de la serra de Tramuntana.
El punt de partida i arribada es situa a l'aparcament del cementiri de s'Arracó (Km 5 de la carretera Ma-1030 d'Andratx a Sat Elm).

(WP-01) Aparcament del cementiri de s'Arracó - 0,0 km - 0 minuts - 120 m d'altitud.
A les 9:34 h comencem a caminar per la carretera direcció a Sant Elm. Tot d'una, en la primera corba que trobem, ens desviem a l'esquerra pel camí de Son Tió. El camí avança, primer cap al sud, planejant i després volta cap a l'oest en descens, fins desembocar a un camí asfaltat provinent de s'Arracó, on seguim cap a la dreta.
Ara el camí inicia una forta muntada i al cap de pocs minuts arriba a una corba, on surt un camí de terra, per on continuem direcció sud-oest. A la dreta deixem un xalet i el camí per on tornarem (WP-05).
Seguim caminant per la pista durant uns vint minuts, fins que trobem a la nostra esquerra un estret sender marcat amb una fita.
Pas Vermell
(WP-02) Desviament - 1,7 km - 35 minuts - 233 m d'altitud.
Aquest sender, força malmès per l'erosió de les pluges, ens mena fins a les parets dels penya-segats on hi ha el pas Vermell (un cingle de coloració vermellenca de minerals ferrosos). Un cop travessat l'esquerada de sortida del pas, girem a l'esquerra fins a un collet i baixem, seguim unes fites cap al sud-oest que ens menen, primer a un viarany i després a una pista, fins arribar a la base del Pintal Vermell. Girem a la dreta i assolim el cim, marcat per un vèrtex geodèsic.
Cim del Pintal Vermell
(WP-03) Pintal Vermell - 2,6 km - 1 hora i 40 minuts - 310 m d'altitud.
Dalt el cim aprofitem per berenar i gaudir de les espectaculars vistes [25'].
Tornem enrere pel pas Vermell i, després baixem a la pista que hem deixat abans (WP-02).
Voltem a l'esquerra (oest) i la seguim durant uns deu minuts, fins trobar una corba tancada, punt on l'abandonem per la dreta.
Llavors, sense perdre el camí, assolim a un collet amb una nova cruïlla. Continuem dret (ponent) i assolim per un senderó el cim de la serra de sa Tea de 217 m, coronat per una petita caseta i una vella antena.
Serra de la Tea
(WP-04) Serra de la Tea (Antena) - 3,9 km - 2 hores i 30 minuts - 219 m d'altitud.
Retrocedim fins al collet i continuem pel camí de l’esquerra. Immediatament trobem una desviació a la dreta per on continuem. El senderó discorre pel vessant nord dels Picons i al cap d'uns vint minuts, ens mena al xalet abans esmentat.

(WP-05) Confluència - 5,3 km - 3 hores i 15 minuts - 167 m d'altitud.
Aquí tanquem el cercle de l'excursió. Ara sols resta retornar al punt de partida pel mateix camí.

(WP-01) Aparcament del cementiri de s'Arracó - 6,3 km - 3 hores i 35 minuts - 120 m d'altitud.
A les 13:09 h arribem a l'aparcament on tenim els vehicles.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Aparcament del cementir de s'Arracó (Andratx)
Distància aproximada: 6,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 203 metres
Alçada mínima - màxima: 114 - 314 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 2 minuts (Total: 3 hores i 35 minuts)
Excursió realitzada el dia: 27  d'octubre de 2019 
Components del grup: Associació de veïnats de Pòrtol
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Sud (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari bo de fer que discorre sempre per camins marcats.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies: 
https://photos.app.goo.gl/UX7mAg9iyHPKtC2D6

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Sempre interessants les teves rutes, fins i tot aquestes més senzilles. I personalment, encara que conec pràcticament tot el recorregut, m’ha anat molt bé veure aquest camí de Son Tió, que pensava era transitable en cotxe, ja que hi tenim una ruta pendent, mig embastada i hi havíem d’arribar amb el cotxe. L’haurem de deixar al cementiri o pujar per la urbanització. Segur que tots els components varen gaudir d’aquest racó. Enhorabona per la publicació... i salut.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Així és amic, una ruta molt fàcil amb bones vistes si el dia acompanya. Efectivament el camí de Son Tió és molt estret pels vehicles.
Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt