dimarts, 25 de juny del 2013

Finca pública de Son Real

Necròpoli de la punta des Fenicis.
La finca pública de Son Real és una possessió que es troba ubicada al terme municipal de Santa Margalida, a la costa nord-est de Mallorca, s'estén al llarg de 395 hectàrees i va ser adquirida pel Govern de les Illes Balears l'any 2004.
S'accedeix des de la carretera Ma-12 (d'Alcúdia a Artà) a l'alçada del punt quilomètric 17,700. Una pista ens condueix a l'aparcament al costat de les cases, des d'on podem seguir els diversos itineraris senyalitzats.
Iniciem doncs la passejada a les cases de Son Real agafant una pista ample de terra (WP-01). Tot d'una deixem un desviament a la dreta i, a uns 400 metres de les cases, arribem a un trencant important de camins al costat d'una àrea recreativa. El nostre itinerari (el número 4) segueix a l'esquerra en sentit nord-oest. Continuem per una ample pista de terra que discorre per dins una bonica garriga, als pocs minuts deixem a l'esquerra una bassa situada enmig d'una clariana. Ara l'itinerari segueix en direcció a la mar, és a dir cap a Gregal (nord-est) franquejant la garriga i, seguint les indicacions, arribem a un reixat i un botador de fusta que dóna accés a la necròpoli de la punta des Fenicis (WP-02).
Ens trobem en un lloc únic, ja que les runes de la necròpolis talaiòtica alberga 110 tombes del segle VII aC fins al segle I d.C. on es van trobar al voltant de 300 persones enterrades. Gaudim d'una bona vista panoràmica dels caps Pinar i Ferrutx, i de l'illa des Porros, situada davant de nosaltres i que també alberga jaciments arqueològics.
Des de la necròpoli continuem per la vorera de la mar en direcció a Can Picafort i, després d'uns vint minuts aproximadament, assolim el torrent de son Bauló (WP-03).
Retornem pel mateix camí caminant per damunt la sorra de la platja, deixem a l'esquerra la necròpoli i més endavant a la dreta unes canteres abandonades de marès fins arribar a una alta torre punt on deixem la platja per voltar a la dreta. Botem un nou reixat per una escala i assolim el refugi, lloc escollit per dinar (WP-04).
Després de dinar, continuem per la pista en direcció sud que, amb un agradable passeig, ens condueix de nou a les cases de Son Real on aprofitem per visitar el museu.
Ruta circular amb 77 metres de pujada acumulada i 10 km  de recorregut. Passejada bona de fer, discorre per camins planers, cal estar atents a la gran quantitat de cruïlles que hi ha.
Excursió realitzada el dia 12 de maig de 2013 amb l'AAVV de Pòrtol.
He consultat: Guia de Son Real. Carlos Garrido.
anar a dalt