divendres, 6 de març del 2009

Orient, pas de s'Estaló i salt des Freu

Salt del Freu
Avui ens hem arribat fins a Orient per anar al pas de s’Estaló, al salt des Freu i retornar de nou a Orient.
Excursió circular, fàcil, bonica, d’unes 2,5 hores de recorregut efectiu i d’uns 7 Km. aproximadament.
Punts d’interès: el poble d’Orient, petit i ben conservat, el pas de s’Estaló, excavat a la roca per passar el carbó que treien i el salt des Freu, racó bonic, tranquil i si el torrent du aigua, per gaudir dels seus salts.
Iniciem l'itinerari a Orient (480 m) per la carretera en direcció a Alaró. Després de dues corbes i, a l'alçada d'un gran safareig, deixem la carretera i creuem un portell que trobem a mà dreta (WP-01).
Del portell surt un tirany que als pocs metres desemboca a un camí de carro. Aquest transcorre per conreus de pomeres i cirerers, al cap de cinc minuts del portell, arribem a una barrera que es pot superar per un pujador metàl·lic (WP-02).
Aquesta barrera dóna accés a un camí. Per anar la pas de s’Estaló, el nostre primer objectiu, seguim per la dreta en direcció sud-oest.
Anem pujant suaument per dins l’alzinar. A mig camí, a la nostra dreta surt un desviament que condueix a uns "rotlos de sitja" i una barraca de carboner restaurada.
Seguim de nou el camí, que ara guanya en pendent. Més amunt marca dues corbes, a la segona trobem una cruïlla de camins per on seguim a la dreta (WP-03). Una mica més de pujada, arribem a una obertura a la roca anomenada “pas de s’Estaló” (WP-04). Estem a 569 m d’alçada, el punt més elevat d’aquest itinerari i hem tardat una mitja hora aproximadament en arribar-hi.
Des d’aquí podem gaudir d’una bona vista sobre el poble d’Orient i la vall de Comassema.
En creuar el pas, trobem dos camins, el de l’esquerra du a Alaró i el de la dreta, què és el que agafem, ens du al salt des Freu, el nostre següent objectiu.
Davallem per un bonic camí ben marcat dins l’alzinar anomenat “Comellar de sa Comuneta” fins trobar a l’esquerra el camí que va a Santa Maria, i a la dreta una pintada damunt una roca “Els Freus” que ens indica la direcció que hem d’agafar (WP-05). Ara el camí de carro baixa traçant marcats revolts.
Després del descens arribem al torrent des Freu. Cap a l'esquerra el camí baixa fins al llit del torrent i ens permet contemplar el salt d'aigua i un antic molí d’aigua fariner (WP-06). El lloc és un ombrívol bosc d’alzines i molt humit. Cal anar amb molta precaució per evitar llenegar.
Després de gaudir del lloc, pugem pel mateix camí. De nou a dalt del torrent creuem el seu jaç i a una vintena de metres cap al nord, superem una barrera per un pujador, passem per les runes de les cases des Freu a la nostra dreta. El camí, de carro i planer, ens du al Km 8,3 de la carretera PM-210 (Bunyola – Alaró) sense cap dificultat. Orient (WP-07) ens queda a la dreta, per la carretera i a poc més d’un quilòmetre i mig de distància.
Un altre recorregut per anar al salt del Freu.
Veure l'àlbum de fotografies
Veure el track del GPS a Wikiloc

4 comentaris :

esku75 ha dit...

Bon dia Pep, primer deixam donar-te les gràcies per aquest meravellós blog. Son ja unes quantes rutes que hem fet, demà provar em aquesta amb sa dona. A veure si hi ha sort i podem gaudir des salt si encara du aigua. Hem demanava després des salt, a sa tornada per que s'itinerari segueix cap a la esquerra, (cap a s carretera). Pareix que hi ha camí directe al poble cap a sa dreta, (al menys a l'alpina 25 i al meu gps). No se si m'explic, propietat privada?

Moltes gràcies i salut :)

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola.
De res home, gràcies a tu per visitar-lo, estic content que us interessin alguns dels itineraris que he fet.
Doncs sí, el camí que dius ja el conec i discorre per terreny privat. Finalitza a una carretera privada d'accés a la finca de son Palou. Per sortir a la carrtera pública i pujar a Orient, cal creuar unes barreres que moltes vegades estan tancades. Us recomano passar pel camí públic en direcció a la carretera i retornar a Orient per aquesta. Si teniu GPS tal com indica el track.
Salut i bon camí

esku75 ha dit...

Bon dia Pep, efectivament tornarem per l'itinerari indicat al track, no soc partidari de ficar me en propietat privada si hi ha camí públic. L'excursió fou molt maca i com deies fàcil i lleugera, tant que arribarem al wp5 tan prest que decidirem anar cap l'avenc de Son Pou on no havia estat mai, encisador. Després partirem cap enrere, retornarem a la cruïlla (wp5) i cap el salt d'es Freus que no duia aigua però fou igualment gratificant. La tornada per la carretera va ser sorpresivament maca amb uns camps d'un verd elèctric al magnífic vall d'Orient. El temps boníssim.

Gràcies un altre cop per compartir aquests viaranys amb tots nosaltres.
Ja tenc el RSS agregat al meu Google reader així no me'n perdré cap ;)

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola, Sí l'excursió és molt maca, a nosaltres també ens va agradar aquesta contrada. Llàstima que el torrent ja no dugui aigua.
Si us puc ajudar en alguna cosa, ja sabeu on em podeu trobar.
Moltes gràcies per les teves amables paraules.
Salutacions

anar a dalt