divendres, 30 d’agost del 2019

Del Port des Canonge a s'Hort de sa Cova

Port des Canonge
Un curta volta adequada per aquests dies de forta calor. Ens podrem refrescar a dues de les platges verges de la contrada de sa Cova. Sortim del Port des Canonge i intentem resseguir la costa per sa Casa Blanca, Son Sales i el puig des Moro, fins arribar a la platja de l'Hort de sa Cova. La tornada prenem camins interiors, protegits per l'ombra del boscatge.

Sa Casa Blanca
(WP-01) Port des Canonge - 0,0 km - 0 minuts - 42 m d'altitud.
Son les 7,58 h. en deixar el cotxe aparcat a l'entrada del Port des Canonge. El dia és clar i s'espera força calorós.
Seguim un carreró escalonat que desemboca a l'avinguda de la Mar que avança cap a la dreta paral·lela a la platja des port. Travessem un portell obert (divisòria dels termes de Banyalbufar i Valldemossa) i pugem per un camí asfaltat, que tot d'una el deixem per l'esquerra i agafar un tirany que discorre, ben aferrat, per darrera de sa Casa Blanca. El tirany discorre per damunt els penya-segats i s'endinsa a una pineda. Travessem una barrereta de fusta i avancem per damunt una marjada ben aferrats a una reixeta. Després de travessar una baixa paret seca, davallem un fort coster, franquegem un petit torrent i pugem per l'altre cantó, fins assolir un camí ample.
Anem cap a la dreta per un camí i unes escales, que ens menen a la punta des Coll des Pi, on es localitza una barraca d'escar mig esbucada, i cap a la dreta, la platja de còdols de Can Sales.

Escar
(WP-02) s'Escar des Coll des Pi - 0,9 km - 20 minuts - 0 m d'altitud.
Desfem les passes fins tornar a dalt el camí ample i ens enfilem ascendint cap a l'est sense cap traça de camí. Tot d'una botem una malmenada reixeta i entre la vegetació, assolim les ruïnes d'una caseta.

Caseta carrabiners
(WP-03) Caseta - 1,1 km - 30 minuts - 56 m d'altitud.
Probablement es tracta d'un control de carrabiners que vetllava la costa del Port des Canonge i la Platja d'en sales, suquí a baix. (Joan i Vicenç Sastre. Mallorca Vora Mar I).
Continuem per la carena i tot d'una trobem un petit mirador, protegit per una pareteta esbaldregada i situat al punt més alt d'aquest turó, a 67 m. Davall hi ha la platja de Can Sales.

Mirador
(WP-04) Mirador - 1,2 km - 34 minuts - 66 m d'altitud.
Continuem gairebé planers fora camí, entre la garriga que ens rapinya les cames, mentre veiem entre els arbres, les cases de Can Sales, fins anar a raure a un collet, i un camí que ve de les esmentades cases.

(WP-05) Camí - 1,5 km - 45 minuts - 72 m d'altitud.
Voltem cap a l'esquerra i avancem un centenar de metres, fins trobar un malmenat botador que superar una tanca.
Can Sales
(WP-06) Botador - 1,6 km - 49 minuts - 57 m d'altitud.
A l'altre cantó seguim un tirany que davalla pel vessant del puig des Moro, sota els pins. En finalitzar la baixada, voltem a la dreta i travessem el torrent, el qual salta pel petit graó rocós a la mar. Aquí, davall les roques, hi brolla la font que dóna nom a la platja.
Des de l'esplanada, per un camí ampla que surt a l'esquerra, baixem a la idíl·lica platja.

Platja de s'Hort de sa Cova
(WP-07) Platja de s'Hort de sa Cova - 2,3 km - 1 hora i 4 minuts - 1 m d'altitud.
Un codolar tancat per sa Pedra Llarga a un costat i sa Cadireta a l'altre.
Aquí és un bon lloc per refrescar-nos i fer un mos. Després d'un llarg descans [50'], retornem a l'esplanada i prenem el camí que es dirigeix cap al sud-est vorejant les cases de sa Cova. El camí segueix en ascens, creua el llit del torrent per un pontet, entra dins el bosc, i, després d'uns revolts arriba a un encreuament.
Platja de s'Hort de sa Cova
(WP-08) Cruïlla - 3,3 km - 2 hores i 14 minuts - 85 m d'altitud.
Deixem el camí de l'esquerra que procedeix de Son Olesa i George Sand i seguim tot dret en pujada. Traspassem una barrera oberta i, una mica més amunt tornem a trobar una nova barrera que salvem per un portell lateral, fins arribar a un encreuament de tres camins.

(WP-09) Cruïlla de tres camins - 3,6 km - 2 hores i 19 minuts - 104 m d'altitud.
Agafem el de la dreta i avancem un centenar de metres fins localitzar un botador de fusta recent que supera una tanca metàl·lica.

(WP-10) Botador - 3,7 km - 2 hores i 20 minuts - 93 m d'altitud.
A l'altre cantó, deixem a l'esquerra un dipòsit i un aljub cobert i descendim per unes marjades fins anar a raure a la pista que ens mena passar per davant les cases de Can Sales. La pista baixa fent giragonses, però nosaltres les estalviem baixant per unes dreceres escalonades, que ens menen a un portell barrat amb un botador. Un cop a l'altre cantó, prenem el camí de l'esquerra, traspassem un comellar i, a continuació un portell obert. Un xic més enllà, a l'esquerra del camí, apareixen dos safareigs aparellats, amb un sistema de canaletes per aprofitar l'aigua del xaragall i al costat una caseta.
Safareigs
(WP-11) Safareigs - 4,3 km - 2 hores i 34 minuts - 28 m d'altitud.
El camí, mal asfaltat, passa per darrera la caseta i puja fent dues voltes per dins la pineda, fins deixar-nos a una altre pista transversal, després de botar una reixeta caiguda.
Voltem a la dreta i en baixada deixem les casa Blanca a la nostra dreta, fins entrar de nou al l'avinguda de la Mar del Port des Canonge.

(WP-01) Port des Canonge - 4,9 km - 2 hores i 56 minuts - 38 m d'altitud.
A les 10:54 h arribem a on tenim el vehicle.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Port des Canonge
Distància aproximada: 5 quilòmetres
Pujada acumulada: 199 metres
Alçada mínima - màxima: 0 - 104 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hores i 40 minuts (Total: 2 hores i 56 minuts)
Excursió realitzada el dia: 3  de juliol de 2019 
Components del grup:   Sebastià, Andreu i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Sud. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari per camins i tiranys de muntanya i algun tram sense camí
 
Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/tdT2sXUYrXvq1zun9

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un recorregut ben interessant aquest tram vora mar. M'encanta tota aquesta costa. Increïbles els colors de les pedres, llàstima que des del escar des Coll des Pi n no es pugui arribar ran de mar fins a la platja de s'Hort de sa Cova. En prenc bona nota. Un plaer sempre els vostres recorreguts, i les teves publicacions. Salut.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Un recorregut molt curt, de manteniment diria jo. Sí, és complicat seguir per la costa des de la platja de Can Sales fins a la d l'Hort de sa Cova, però per dalt el turó, es gaudeixen de bones vistes.
Agraït pel teu interès.
Salutacions amic.

anar a dalt