dimarts, 1 de novembre del 2022

Del port de Manacor a cala Morlanda

Cala Petita una de les joies d’aquest tast del litoral manacorí

Inici
: Deixem el vehicle al carrer de la Punta Rasa de Porto Cristo (Port de Manacor).

(WP-01) Port de Manacor - 0,0 km - 0 minuts - 23 m d'altitud.
A les 10:21 h comencem la caminada reculant pel carrer del Llaüt. A la primera corba, ens desviem a la dreta agafant un estret tirany que s'endinsa dins la garriga. Avancem cap a nord-est ignorant els diversos senders que arranquen a banda i banda, fins arribar a un portell sense barrera.

Portell

(WP-02) Portell - 0,7 km - 15 minuts - 21 m d'altitud.

Just passat el portell, ignorem un camí a la dreta que es dirigeix a cala Petita. Uns metres més endavant, tornem a obviar una tirada a l'esquerra, que va a la carretera Ma-4023 passant per la cova de sa Figuera. Nosaltres seguim recta. A uns cinc minuts, el sender volta bruscament a la dreta (sud-est) i, després de travessar una paret de partió, gira a l'esquerra.

Esbaldrec a la paret seca

(WP-03) Pas paret (esbaldrec) - 1,3 km - 25 minuts - 15 m d'altitud.

Continuem la ruta flaquejant una finca i una paret seca. Atenció a la ruta, a uns quinze minuts, quan el camí volta a la dreta, nosaltres el deixem i ens desviem a l'esquerra. Avancem cap al nord, ignorem un primer esbaldrec (que ens menaria dins una tanca privada) i, tot d'una voltem a la dreta franquejant la pareteta, fins a desembocar a un vial de terra, per on seguim.

(WP-04) Pas Paret- 2,1 km - 45 minuts - 15 m d'altitud.
La via planeja vorejant extenses propietats, fins arribar a uns graons de marès que ens permeten traspassar la paret seca de la dreta.

Graons de marès a la paret seca

(WP-05) Paret (graons) - 2,8 km - 1 hora - 12 m d'altitud.

Ara seguim un tirany que baixa cap al caló d'en Rafalino.

Caló d'en Rafalino

(WP-06) Caló d'en Rafalino - 2,9 km - 1 hora i 5 minuts - 4 m d'altitud.

Una petita cala de còdols i roques vigilada per una barraca, amb coberta de volta de canó i mig enfonsada. Al costat sud veiem un antic búnquer.
Seguim vorejant la costa cap a cala Morlanda i ,amb un no res trobem la gruta de l'amo en Martí, mig tapada per la vegetació i una figuera.

Gruta de l'amo en Martí

(WP-07) Gruta de l'amo en Martí - 3,1 km - 1 hora i 10 minuts - 9 m d'altitud.

 En un dels costats hi ha una escala de pedra per on baixem i escoltar la remor de la mar. A l'exterior, cal anar alerta amb una obertura que ens pot donar algun ensurt.
Després de visitar la cova, tirem enrere pel mateix camí i continuem pel tirany que voreja la mar. No ens torbem en passar la punta Rasa i després na Juliana, dos caps que s'endinsen a la mar.
Seguim la caminada, ara en direcció a ponent, fins arribar al racó de s'Home Mort.

Racó de s'Home Mort

(WP-08) Racó de s'Home Mort - 4,6 km - 2 hores - 8 m d'altitud.

Un tètric topònim que ens suggereix qualque episodi amb un final fatal (contraban?). Malgrat això, aquesta endinsada és força bella i tranquil·la (Tomàs Vibot).
Continuem seguint el tirany vorejant la línia de la costa i ben aviat localitzem les restes d'una barraca de forma rectangular i sense teulada.

(WP-09) Barraca 1 - 4,8 km - 2 hores i 10 minuts - 9 m d'altitud.
Camí endavant, passem a prop des Mal d’Entrar i, a uns vint minuts, topem amb una paret seca i un estret portell que ens permet baixar amb fort pendent fins a cala Petita.

Cala Petita

(WP-10) Cala Petita - 5,6 km - 2 hores i 30 minuts - 3 m d'altitud.

Es tracta d’una petita rada d’arena, d’entrada sinuosa i força estreta. La cala, com l’anterior, es troba custodiada per un altre búnquer. (Tomàs Vibot).
El lloc és molt bonic i tranquil. Després d'una llarga pausa per dinar [1h i 25 min.], continuem la passejada vorejant l'entrada de la cala per damunt el roquissar i quan volta cap a la dreta, trobem una altra barraca de pedra en sec, de planta rectangular i sense coberta.

Barraca

(WP-11) Barraca 2 - 5,9 km - 4 hores i 10 minuts - 12 m d'altitud.

Camí endavant, ben aviat arribem a sa Ferradura, un dels llocs més bonics de la ruta.

Sa Ferradura

(WP-12) Sa Ferradura - 6,3 km - 4 hores i 25 minuts - 8 m d'altitud.

 És un jaciment arqueològic de l'edat de bronze. Correspon al període pretalaiòtic (1200 / 1100-900 aC) caracteritzat per les construccions naviformes. L'element més significatiu és la muralla defensiva perpendicular a l'isme que uneix el promontori amb la línia costanera. (Viquipèdia).
N'Agustí, no s'està de visitar aquest important jaciment. Per això, des del rètol explicatiu baixa cap a la dreta seguint les fletxes de ciment, fins assolir el cap de la punta.
Ara, el senderó avança en lleuger descens. Tot d'una arribem es Dos Ulls i tot seguit anem a parar al carrer de la Punta Rasa.

(WP-01) Port de Manacor - 6,9 km - 4 hores i 50 minuts - 23 m d'altitud.
A les 15:11 h finalitza la nostra ruta.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Porto Cristo (Carrer de la Punta Rasa)
Distància aproximada: 7 quilòmetres
Pujada acumulada: 11 metres
Alçada mínima - màxima: 2 - 27 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 30 minuts (Total: 4 hores i 50 minuts)
Excursió realitzada el dia: 1 de novembre de 2022
Components: Aina, Agustí, Tomeu, Maria, Cesca i Josep.
Cartografia: Mapa Pla de Mallorca Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions: Itinerari fàcil, planer i a l'abast de tothom. Tiranys de muntanya, pista de terra i per damunt roques.
Referències: Tomàs Vibot. De cala Morlanda al port de Manacor.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


 

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una altre volta molt interessant. Tenim les informacions d'en Tomàs Vibot, però la possibilitat de ferla circular és molt bona i li dona un afegitó més al nostre gust. En prenc bona nota. És una d'aquestes voltes que anam endarrerint.
Salut amic i gràcies per compartir.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Una ruta molt senzilla, per un tram de costa verge i gratificant. En aquesta ocasió, aprofitant els camins interiors, era fàcil fer-la circular. Sols tenia un dubte, (en el WP-04), si es podia enllaçar els dos camins. En l'actualitat, cap problema de pas.
Gràcies a tu pel teu interès.
Una aferrada, amic.

anar a dalt