dimecres, 30 de setembre del 2020

Camí Vell de Puigpunyent a Estellencs i el Grau de Superna

Camí Vell de Puigpunyent

El camí Vell d’Estellencs fou la via de comunicació històrica entre Puigpunyent i Estellencs. Aquest darrer poble va ser sufragani de Puigpunyent fins al 1836. El camí, que al principi era de ferradura, té les arrels en l’època medieval (Ara Balears).

Iniciem l’excursió a Puigpunyent, al barri Son Bru de Dalt, molt a prop del quilòmetre 1 de la carretera d’Esporles (Ma-1101).

(WP-01) Puigpunyent - 0,0 km - 0 minuts - 244 m d'altitud.
A les 7:53 h traspassem la barrera d'entrada a les cases de Son Fortesa i seguim el camí flanquejat per enormes plàtans, el puig de na Fàtima (472 m) a la dreta i pels peus de la possessió. Després d'una corba tancada, deixem la pista asfaltada per la dreta. Un rètol indica "Es Grau".
Tot d'una, travessem una barrera feta amb un antic somier i avancem per un camí que ascendeix dibuixant algunes voltes.
Continuem per l'ampla camí i, immediatament deixem a l'esquerra el safareig de Son Fortesa que un temps emmagatzemava l'aigua de la font de s'Albelló i un poc més amunt, també a l'esquerra i apartada uns metres del camí, apareix  la creu de l'Ermità, en record de la mort de Josep de Sant Antoni (Antoni Antich Barceló), l'any 1740, el qual vivia a l'ermita de Sant Onofre.  Seguim endavant amb la síquia a la nostra esquerra, i en arribar a la primera corba, abandonem momentàniament la pista i agafem en pujada el camí vell, que ens mena a una esplanada on es localitza sa Teulera Vella.

Sa Teulera

(WP-02) Sa Teulera Vella - 2 km - 40 minuts - 397 m d'altitud.
Un taller artesà de teules abandonada a la dècada dels anys 40 del segle XX. Encara està sencera la volta del forn, feta de toves refractàries. En front hi ha la síquia de la font de s'Albelló.
Continuem pel camí en ascens i després d'uns minuts, apareix a l'esquerra el desguàs de la font de s'Albelló, l'ullal de la qual, es troba molt a prop de les cases de sa Muntanya. Després d'un revolt cap a l'esquerra, ens desviem del camí per arribar a les ruïnoses cases de sa Muntanya, petita possessió depenent de Son Fortesa.

Cases de sa Muntanya

(WP-03) Sa Muntanya - 2,8 km - 1 hora i 5 minuts - 442 m d'altitud.
Retornem al camí principal i continuem en sentit nord/nord-oest a través de marjades d'oliveres i camps de conreu. Traspassem un primer portell i, després d'uns forta pujada, assolim un segon portell, que ens endinsa a l'atapeït alzinar.
Ara l'ample sender gira cap a la dreta, tot seguint una paret seca que separa els conreus del bosc, fins assolir una cruïlla de camins.


(WP-04) Cruïlla - 4,2 km - 1 hora i 40 minuts - 598 m d'altitud.
Cap a l'esquerra es dirigeix a Estellencs i a la dreta continua el nostre camí en direcció al Grau. Aquí fem un descans per berenar i recuperar forces [20'].
Reprenem la marxa i, després d'un revolt, trobem una enorme olla de calç dins l'alzinar. Camí endavant, ben prest trobem a mà dreta un trencall que du a l'ermita de S. Onofre, per on prenem per dins el bosc. Traspassem una paret seca i baixem cap a la dreta pel costat d'un safareig buit, fins arribar a les ruïnes de l'ermita de S. Onofre.

Ermita de S. Onofre

(WP-05) Ermita S. Onofre - 4,5 km - 2 hores i 30 minuts - 574 m d'altitud.
Retornem fins al camí principal i el seguim fins assolir el coll de na Jordana tancat per un portell.

Portell de na Jordana

(WP-06) Coll de na Jordana (Portell) - 5,2 km - 2 hores i 50 minuts - 635 m d'altitud.
El camí, amb trams empedrats, inicia una precipitada baixada i a la part final discorre empedrat i encaixonat entre parets seques, fins arribar a la pista forestal d'accés a la possessió de sa Campaneta, les cases de la qual apareixen al fons. Voltem a la dreta i continuem el desens per la pista. Al cap d'una tirada llarga (gairebé dos quilòmetres), arribem al coll des Grau, (Km 4,3 de la carreta que uneix Puigpunyent amb Esporles).

Tram de camí empedrat

(WP-07) Coll des Grau - 7,8 km - 3 hores i 45 minuts - 463 m d'altitud.
Aquí, voltem a la dreta i tot d'una prenem l'antic camí de ferradura, del qual en queden quatre trams. El darrer quilòmetre de l'itinerari caminem per la carretera, fins arribar al punt de partida.

(WP-01) Puigpunyent - 10 km - 4 hores i 23 minuts - 244 m d'altitud.
A les 12:16 h donem per finalitza l'excursió d'avui.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Puigpunyent
Distància aproximada: 10 quilòmetres
Pujada acumulada: 428 metres
Alçada mínima - màxima: 243 - 637 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 7 minuts (Total: 4 hores i 23 minuts)
Excursió realitzada el dia: 16 de setembre de 2020
Components: Pere, Joan P., Sebastià, Miquel, Tomeu, Nofre, Andreu i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Sud. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari bo de fer, tot ell discorre per camins de carro i tiranys de muntanya..
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

 

 

anar a dalt