diumenge, 18 d’octubre del 2020

El santuari de Consolació


El puig de Consolació (205 m) situat al terme municipal de Santanyí juntament amb el puig Gros, constitueixen els darrers testimonis de la serra de Llevant. No es coneix la data exacte en què va construir el santuari. Arquitectònicament crida l’atenció el seu aspecte fortificat degut, probablement, a les incursions barbaresques sofertes antigament en aquesta zona de Mallorca.
 
Inici: Plaça Verge de la Consolació, Alqueria blanca (Santanyí).

(WP-01) S’Alqueria Blanca - 0,0 km - 0 minuts - 117 m d'altitud.

Des de la plaça seguim pel carrer Convent direcció a Santanyí i tot d’una girem a la dreta pel carrer dels Molins. Carrer endavant, deixem a l’esquerra el vell convent de s’Alqueria Blanca i quan arribem davant al número 4, girem a l’esquerra pel camí del Pou del Rei, pel qual sortim del nucli urbà.
Anem cap endavant i comencem a gaudir d’una bona panoràmica, cap a l’esquerra l’oratori de Consolació (205 m) i el puig Gros (272) i a la nostra dreta la Penya Bosca (257 m). No ens torbem en arribar al pou del Rei, situat en una pronunciada corba i que dóna nom al camí.


(WP-02) Pou del Rei – 0,7 km - 9 minuts - 120 m d'altitud.
El pou del Rei és el pou més representatiu del terme. Documentat al s. XIII, té la base i el coll rectangular, destacant-ne els brancals d'una sola peça de pedra de Santanyí.
Avancem pel mateix camí i, just després de la corba, deixem a la dreta el camí del Puig Gros, pel qual tornarem. Seguim endavant en lleuger ascens, deixem a la dreta un camí de terra i, arribem al camí transversal de la Teulera, que ve de la carretera Ma-19. 

(WP-03) Camí Teulera – 1,3 km - 19 minuts - 121 m d'altitud.
Aquí voltem a la dreta i seguim en ascens per asfalt, fins arribar a una cruïlla on es va tancar la carretera per un despreniment com a conseqüència de l'activitat de la gravera de sa Creu.


(WP-04) Escales – 1,7 km - 25 minuts - 155 m d'altitud.
Aquí arranca una escalinata de blocs de marès que ens mena a l’esplanada del santuari.


(WP-05) Oratori de Consolació – 1,8 km - 34 minuts - 197 m d'altitud.
L'entrada al Santuari és a través del pati. Només entrar podem veure una espècie de torre que sembla que va ser afegida a principis de el segle XVIII. Al centre de pati destaca el pou delicadament tallat en pedra i unes rajoles que ens recorden el pas de l'Arxiduc Lluís Salvador per aquest lloc. Dins l'església, rere l'altar major, es troba una imatge gòtica de la Verge. Si sortim per la porta del darrere, trobarem un bonic mirador. En els dies clars es pot veure molt bé l’illa de Cabrera.
Després d’una llarga pausa per visitar el bell conjunt, baixem per unes escales que surten davant el  portal i enllacem amb un tirany que ens menen a la pista que puja al puig amb vehicle. A l'esquerra veiem l'altre extrem del camí tancat per l'esbaldregada, i seguim la baixada per camí de terra. Ben aviat trobem una cruïlla i tombem a l'esquerra de front al puig Gros.Un poc més endavant, tornem a trobar un nou encreuament, on voltem a la dreta.

(WP-06) Dreta – 2,5 km - 1 hora i 15 minuts - 136 m d'altitud.
Ara el camí de terra ascendeix i al cap d'uns minuts, després de deixar una vivenda a l'esquerra, passem pel Pujolet, un bell conjunt de cases tradicionals.


(WP-07) El Pujolet – 3,1 km - 1 hora i 26 minuts - 166 m d'altitud.
Continuem camí endavant i no ens torbem en arribar al camí del Puig Gros, on girem a la dreta fins arribar al camí del Pou del Rei.
Un altre cop en el pou, tornem al punt de partida pel mateix camí.

(WP-01) S’Alqueria Blanca - 5 km - 1 hora i 58 minuts - 117 m d'altitud.

Fitxa:
Ruta:
Circular
Inici/ Final:
Alqueria Blanca
Distància aproximada:
5 quilòmetres
Pujada acumulada:
110 metres
Alçada mínima - màxima:
116 - 197 metres
Temps efectiu sense parades:
1 hora i 27 minuts (Total: 1 hora i 58 minuts)
Excursió realitzada el dia:
27 de setembre de 2020
Cartografia:
Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions:
Itinerari bo de fer, tot ell discorre per camins i tiranys de muntanya.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Que de llocs per poder caminar!... i molts d’ells desconegut per la majoria. Tota aquesta zona sembla que queda allunyada de ses nostres sortides habituals. M’ha semblat força interessant tot plegat, el lloc i la presentació. Salutacions amic... i salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
A nosaltres també ens queda allunyada de les nostres sortides habituals, però aprofitant l'estada a la Colònia, hem anat coneixent un poc el migjorn de l'illa. Sempre és interessant.
Agraït pel teu comentari.
Una abraçada.

anar a dalt