diumenge, 8 de juny del 2008

Salt del Freu

Salt del Freu
Aquesta és una curta i tranquil·la passejada a un dels recons més bonics i distintius de la serra de Tramuntana, el salt del Freu, a la vall d'Orient.
Aquesta excursió s'acostuma fer a la tardor i a l'hivern, quan tenen lloc les pluges més regulars i els torrents de la Serra corren alegrement. Malgrat tot, a l'estiu, si realitzem la caminada a primera o darrera hora de la jornada, gaudirem d'altres sensacions: les aromes i els colors de la vegetació, l'ombra refrescant dels alzinars de la Serra i especialment la sensació de solitud absoluta en un indret de feréstega bellesa.
El punt de partida es situa en el Km. 8,450 de la carretera d'Orient a Alaró (Ma-2100), prop de la possessió de Son Perot (WP-01). D'aquí parteix el camí vell de Santa Maria o de Coanegra per on comencem la caminada sota l'ombra de frondoses alzines.
Aviat salvem una barrera pel botador situat al costat dret de la mateixa. El camí continua direcció sud/sud-est molt pedregós, entre parets de pedra i pel costat d'una sementera. Més endavant, passa pel costat de la font del Freu i, tot seguit, de les ruïnes de les cases del Freu i arriba a una nova barrera que hem de botar.
Just a l'altre cantó, ens trobarem amb el torrent d'Orient procedent de la vall de Comassema. Creuem el seu jaç, i tot d'una arribem a una cruïlla de camins amb un pal indicador situat al costat d’un rotlle de sitja (WP-02). Cap a l'esquerra continua el camí principal direcció a Santa Maria, nosaltres ens desviem pel sender de la dreta.  El camí, d'amplada de carro, davalla ràpidament per dins l'alzinar, fins que mor al fons del pregon torrent (WP-03). L'indret és d'una feréstega bellesa, sobretot quan el torrent du aigua. Durant la baixada, veurem una canaleta i les restes d'un molí d'aigua fariner i l'impressionant saltant d'aigua del Freu.
La tornada la fem pel mateix camí.

Ruta: No Circular
Distància aproximada: 3,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 95 metres
Alçada mínima - màxima: 354 - 441 metres
Temps efectiu sense parades: 55 minuts (Total: 1 hora i 11 minuts)
Excursió realitzada el dia: 8 de juny de 2008 i el dia 29 d'agost de 2016
Components del grup: Cesca i Josep
Observacions: Itinerari bo de fer i amb poc desnivell. Discorre per camins. El lloc és un ombrívol bosc d’alzines i molt humit. Cal anar amb molta precaució per evitar llenegar.
Altres itineraris:
Vall de Coanegra. El salt del Freu.
Orient - Es Freu - Comellar dels Bous.
Orient, pas de s'Estaló i salt des Freu.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://get.google.com/albumarchive/107096364941574342910/album/AF1QipN9jEnP9T3f9l76hVSzi0omM84xOczZpVgbYajQ
anar a dalt