diumenge, 27 de juny del 2010

Cases de Planícia

Cases de Planícia
Els qui ens agrada el senderisme per poder seguir trescant per la muntanya Mallorquina durant aquests mesos d’estiu és recomanable seguir les següents recomanacions: dur aigua abastament, anar protegits del sol, fer passejades curtes ben prest al matí i per dins el bosc si és possible. D’aquesta manera podrem seguir gaudint d’aquesta activitat que ens ajudarà a mantenir-nos en bona forma física i de gaudir de sensacions ambientals i paisatgístiques diferents a les habituals.
Aquesta ruta d’uns 8 quilòmetres és fàcil i transcorre per la finca de Planícia adquirida pel Govern Balear i el Ministeri de Medi Ambient l’any 2009.
Iniciem l’excursió passat la font de sa Menta (waypoint 01) a la carretera de Banyalbufar – Estellencs (Ma-10, Km 90,1) en una barrera que dona accés a un caminoi dins l'alzinar.
Anem ascendint pel costat del barranc de can Cerdà fins arribar a un portell anomenat de na Roca on creua el camí del GR-221 que ve d’Estellencs (waypoint 02).
Prenem a l’esquerra i amb un parell de revolts ascendents arribem a la font de s’Obi (waypoint 03) que es troba sota una gran roca. També hi ha una canalització i un petit abeurador.
Si continuem momentàniament pel GR-221 direcció nord a Banyalbufar, a uns 100 metres aproximadament de la font, trobem el pedrís de sa Senyora (waypoint 04) on la marquesa de Campofranco, propietària de Planícia, s’hi asseia per contemplar el paisatge.
Retornem de nou a la font de s’Obi, continuem el camí deixant a la dreta la barraca, fins arribar a una àrea recreativa just a la barrera des Parroquià (waypoint 05). Aquí trobem l’olivera del mateix nom que és la segona amb més diàmetre de la finca.
Ara ens incorporem al camí asfaltat de les cases de Planícia que ascendeix amb revolts i en mig de camps d’olivers.
Més amunt trobem el Porxo, petita construcció que servia d’aixopluc i per guardar els carros i el camp Gran, el sembrat més important i que dóna el nom a la possessió (Planícia del llatí Planitia). Continuem pel camí trobem a mà dreta la cruïlla amb l’itinerari del bosc Gran i l’aljub dels Cristians, la volta de na Frare i els pins Vers. A partir d’aquí en menys de 5 minuts arribem a les cases de Planícia (waypoint 06).
Davallem pel camí nou de les cases fins arribar a l’entrada de la finca a la carretera de Banyalbufar.
Referències: Planícia. Itineraris pel patrimoni ambiental i cultural de Tomàs Vibot.


anar a dalt