dijous, 19 de juliol de 2012

Es Cairats. Pas de sa Cova i pas de sa Creu

Pas de sa Creu
Iniciem aquesta excursió al poble de Valldemossa (urbanització de S’Arxiduc) (WP-01). S’hi accedeix per la carretera Ma-1110 de Palma a Valldemossa a l’alçada del Km 17,200 molt a prop del poble.
Comencem a caminar per la pista de la coma dels Cairats. Creuem dues barreres de ferro. Més amunt trobem a la dreta la ruïnosa caseta de la font de na Rupit i, a uns metres més endavant, deixem a la dreta una pista de terra.
Transcorreguts uns 20 minuts des del punt de partida, a una corba cap a la dreta, deixem el camí principal per agafar un altre que segueix recta (WP-02). Tot d'una arribem a una paret de terme (WP-03), la travessem i comencem la pujada cap als Cairats, girant a l'esquerra segons el sentit de la marxa (W).
Pugem sense camí per un pronunciat coster i, transcorreguts uns quinze minuts des de la paret, assolim la base dels espadats on hi ha una petita enfonsada d'uns quatre metres situada a baix d'una balma. És la petita balma què dóna nom al pas, el qual superem girant a l'esquerra (SW) i ascendint per una curta xemeneia (WP-04). Després tot d'una virem a la dreta (NW) i amb una petita grimpada assolim un esperó que ens deixa damunt la cova.
Seguim pujant, en diagonal a l'esquerra (W) per un terreny bastant incòmode. Passem pel costat d'una fita (WP-05). Uns metres més endavant girem a la dreta (NW) en direcció a un pi solitari (WP-06). En aquest punt virem de nou a la dreta (NE) i, transcorreguts uns minuts, arribem al que el mestre Emilio Alonso anomena el Pla des Cairats, un terreny pla en aquesta accidentada vessant. Travessem aquest pla tot seguint les fites (NE). Superat aquest pla, ens enfilem de nou per un terreny rocós i, transcorreguts vint minuts des del pi, assolim un nou pi (WP-07). Ara toca pujar per un estret tàlvec tot seguint les fites, i en vint minuts més arribem a un alzina solitària (WP-08). Seguim pujant cap a l'esquerra (NNW) direcció un ampli coll. Continuant amb la mateixa direcció, assolim sense cap dificultat, el camí de s'Arxiduc en el punt anomenat Pla des Aritges, cruïlla de camins (WP-09).
Enllacem amb el camí de l'Arxiduc seguint cap a la dreta, i aviat arribem a la zona de la cova de s'Aigo.
Per trobar-la, hem de sortir del camí cap a la dreta, en un lloc poblat per alguns pins. Localitzem una petita cova inundada, com una bassa que serveix d’abeurador pels animals (WP-10).
A partir d’aquí iniciem un curt tram que no és bo de seguir. Cal cercar un confós tirany que ens mena de baixada per un terreny pedregós en sentit (E) tot anant alerta en trobar i seguir les esporàdiques fites. En sortir de la cova hem d’avançar paral·lels a unes penyes que ens queden a la nostra dreta, per després girar a la dreta travessant un esperó rocós. A partir d’aquí ja trobem algunes fites que enes menen de baixada (ESE) al fons d’un tàlveg on hi localitzem alguns rotlles de sitges.
Ara per un ample camí de carro i després de passar pel pas de sa Creu (WP-11) enllacem amb el popular camí dels Cairats un poc abans de la font dels Polls.
Davallem per les cimentades i rostes corbes d’aquest tram de camí i transcorreguts uns quaranta minuts, arribem a Valldemossa tancant el cercle d’aquesta agradable passejada.
Ruta circular amb 537 metres de pujada acumulada i 8,5 km de recorregut. Excursió realitzada el dia 12 de juliol de 2012. Itinerari en fort desnivell a superar. Hi ha trams sense camí ni fites per un terreny incòmode. El pas de sa Cova no presenta massa dificultat i cal fer servir les mans per superar-lo.
El grup ha estat format per: Fernando i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.


El dia 5 d’abril de 2013, vaig tornar a fer la primera part d’aquest itinerari fins el pla des Aritges (WP-09) amb l’amic Pere.
A partir d’aquí se'ns ofereix un gran ventall de possibilitats de continuar el recorregut.
En aquesta ocasió, nosaltres seguim a l’esquerra (NW) pel camí de s’Arxiduc en lleugera pujada. Transcorreguts uns nou minuts, deixem a la dreta el puig Caragolí i, un poc més endavant deixem també a la dreta el camí que davalla cap a Deià. Ara el camí va canviant de direcció en sentit (SW) i transcorre en davallada per damunt els cingles de son Rul·lan. És un tram de camí ben atiranyat i una balconada natural amb vistes espectaculars que en trenta minuts ens situa a la cova de s’Ermità Guillem (WP-10).
Des de la cova, en sentit (S) parteix un tirany fitat cap al Pla des Pouet. És un tirany que discorre rost avall per una rosseguera i s’endinsa dins un bonic bosc d’alzines fins al fons d’un comellar. Ara voltem a la dreta (SW) i en pocs minuts assolim el pla des Pouet. Creuem el portell d’accés al planiol i davallem pel camí atiranyat cap al (S) fins arribar al poble de Valldemossa de nou.
Ruta circular amb 602 metres de pujada acumulada i 8,5 km de recorregut. La pujada pel pas de sa Cova és la part més espectacular i salvatge d’aquest itinerari. No hi ha camí i el desnivell a superar és considerable.
Excursió realitzada el dia 5 d’abril de 2013. El grup ha estat format per: Pere i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

4 comentaris :

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Muchas gracias por ese calificativo, inmerecido, de "mestre".
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Benvolgut Emilio,
Gràcies per comentar i moltes gràcies per ensenyar-nos tants itineraris per les nostres muntanyes.
Una abraçada.

arni ha dit...

Bona ruta Josep, aquesta Mola ofereix moltes possibilitats i pel seu vessant nord-oest grans vistes. Bon reportatge.
salut Arnau

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Arnau,
Moltes gràcies pel teu comentari.
La pujada pel pas de sa Cova fins al Pla des Aritges, és molt bonica. Ja l'havia feta amb l'amic Fernando l'estiu passat, ara amb l'amic Pere que no la coneixia.
Una cordial salutació.

anar a dalt