dimarts, 2 d’octubre del 2012

Sa Fita del Ram

Fita del Ram de 833 m.
Itinerari: Esporles – coll de s’Heura – cases de son Ferrà – portell dels Lladres – Clot de neu - Fita del Ram – cova des Ermassets – ermites Velles - ermita de Maristel•la – roca el Castellet – Camí des Correu – Esporles.
Iniciem aquesta bonica excursió al poble d’Esporles. Deixem el cotxe davant l’escola pública i pugem per anar a cercar l’inici del carrer des Quarter. Aquí parteix un camí en direcció Sud que passa pel costat de la possessió del Rafal, que ens queda a la nostra esquerra. Passades les cases, el camí de carro gira un poc a la dreta i creua una barrera feta amb pals de fusta. Seguim uns metres i el sender gira a la dreta (W) fins arribar a la carretera des Verger. Tot d’una deixem la carretera i girem a l’esquerra per enfilar un empedrat caminoi (una drecera) que ens deixa, després d’una forta pujada, al coll de s’Heura (WP-02). Davant nostre tenim l’estreta barrera metàl•lica que du a l’ermita de Maristel•la.
Passem el portellet i seguim el camí que passa per devora les cases de son Ferrà. Creuem de nou un portell i després del segon revolt que marca el camí, el deixem per girar a l’esquerra per una barrereta (WP-03). Agafem aquest nou corriol que passa pel costat de l’aljub de la possessió i més endavant segueix la síquia de la font de la Figuera. Continuem l’itinerari amb pujada suau per uns marges fins assolir el portell dels Lladres (Wp-04) què dóna accés a antics camps de secà. Passats els camps, ens endinsem dins l’alzinar. Ara el camí comença a pujar (W) i marca diversos revolts. Tot pujant per un fort pendent, trobem marques de pintura que ens ajuden a seguir el senderó fins assolir un coll, amb una paret seca amb un portell.
Més amunt trobem un rètol de "Coto privado de caza" i girem a l'esquerra. Ara per terreny pla avancem pel costat d'una paret que ens queda a la nostra esquerra fins que trobem un portell sense barrera per on passem a l’altra cantó (SW). Seguim un viarany i uns minuts més tard arribem a un aljub (WP-05).
Deixem l’aljub a l’esquerra mantenint la direcció que portem (SW) i pugem pel mig d’un comellar a través d’un corriol amb fites que marca successius revolts. Quan arribem a dalt, creuem una nova paret seca i assolim el què en queda d’un clot de neu i un rotlle de sitja.
De la casa de neu avancem a la dreta (W) passem per una paret seca i amb l’ajut de fites arribem a una encletxa rocosa que ens mena dalt del cim la Fita de Ram (WP-06).
Després del merescut descans i les fotos de rigor, descendim del cim per l’encletxa i en arribar a la paret, la deixem a la dreta i seguim les marques de pintura vermella en direcció (N). Després d’uns deu minuts del cim, arribem a un camí més ample i marcat, punt on girem a la dreta. A poc a poc el pendent es suavitza i el camí és més clar fins assolir un aljub (WP-08). Seguim el nostre camí i passats uns deu minuts més arribem a les ermites Velles a l’esquerra (WP-09) i des d’aquí baixem pel camí principal a l’ermita de Maristel•la (WP-10).
El nostre itinerari continua per la part posterior del temple. Aviat passem pel costat d’un rotlle de sitja, aquí surt un camí que puja, el qual el deixem fer. Més avall, trobem a la dreta un tirany cap a la dreta, per on continuem. Aquest senderó prest es converteix amb un de carro que ens mena al pla del Castellet. Deixem el camí momentàniament i avencem uns metres a l’esquerra fins trobar les escales de pedra que donen accés a dalt de la roca del Castellet (WP-11). Val la pena pujar-hi ja que es pot gaudir de un espectacular vista. Retrocedim fins arribar de nou el camí de carro i ara sense deixar-lo i, amb vint minuts més de caminar, enllacem amb el camí Vell des Correu vora el pla de Can Dardal (WP-12). Des d’aquí en un tres i no res, arribem de nou al poble d’Esporles tancant el cercle d'aquest estiuenc i bonic itinerari.
Ruta fàcil i circular amb 735 metres de pujada acumulada i 10,5 km  de recorregut. Transcorre tota ella per dins l’alzinar. No és difícil però cal anar alerta amb la gran quantitat de camins que hi ha per tot arreu que ens poden despistar fàcilment.
Excursió realitzada el dia 22 de setembre de 2012. El grup ha estat format per: Pere, Enric, Tomeu, Fernando i Josep.
Referències: 20 itineraris alternatius III. Lluís Vallcaneras. Itinerari 5: la Mola del Ram.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

6 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep. Veig que ja has començat, i a més amb itinerari ben engrescador, els bosc de sa Fita del Ram. Noltros hi tenim planejades un grapat de sortides, coincident trams amb el teu itinerari, ens anirà be aquesta informació. Hi ha tants de camins a n'aquesta muntanya...
Bona feina, i salut...

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí hem començat amb una ruta bona de fer i per dins el bosc, encara far bastant calor.
Estic content que us pugui ser útil aquesta ressenya.
Moltes gràcies per aquestes paraules.
Arreveure company.

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Muy bonita ruta que ya he hecho un par de veces, y no me canso de volver a ella.
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Sí, és una ruta molt agradable de fer. No havia pujat mai a la Fita del Ram i em va agradar.
Moltes gràcies per comentar.
Una abraçada.

Anònim ha dit...

Bon dia,

vaig fer la pujada corrent, des de Esporles fins a Sa fita del Ram. Em va ajudar molt la descripció del camí!
Moltes gràcies!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Anònim,
Estic content que t'hagi estat útil la informació d'aquest itinerari.
Moltes gràcies pel teu comentari, em donen ànims a seguir amb el blog.
Una cordial salutació.

anar a dalt