diumenge, 28 de febrer del 2021

Puig Caragoler de Femenia


El desembre de 2019 ja intentàrem pujar al puig Caragoler de Femenia pel pas des Puig, però quan arribàrem a la paret trobàrem la roca mullada de la rosada  i abandonàrem l’ascensió. Avui la nostra intenció era tornar-ho a provar, però veient el terreny tant banyat de la pluja de la nit passada, decidim ascendir per l’ample comellar i carena oest.


Iniciem l’excursió al Coll de Femenia, al punt quilòmetre 14,200 de la carretera Ma-10 entre Pollença i Lluc. El dia es presenta boirós i fresc.

Portell de Femenia

(WP-01) Portell de Femenia - 0,0 km - 0 minuts - 536 m d'altitud.

A les 8:16 h prenem l’ample pista direcció a les finques de Femenia. Uns deu minuts més endavant, travessem un portell sense barrera, on per l’esquerra desemboca el tirany pel qual tornarem en acabar l’excursió. Després de franquejar una barrera, trobem la font de Femenia a l’esquerra i, tot seguit deixem a la dreta les cases de Femenia Vell.

Entrada a Femenia Vell

(WP-02) Femenia Vell - 1,3 km - 20 minuts - 559 m d'altitud.

El camí volta a l’esquerra i a la dreta i es dirigeix cap nord en clar ascens. Traspassem una primera barrera i cinc minuts més tard, una segona, fins trobar a l’esquerra, la font d’en Quelota, la qual presenta la mina tancada amb una reixa.

Font d'en Quelota

(WP-03) Font d’en Quelota - 2 km - 35 minuts - 628 m d'altitud.

Pista amunt, ens dirigim cap al coll Ciuró, on hi arribem en escassos vint minuts.

Coll Ciuró

(WP-04) Coll Ciuró - 3 km - 55 minuts - 676 m d'altitud.

Des del coll, el camí es dirigeix planejant cap a l’oest, fins arribar al portell del Pla de s’Argilota. Saltem la barrera per una escaleta i travessem tot el pla pel costat esquerra d’un sementer, amb els estreps del puig Caragoler a l’esquerra. Un xic més endavant, deixem a la dreta les ruïnes d’una caseta de roter, fins trobar una altra barrera semblant a l’anterior. A l’altre cantó, seguim el camí en lleuger descens, per restes de marjades cap a una gran roca, situada a la dreta del camí. Uns metres abans, trobem la mina de la font d’en Castell.

Font d'en Castell

(WP-05) Font d’en Castell - 4,3 km - 1 hora i 25 minuts - 630 m d'altitud.

Tornem al camí, i tot d’una arribem a una darrera barrera metàl·lica.


(WP-06) Barrera - 4,5 km - 1 hora i 40 minuts - 633 m d'altitud.

Un cop travessada, deixem el camí que es dirigeix cap al Coll dels Pinetons, i virem a l’esquerra (sud). Anem pujant entre carritxeres vorejant un profund tàlveg (dreta). Mantenint l’orientació sud, passem pel costat d’un esperó rocós, entrem dins l’estreta coma i travessem una baixa pareteta transversal. Un cop passada la paret, anem cap l’esquerra.
Ara pugem cap a l’est, pel centre d’una ampla i llarga coma coberta de càrritx i roques. A mitja pujada fem un descans per recuperar les forces [20’]. Reprenem la marxa ascendint sempre l’orientació est. Més amunt, salvem un graó rocós amb l’ajuda de les mans. A l’arribar a la cota 900 m, virem a dreta i, amb un darrer esforç per un pendent més suau, assolim el vèrtex del puig Caragoler.

Puig Caragoler de Femenia

(WP-07) Puig Caragoler de Femenia - 5,5 km - 3 hores i 10 minuts - 921 m d'altitud.

En aquest cim hi ha una creu de ferro col·locada per l’amic Jaume Riera del Grup Excursionista d'Inca, l'any 1982.
La boira torna fer acta de presència i ens impedeix gaudir de les vistes.
Des del cim, baixem cap a sud per un terreny rocós i en fort pendent, quan surten de la boira les dues penyes de la Tossa de ses Banyes.

Tossa de ses Banyes

(WP-08) Tossa de ses Banyes - 5,9 km - 3 hores i 35 minuts - 885 m d'altitud.

Voltem el penyal a l’esquerra i continuem el descens, mantenint l’orientació sud/sud-est, ara per un rost més amable. A l’arribar sobre la cota 850 m, voltem a l’esquerra (est). Una llarga tirada direcció llevant, per un terreny rocós i incòmode, ens deixa als peus del Putxet Rodó, totalment amagat per l’espessa boira.


(WP-09) Collet Putxet Rodó - 6,8 km - 4 hores i 20 minuts - 774 m d'altitud.

Continuem amb pronunciada baixada seguit les fites cap al sud. A l’esquerra ens queda un profund tàlveg. Deu minuts més tard, voltem a sud/sud-oest, fins entrar dins una torrentera i arribar a un portell a una paret seca. Sense creuar-lo, virem a l’esquerra i avancem arrambats a la paret. Un xic més avall, franquegem un altre portell i seguim baixant mantenint la paret a la nostra dreta, fins sortir al camí de Femenia, pel qual el matí començàvem l'excursió.

Portell

(WP-10) Camí de Femenia - 7,6 km - 4 hores i 58 minuts - 558 m d'altitud.

Agafem cap a la dreta i en un quart d’hora d’agradable caminada, arribem a la carretera.

(WP-01) Portell de Femenia - 8,2 km - 5 hores i 6 minuts - 536 m d'altitud.

Són les 13:22 h quan acabem aquest espectacular itinerari amb la boira com a protagonista.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Km 14,200 de la carretera Ma-10 entre Pollença i Lluc. (Escorca)
Distància aproximada: 8,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 513 metres
Alçada mínima - màxima: 536 - 922 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 21 minuts (Total: 5 hores i 6 minuts)
Excursió realitzada el dia: 13 de febrer de 2021
Components del grup: Fernando, Pere, Agustí, Pedro (amb el Ras) i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari per un territori complicat de caminar. Des del WP-06 al WP-10, sense camí amb algunes fites. Pot presentar problemes d'orientació, sobre tot si hi ha boira.

Vídeo d'en Fernando de Angulo:

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


4 comentaris :

Toni Sureda (Socay) ha dit...

Hola Josep, vol dir que em mapa que fas servir no es 1:25.000?

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Toni, tens tota la raó, ja ho he canviat. Gràcies per avisar.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un clàssic pujar al Caragoler. Només hi he baixat un cop per on voltros vàreu pujar, i heu record força empinat. M’ha cridat l’atenció la Don’t d’en Quelota i la seva nova imatge, molt més adequada. Molt bona la publicació Josep. Una aferrada amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
La nostra idea era pujar al cim pel pas des Puig, però a l’estar el terreny banyat decidirem pujar per aquest comellar, i si és força empinat i hi ha un bocí que t’has d’ajudar amb les mans.
Ja fa uns dos anys que han folrat de pedra els murs de la font.
Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt