Puig Fumat |
Matinal curta per la península de Formentor. Pugem al cim del Fumat (335 m) per l'escala de l'amo Joan Cerdà (1949-50) i continuem cap al coll de la Bretxa per pujar al puig Garballó. De tornada passem per cala Murta i el mirador del Castellet.
Aquesta escala es va construir per comunicar les dues boques del túnel durant la seva perforació (1951). En l'actualitat es troba en molt mal estat, hi ha trams força verticals i aeris on els graons estan erosionats i sense cap protecció. Cal evitar transitar-hi els dies boirosos, humits i ventosos.
Comencem la nostra excursió en l’aparcament de cala Murta i cala Figuera situat un poc abans del km 13 de la carretera que va cap al far. (En l’actualitat l’aparcament és tancat però just al davant hi ha lloc per deixar el vehicle).
Cala Figuera i el Morro de Catalunya |
(WP-01) Aparcament cala Figuera - 0,0 km - 0 minuts - 95 m d'altitud.
Així doncs, a les 8:23 h comencem la caminada seguint la carretera direcció al far durant uns 600 m, fins trobar la boca d’un túnel i a mà esquerra una escala.
Escala de l'amo Joan Cerdà |
(WP-02) Escala - 0,6 km - 10 minuts - 135 m d'altitud.
La ruta normal segueix travessant el túnel i seguir per la carretera, fins al Km 14,300, on a la dreta hi ha un tram del camí Vell del Far de Formentor. Aquest sender, s’enfila als peus de la Roca Blanca (325 m) en suau pendent i després de deu minuts de pujada en línia recta, segueix fent ziga-zagues, fins al coll de la Creu a 238 m, entre el Fumat i la Roca Blanca.
Nosaltres deixem la carretera per l’esquerra escales amunt. L'escala és força rosta i aèria. Hi ha bocins que els escalons es troben molt gastats i trencats. També trobem un tram gairebé planer sense escalons, amb restes d'una barana de ferro, al final del qual hi ha una fonteta que brolla arran del sòl amb una piqueta rompuda que recollia l'aigua (Fonts de Tramuntana). Des d'aquí, gaudim d'una formidable vista de cala Figuera i el Morro de Catalunya. Després d'aquest replà, pugem un darrer tram d'escala i un cop superat, girem a la dreta en forta muntada cap a sud-oest. No hi ha camí, el pendent és fort i cobert d'espesses carritxeres, fins arribar ben a prop del coll de sa Creu, on enllacem amb la ruta normal d'ascensió al cim. Ara seguim un tímid tirany acompanyat de fites que s'enfila molt rost entre roques, fins assolir el cim del Fumat, coronat amb un vèrtex geodèsic.
(WP-03) El Fumat - 1,3 km - 50 minuts - 335 m d'altitud.
El nom del Fumat prové de l'existència en la muntanya de taques negres de fum, que mostren les parets de la cara nord.
Aquí hi fa bon estar i fem una parada llarga [35']. Baixem del cim seguint el mateix camí de pujada una setantena de metres i ens desviem cap a la dreta. Continuem descendint en fort pendent orientats a sud/sud-est, entre llisars de roques i pedreny, fins arribar al coll de la Bretxa, per on passa el camí Vell del Far de Formentor.
Coll de la Bretxa |
(WP-04) Coll de la Bretxa - 1,6 km - 1 hora i 40 minuts - 247 m d'altitud.
Continuem cap al puig Garballó resseguint la cresta. Ben aviat, salvem un ressalt rocós rodejant-lo per la seva esquerra i assolim el cim.
(WP-05) Puig Garballó - 1,8 km - 1 hora i 55 minuts - 269 m d'altitud.
Un bon lloc per fer un mos i contemplar una bonica vista de la península de Formentor [25']. Baixem del cim pel llom de la muntanya cap al coll que separa aquest puig del puig de les Butzes, mentre anem deixant a l'esquerra el torrent de les Agulles. En realitat es pot baixar per on es vulgui, sempre cercant la millor passa entre les roques i les carritxeres.
És fàcil veure alguna Rapa mosquera o Rapa pudenta (Helicodiceros muscivorus). Les flors són autèntiques trampes per caçar (però no matar) mosques, perquè li serveixen com a pol·linitzadors; pel mateix motiu la seva olor és pudent, recorda a carn en descomposició. (Herbari Virtual del Mediterrani Occidental)
Després d'una llarga davallada, arribem a un enorme pi entre les roques, des d'on ja divisem la idíl·lica cala Murta.
(WP-06) Pi - 2,3 km - 2 hores i 45 minuts - 155 m d'altitud.
Aquí ens decantem cap a la dreta i un poc abans d'arribar al coll (cota 121 m), baixem en fort pendent cap al sud, esquivant enormes roques. Ben aviat entrem dins una torrentera i baixem seguint una reixeta a la nostra dreta, fins que aquesta finalitza i ens permet girar a la dreta per arribar a cala Murta.
Cala Murta |
(WP-07) Cala Murta - 2,8 km - 3 hores i 10 minuts - 8 m d'altitud.
Travessem la cala (oest) i prenem el camí que vorejant la mar ens mena al mirador des Castellet.
Castellet |
(WP-08) Castellet - 3,3 km - 3 hores i 30 minuts - 20 m d'altitud.
Desfem les passes fins cala Murta i prenem la pista que en suau ascens, ens mena al punt d'inici, després de deixar les cases de cala Murta a la dreta.
(WP-01) Aparcament - 5,6 km - 4 hores i 14 minuts - 95 m d'altitud.
A les 12:37 h donem per finalitzada la caminada d'avui. Sempre és un plaer caminar per la península de Formentor i gaudir de les bones vistes des dels seus cims.
Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Aparcament de cala Murta i cala Figuera
Distància aproximada: 5,6 quilòmetres
Distància aproximada: 5,6 quilòmetres
Pujada acumulada: 441 metres
Alçada mínima - màxima: 0 - 335 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 28 minuts (Total: 4 hores i 14 minuts)
Excursió realitzada el dia: 3 d'abril de 2021
Components del grup: Fernando, Agustí, Joan Ll. i Josep.
Cartografia: Mapa Caps del Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)Observacions: Difícil si es puja per l'escala, aquesta és perillosa, no s'ha de tenir vertigen i cal evitar els dies amb boira, humits i ventosos. Es pot evitar pujant al Fumat per la via normal. Hi ha trams sense camí per un terreny complicat. Pot presentar dificultats d’orientació.
Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
2 comentaris :
Hola Josep
Com bé dius, sempre és agradable caminar per la península de Formentor. La volta en si és fantàstica, tant pels llocs visitats com per les vistes que es poden gaudir en tot moment. M’ha cridat l’atenció el fet de que estigui tancat l’aparcament de cala Murta. Darrerament no tenim cap facilitat en lloc. Tot son entrebancs, prohibicions… i cap solució. Molt bones les fotos i també la publicació. Enhorabona Josep.
Hola Llorenç,
Sempre és interessant i agradable tornar a llocs coneguts per recorreguts diferents.
Sobre l'aparcament de cala Murta, devers el novembre de 2020 el van tancar posant grans blocs de roca a l'entrada. Tens tota la raó, cada vegada tenim més dificultats per gaudir de la nostra afició.
Moltes mercès pel teu comentari.
Salutacions.
Publica un comentari a l'entrada