dilluns, 29 de març del 2021

Puigs de l’Àguila i la Mola

Camí dels Presos

Punt de partida: Avinguda del Cavall Bernat de la urbanització de la cala de Sant Vicenç (Pollença). Camí situat a uns cent metres abans d’arribar a l’aparcament de cala Barques (just al costat d’uns contenidors de deixalles).

(WP-01) Cala S. Vicenç - 0,0 km - 0 minuts - 26 m d'altitud.
A les 7:41 h comencem la caminada cap al nord pel camí de les Coves Blanques (camí dels Presos), en principi cimentat, després de terra que s’endinsa a una pineda. Molt aviat, trobem un encreuament, on anem pel camí de la dreta. Al cap de poc topem amb un altra trencall, on hi ha una barrera metàl·lica i on tornem agafar el camí de la dreta, franquejant el portell per un pas lateral.

Barrera i monument

(WP-02) Barrera - 0,3 km - 15 minuts - 41 m d'altitud.

Aquí l'abril de 2005, l'Ajuntament de Pollença aixecà un monument en record dels presoners dels camps de concentració.
Continuem per l'ampla pista en suau pujada. A l’esquerra s’alça el cim de la Mola i la serra per on tornarem després de fer el cim. Més endavant, creuem el torrent de les Rotes i un poc més amunt deixem l’antiga pedrera oberta durant les obres de la carretera. Al cap d’uns minuts de còmode caminada, arribem al final de la pista, després deixar una galeria artificial excavada a la penya.

Camí Coves Blanques

(WP-03) Final pista - 2,2 km - 45 minuts - 127 m d'altitud.

A partir d'aquí, seguim un tirany fitat que s’enfila coster amunt cap a la dreta i que ens situa damunt un penyal (cota 166 m) on trobem un dels forats que havien d’acollir les peces d’artilleria, el principal motiu de la construcció del camí que acabem de recórrer, el camí dels Presos.
Continuem en ascens seguint les fites que ens menen per la carena de la muntanya, fins arribar a una petita plana, on voltem a l’esquerra per assolir el puig de l’Àguila.

Des del puig de l'Àguila

(WP-04) Puig de l’Àguila - 2,9 km - 1 hora i 10 minuts - 206 m d'altitud.

Gaudim de bones vistes: la serra del Cavall Bernat, la Cala Sant Vicenç, el coll de Síller, Serra de la Punta, la Mola, ...
Desfem el tirany i tornem al collet per seguir les fites cap a l’oest. No ens torbem massa en atracar-nos novament al caire de la timba.

Punta Galera i punta Topina

(WP-05) Balconada - 3,3 km - 1 hora i 20 minuts - 221 m d'altitud.

Damunt el mar es retallen la llargueruda punta Galera i, una mica més lluny i amb forma de proa invertida, la punta Topina.
Continuem amb pujada forta per la mateixa línia de la carena per un terreny pedregós i aspriu, superem la cota 258 m i, tot seguit baixem a un petit coll, al costa d’unes penyes vermelloses, on al fons a la dreta, guaita el Castell del Rei.

Collet

(WP-06) Collet - 3,9 km - 1 hora i 50 minuts - 230 m d'altitud.

Al davant tenim la serra de la Mola (474 m) i a l’esquerra una torrentera que baixa fins al “camí dels Presos” que veiem a baix.
Des del collet, avancem orientats cap a l’oest/sud-oest en fort pendent i travessem una petita esplanada, des d’on podem contemplar les dues puntes i la bellesa de la cala Estremer i cala Castell. Al final, assolim una esplanada, a la dreta de la qual unes fites ens acostarien al pas dels Pescadors.
Després d’un descans per berenar [25’], reprenem la marxa directes al nostre objectiu, la muntanya que tenim ben davant nostre. Després d’una forta muntada per damunt un llom rocós, arribem a un collet, entre les cotes 442 m i 466 m. Aquí deixem les fites que cap a la dreta es dirigeixen al cim del Cornavaques i girem a l’esquerra travessant una plana. Ben aviat, tornem a girar un poc a l’esquerra i finalment, entre un caos de roques, ataquem el cim pel seu costat nord.

La Mola

(WP-07) La Mola - 5,4 km - 3 hores i 20 minuts - 471 m d'altitud.

Baixem del cim pel mateix recorregut fins arribar de nou a l’esplanada, on voltem a l’esquerra envoltant el cim de la Mola, que també ens queda a l’esquerra. Deixem un comellar a la dreta i, seguint les fites anem cap a un collet que tenim a la nostra esquerra. Continuem la forta baixada per damunt ressalts rocosos, en algun dels quals hem de posar les mans. Deixem la cota 357 m a la nostra dreta, mentre a l’esquerra ens queda el pregon torrent de les Rotes. Seguim progressant cap a llevant gairebé per la mateixa línia de la carena, fins arribar a un punt que es fa difícil seguir. Llavors les fites ens menen cap a la dreta, baixant un fort pendent entre el càrritx, fins entrar a un pinar. Avancem cap a llevant fins trobar la barrera del camí dels Presos, on tanquem el cercle del nostre itinerari. Ara sols resta seguir el mateix camí que hem fet de bon matí, fins arribar al punt d’inici.

(WP-01) Cala S Vicenç - 7,9 km - 5 hores i 2 minuts - 26 m d'altitud.
A les 12:43 h arribem on tenim els vehicles.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Cala S. Vicenç
Distància aproximada: 8 quilòmetres
Pujada acumulada: 447 metres
Alçada mínima - màxima: 26 - 471 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 40 minuts (Total: 5 hores i 2 minuts)
Excursió realitzada el dia: 13 de març de 2021
Components del grup: Pere, Biel Pomar, Agustí, Fernando i Josep.
Cartografia: Mapa Caps del Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions:
a part del camí de les Coves Blanques, la resta de l’itinerari és sense camí per un territori dur i esquerp. Trams amb costers importants. Pot presentar dificultats d’orientació.
Referències: Lluís Vallcaneras. 20 Excursions curtes per Mallorca (V)

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


anar a dalt