dissabte, 29 de maig del 2021

Puig de So na Vidala

Puig de So na Vidala

Inici
: deixem els vehicles a l'aparcament que hi ha al carrer Catalunya a la vila d'Andratx.

Camí de So na Vidala

(WP-01) Andratx - 0,0 km - 0 minuts - 65 m d'altitud.

Són les 8:31 h quan iniciem la caminada pel carrer Catalunya i voltem a l'esquerra pel carrer Llibertat. Més endavant, passem al de la Font de la Vila direcció a s'Arracó. Abans d'arribar a l'esmentada font, ens desviem a la dreta pel carrer Barcelona sortint del nucli urbà.
El camí ascendeix asfaltat entre propietats, fins que trobem un encreuament on s'alça una caseta amb el rètol: "Camí Son Avidala". Girem a l'esquerra i creuem el torrent de la coma Freda per un pont. A l'altre costat, es localitza el molí d’aigua de Can Toni Pau. Just després deixem a l'esquerra el camí per on tornarem en finalitzar l'excursió i seguim cap a la dreta pel camí de la Font d’en Xina.

Molí de Can Toni Pau

(WP-02) Desviament a la dreta - 1,8 km - 35 minuts - 141 m d'altitud.

El camí segueix asfaltat i puja lentament per la coma Freda. Anem ignorant les diverses desviacions que trobem tant a la dreta com a l'esquerra, fins arribar a una bifurcació, just passada la font de sa Murtera.

Coll de So na Vidala

(WP-03) Desviament a l'esquerra - 3,4 km - 1 hora i 5 minuts - 264 m d'altitud.

Continuem cap a l'esquerra. Ara el sender és de terra i ascendeix fent llaçades pel vessant nord-est de la muntanya. El nostre cim apareix cap a llebeig. A les 10 h assolim el coll de So na Vidala (323 m.) Aquí deixem el camí i iniciem una forta muntada orientats a sud. Pugem sense camí amb l'ajuda d'algunes fites entre carritxeres, argelagues, estepes, pinotells, i roques clivellades a causa del foc. A devers quinze minuts del collet, assolim el cim.

Vistes des del cim

Puig de So na Vidala

(WP-04) Puig de So na Vidala - 4,3 km - 1 hora i 45 minuts - 422 m d'altitud.

Dalt del cim hi ha una esbucada caseta de vigilància forestal. Les vistes són fantàstiques: la vila d’Andratx, el puig de Garrafa, s’Arracó i una part de l’illa de sa Dragonera.
Aprofitem per berenar i estar-hi una bona estona [25']. Baixem fora camí seguint la carena sud-oest de la muntanya, fins arribar a un collet (368 m), on hi resten alguns pins que es van salvar de les flames.


(WP-05) Coll - 4,6 km - 2 hores i 18 minuts - 369 m d'altitud.

Del coll, anem cap al nord un centenar de metres i voltem a l'esquerra baixant entre unes roques. Ben aviat, apareix un petit marge de sosteniment que ens indica les restes d'un antic camí que baixa cap al sud-oest. Es tracta del camí del Puig, el traçat del qual es fa difícil seguir degut a l'espessa vegetació i als pins caiguts. Després de superar diversos obstacles, arribem de nou al camí de So na Vidala, on ens incorporem a l'esquerra.

(WP-06) Pista - 5,4 km - 2 hores i 45 minuts - 289 m d'altitud.
Camí avall en relaxada caminada, al cap deu minuts trobem una nova bifurcació, nosaltres decidim continuar cap a la dreta.


(WP-07) Desviament a la dreta - 5,9 km - 2 hores i 55 minuts - 234 m d'altitud.

El sender, una pista de terra, descendeix lentament fent llaçades per dins el bosc, fins arribar a un altre encreuament, després de passar entre dos habitatges.

(WP-08) Desviament a l'esquerra - 6,7 km - 3 hores i 10 minuts - 170 m d'altitud.
Aquí voltem a l'esquerra i prenem el camí des Badaluc. L'ombrívol sender avança pel marge esquerra del torrent de sa Font de la Vila i, després d'una ziga-zaga, el travessa. Al cap d'uns minuts, enllaça una altra vegada al camí de So Na Vidala, on anem cap a la dreta fins trobar la cruïlla de camins, just al costat del molí de Can Toni Pau.
Ara sols resta tornar a Andratx pel mateix camí que hem fet de pujada.

(WP-01) - Andratx - 10 km - 4 hores - 65 m d'altitud.
A les 12:32 h arribem a l'aparcament.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Andratx
Distància aproximada: 10 quilòmetres
Pujada acumulada: 391 metres
Alçada mínima - màxima: 65 - 421 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 15 minuts (Total: 4 hores)
Excursió realitzada el dia: 28 d'abril de 2021
Components del grup: Pere, Joan P., Joan R., Joan A., Miquel, Tolo, Sebastià, Andreu, Guillem i Josep.
Cartografia:
Mapa Tramuntana Sud. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions:
Itinerari per camins de carro, tiranys de muntanya i trams sense camí bruts de vegetació.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:



2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un d’aquests itineraris “senzills” que heu reuneixen tot. Veig que el verd ha acabat per imposar-se, encara que sigui els matolls i la garriga. Record un recorregut semblant, després del incendi, tot els arbres cremats i per en terra, fins i tot les roques esquerdades i blanques. Encara que noltros ferem la baixada directament per la carena, sud. Com sempre una perfecte publicació Josep. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Tot i que a la baixada del cim varem trobar forces pins tombats que van dificultar el seguiment del caminet, el recorregut és bo de fer i és agraït en quan a vistes.
Moltes mercès pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt