dissabte, 4 de setembre del 2021

Talaia de Cal Reis


La talaia de cal Reis amaga en el cim un monument talaiòtic, construït molt probablement 800 anys
abans de Crist. L'ús de la construcció -una mena d'altar fet de pedra en sec i en dos nivells- fou molt probablement ritual.

Inici: deixem els vehicles a l'entrada del llogaret d'Orient, devora la possessió de Cal Reis (Km. 10,250 de la carretera Ma-2100).

Orient

(WP-01) Orient - 0,0 km - 0 minuts - 467 m d'altitud.

A les 7:45 h iniciem l'excursió per la carretera en direcció cap a Alaró. Després de dues corbes, just a l'alçada del safareig de la font de Cal Reis, deixem la carretera per la dreta i creuem un portell tancat pel seu costat esquerra. A l'altre cantó, seguim un camí per dins unes marjades que tot d'una desemboca a un camí de carro, on ens incorporem a l'esquerra en sentit ascendent (susd/sud-est). El camí transcorre al costat de conreus d'arbres fruiters i al cap de poc, arriba a una barrera metàl·lica amb una escaleta o botador. A l'esquerra, el camí continua en direcció al pas de s'Escaleta. Nosaltres prenem cap a la dreta en direcció al pas de s'Estaló.

Barrera amb botador

(WP-02) Barrera - 0,6 km - 13 minuts - 507 m d'altitud.

El camí, d'amplada de carro, ascendeix suau per dins un frondós bosc d'alzines. Més amunt marca dues corbes on a la segona ens desviem pel camí de la dreta. Una mica més de pujada suau, arribem al pas de s'Estaló.

Pas de s'Estaló

(WP-03) Pas de s'Estaló - 1,2 km - 25 minuts - 568 m d'altitud.

Una obertura artificial a la penya que comunica els dos vessants de la muntanya. A l'esquerra de la bretxa es pot veure la data gravada en la roca de 1905. A la dreta hi ha un pedrís per seure. Des d’aquí podem gaudir d’una bona vista sobre el poble d’Orient i la vall de Comassema.
En creuar el pas, trobem dos camins, el de la dreta es dirigeix a la vall de Coanegra i al Freu pel comellar de la Comuneta. La nostra ruta continua pel sender de l'esquerra en direcció al Rafal, però hem d'estar atents, perquè tant sols uns cent metres més endavant, el deixem per l'esquerra per prendre un camí carreter.

(WP-04) Desviament a l'esquerra - 1,3 km - 30 minuts - 575 m d'altitud.

El camí presenta marge de sosteniment, es troba molt deteriorat i abandonat amb diversos arbres tombats al mig. Ascendeix casi nord-est per dins el boscatge marcant algunes giragonses, fins arribar a una paret de pedra seca que salvem per un petit ensorrament.

(WP-05) Paret - 1,4 km - 35 minuts - 601 m d'altitud.

Superada la paret, el camí continua bastant arrambat al penya-segat, des d'on es gaudeix una bonica panoràmica de la vall d'Orient.
Quan el sender inicia la baixada, és el punt que l'abandonem per la dreta per prendre un difús tirany fitat que ascendeix en forta pujada vers a l'est. No tardem gaire en arribar a la base de les penyes on es localitza una petita obertura a la roca.

Cova

(WP-06) Cova - 1,6 km - 40 minuts - 630 m d'altitud.

El nostre itinerari continua ascendint per la base de les penyes per un territori cada cop més escarpat. Devers uns tres-cents metres més endavant, abandonem el tirany que seguíem i girem a la dreta fora camí ni fites.
Avancem orientats a l'est/nord-est per un inclinat coster fent ziga-zagues fins, trobar una mena de tiranyó que ascendeix cap a la dreta per la base de les penyes i tot d'una cap a l'esquerra, fins assolir el caire del penya-segat, des del qual gaudim d’una esplèndida panoràmica amb Orient als nostres peus. A continuació, donant l'esquena al estimball, avancem cap a l'est per l'interior d'una petita canal, fins assolir el cim de la Talaia de Cal Reis.

Talaia de Cal Reis

(WP-07) Talaia de Cal Reis - 2,4 km - 1 hora i 30 minuts - 763 m d'altitud.

El cim és pla i està envoltat per una paret seca ben gruixuda. Es tracta d'una construcció talaiòtica, datada 800 anys aC.
Després del merescut descans [25'], iniciem el descens retrocedint cap a l'oest uns pocs metres, travessem una paret amitgera i girem a la dreta, fins assolir l'extrem d'un penyalar des del qual gaudim d'una bona vista. A continuació, a uns metres més endavant, girem a l'esquerra i seguim un tirany fitat que baixa per un coster rost i llenegadís, fins trobar a un gran rotlo de sitja.

(WP-08) Rotlo de sitja - 2,7 km - 2 hores i 10 minuts - 686 m d'altitud.

Aquí comença un camí de carro, ample i clar, que davalla dibuixant diverses voltes, que ens mena a un camí transversal, que uneix el pas de s’Escaleta amb el de s’Estaló.

(WP-09) Pista - 3,2 km - 2 hores i 22 minuts - 610 m d'altitud.
Girem a la dreta (est) i, uns cent metres més endavant, deixem el camí, que baixa cap al pas de s'Escaleta, i girem a l'esquerra (nord).

(WP-10) Desviament a l'esquerra - 3,3 km - 2 hores i 25 minuts - 594 m d'altitud.

Anem per un confós viarany que, amb no res, ens connecta amb el camí de ferradura que comunica Alaró i Orient, on ens incorporem també a l'esquerra. El camí baixa sinuós, travessa un portell sense barrera i, després d'unes voltes, trobem la Fonteta.

Sa Fonteta

(WP-11) Sa Fonteta - 3,7 km - 2 hores i 35 minuts - 511 m d'altitud.

Es tracta d’una font de mina d’uns 8 metres de llargària feta de pedra en sec amb secció rectangular, parets lleugerament inclinades i sostre de pedres planes. En terra hi ha una canal feta de teula àrab que recorre tota la galeria. A fora hi ha una pica o abeurador (Fonts de Tramuntana).
Deixem la font i per un tram de camí empedrat, arribem a la carretera després de franquejar un portell amb barrera de fusta.


(WP-12) Carretera (Ma-2100) - 3,9 km - 2 hores i 45 minuts - 489 m d'altitud.

Voltem a l'esquerra i seguim per asfalt fins arribar a Orient.

(WP-01) Orient - 4,8 km - 2 hores i 57 minuts - 467 m d'altitud.
A les 10:42 h donem per finalitzada l'excursió d'avui.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Orient (Bunyola).
Distància aproximada: 4,8 quilòmetres
Pujada acumulada: 326 metres
Alçada mínima - màxima: 147 - 445 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hora i 58 minuts (Total: 2 hores i 57 minuts)
Excursió realitzada el dia: 25 d'agost de 2021 
Components del grup:  Pere, Agustí, Joan R., Joan Ll., Joan P., Sebastià Ll., Miquel, Margarita, Sebastià E. i Josep. 
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000) 
Observacions: Camins de carro, tiranys de muntanya i sense camí. Pot presentar dificultats d'orientació. Terreny escarpat.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bona volta… i més per fer-la a l’agost. Aquesta ruta per pujar a la Talaia és molt interessant, ja que te permet canviar un poc i tornar a un lloc conegut que sempre te fa ganes. M’ha cridat l’atenció les barreres i el botador al pas de s’Estaló. Tira a tira acabaras anant al dia. Enhorabona Josep per aquesta nova publicació. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Aquesta pujada alternativa al cim la férem fer fa uns anys amb els companys Pep T. i Joan R. després de fer el Castellot. És una bona opció que m'ha agradar recordar-la.
En quant a les barreres del pas de s'Estaló, ja fa bastant de temps que les han posades.
Moltes gràcies per comentar.
Salutacions.

anar a dalt