dissabte, 23 d’octubre del 2021

Les Pedrisses (Clot de Déu) pel coll Llarg

Estreps del rellar de Son Marc

Bonica excursió matinal per les immediacions del rellar de Son Marc (Pollença) que per un camí de ferradura ens condueix a un incògnit racó, anomenat les Pedrisses o el Clot de Déu, una immensa dolina envoltada d'abruptes crestes rocoses. Completem l'itinerari pujant al coll Llarg, baixant al torrent de Muntanya i enllaçar amb el GR, pel qual tornem al punt de partida.

Inici: Portell de cal Melcion en el camí Vell de Lluc (GR-221). Per arribar-hi, ens desviem a l'esquerra en el Km 5,3 de la carretera Ma-10 de Pollença a Lluc. Avancem pel camí Vell de Lluc devers 1,8 Km fins arribar al portell de cal Melcion.

Barrera a superar dins el torrent

(WP-01) Portell de Cal Melcion - 0,0 km - 0 minuts - 132 m d'altitud
.
Així doncs, a les 8,26 h baixem a la llera del torrent de Muntanya, pel qual remuntem en sentit oest, fins topar amb una barrera metàl·lica que salvem per l'esquerra o per sota ja que bascula. A l'altre cantó, sortim del torrent pel costat dret i avancem per dins un alzinar paral·lels al mateix, deixem un forn de calç i, un poc més endavant, girem a la dreta (nord-oest), fins localitzar el marge de sosteniment del camí de bístia que ens ha de menar a les Pedrisses.
Prenem el costerut caminoi en sentit nord-oest tot fent ziga-zagues, enmig de roques i alzines. Trobem el sender molt més deteriorat del darrer cop que hi passarem, sembla més un xaragall que no pas un camí. A estones no és gens bo de seguir malgrat la presència d'algunes fites i fletxetes de pintura. Així, a les 9 h arribem a un rotlo de sitja als estreps del rellar de Son Marc.

Rotlo de sitja

(WP-02) Rotlo de sitja - 0,.9 km - 40 minuts - 244 m d'altitud.

Continuem l'ascens entre un laberint de roques direcció oest/sud-oest. Tot d'una, franquegem una baixa paret de pedra seca i ben aviat, arribem a una plana amb velles alzines i penyalar a l’esquerra, on a la dreta es localitza una senzilla bassa, avui coberta de troncs i branques d'alzina.

Bassa

(WP-03) Bassa - 1,3 km - 50 minuts - 291 m d'altitud.

Travessem el planiol, franquegem dos rotllos de sitja seguits, i hem d'estar molt atens a la ruta, perquè descendim cap a l'esquerra (sud) per una mena de canal torrentera.

Obertura a la penya

(WP-04) Xaragall (esquerra) - 1,4 km - 55 minuts - 290 m d'altitud.

Tot seguit, deixem una petita cova a la dreta, franquegem un nou rotllo de sitja sense emprar (empedrat) i voltem a la dreta (oest) per un nou caminoi escalonat. En aquest punt surt un camí que baixa a la llera del torrent de Muntanya i que en altres ocasions hem emprat per tornar al punt de partida.

(WP-05) Cruïlla - 1,6 km - 1 hora i 5 minuts - 287 m d'altitud.

Seguim pel camí de la dreta, el qual ascendeix fent giragonses, fins al punt on veiem a la nostra esquerra una gran roca amb una petita esquerda, punt on ens podem desviar per anar a veure un cable d'acer que baixa fins l'altre costat del barranc. Davant s'alça la silueta inconfusible de la cara nord del puig Tomir. De tornada al camí principal, seguim direcció nord-oest, i després de travessar una paret esbaldregada, arribem a un preciós vall entre muntanyes d'afilades crestes càrstiques.

Les Pedrisses

(WP-06) Les Pedrisses (Clot de Déu) - 1,9 km - 1 hora i 20 minuts - 340 m d'altitud.

Aquí es localitza les ruïnes d'una casa rodejades de velles oliveres, ametllers i figueres dins un mar de carritxeres que ho cobreix gairebé tot.
Són les 9:45 h i no podíem estar en millor paratge per berenar i recuperar forces [30 min].
Des de la casa, partim orientats cap a ponent. Avancem sense camí per un terreny molt costerut i farcit d'esponeroses carritxeres que dificulten molt la progressió. Ens dirigim, cercant la millor passa, cap a una canal estreta i arbrada entre les parets de la cresta, que veiem davant nostre. Així, a les 10:55 h entrem dins la rosta canal i travessem una baixa pareteta que tanca la collada.

Coll Llarg

(WP-07) Paret - 2,2 km - 2 hores i 30 minuts - 454 m d'altitud.

Si ens desplacem uns metres cap a l'esquerra, gaudim d'una magnífica vista de la dolina, les muntanyes del voltant i al fons, la badia de Pollença.
Seguim avançant esquivant grans roques i en no res arribem a un pas estret entre penyes.


(WP-08) Coll Llarg (Mascaró Pasarius) - 2,3 km - 2 hores i 40 minuts - 472 m d'altitud.

Passat el pas, girem a l'esquerra i, cercant la millor passa, salvem un laberint de roques i alzines. Voltem a l'esquerra i travessem en descens unes abandonades marjades d'ullastres, fins desembocar a un camí de carro que segurament du a les cases de Muntanya. Després de seguir-lo uns metres, el deixem per l'esquerra i baixem un fort pendent per dins el boscatge, fins arribar a la llera del torrent de Muntanya.

Torrent

(WP-09) Torrent de Muntanya - 2,7 km - 3 hores i 25 minuts - 396 m d'altitud.

Ara toca seguir per dins el barranc, entre roques i pedreny, fins localitzar a la dreta un ample camí carreter.

Camí carreter

(WP-10) Camí de carro - 3 km - 3 hores i 35 minuts - 370 m d'altitud.

Aquest nou camí, puja cap al sud pel centre del comellar de ses Covasses, passa per la font homònima i desemboca al camí de la Ruta de Pedra en Sec (GR-221).

Camí GR-221

(WP-11) Sender GR - 3,8 km - 4 hores - 433 m d'altitud.

Ara sols resta seguir les indicacions dels rètols del GR, i després d'una llarga i relaxada tirada, arribem al punt de partida.

(WP-01) Portell de Cal Melcion - 6,6 km - 4 hores i 43 minuts - 132 m d'altitud.

A les 13:09 h donem per finalitzada l'excursió. 

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Portell de Cal Melcion (Pollença).
Distància aproximada: 7 quilòmetres
Pujada acumulada: 428 metres
Alçada mínima - màxima: 130 - 478 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 54 minuts (Total: 4 hores i 43 minuts)
Excursió realitzada el dia: 20 d'octubre de 2021 
Components del grup:  Pere, Sebastià Ll., Margarita, Sebastià E., Magdalena, Andreu i Josep. 
Cartografia: Mapa Tramuntana Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000) 
Observacions: Gairebé tota la ruta és fora camí, menys el tram del GR. Cal bon sentit de l'orientació i seguir l'itinerari amb l'ajuda del GPS. Difícil progressió per l'espessa vegetació i les roques.

Track de la ruta a Wikiloc.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Com sempre una volta molt interessant aquesta publicació. Visitar el Clot o les Pedrisses ja és una volta ben completa. Afegir a la ruta el pas pel coll Llarg i el tram del torrent, és una bona molt bona opció. Caldrà tenir-la en compte. Tot plegat un bona publicació. Enhorabona amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
El pas pel coll Llarg i el torrent de Muntanya, no estava previst. Ho improvisàrem per variar un poc i anant en compte de no passar per les cases. Finalment va resultar una bona volta. Gaudirem d'un paisatge espectacular.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salut i molts d'anys!

anar a dalt