dimarts, 26 d’octubre del 2021

Moleta de Binifaldó i volta al puig de ses Covasses

Cim de la moleta de Binifaldó

Al cim de la Moleta de Binifaldó ja hi hem pujat diverses vegades, per l'aresta nord des de Binifaldó, d'altres per l'aresta sud des del coll Pelat, que és la via més habitual. Avui hi ascendim pel vessant est, des del coll des Pedregaret. Seguim la ressenya d'en Lluís Vallcaneras del llibre "20 excursions curtes per Mallorca (I). Després anem a descobrir un nou camí de ferradura,
recuperat i netejat recentment, que discorre pel vessant est del puig de ses Covasses.

Inici: sortim de la Urbanització del Guix (Escorca), molt a prop del coll de la Batalla.


(WP-01) Urbanització del Guix - 0,0 km - 0 minuts - 561 m d'altitud.

A les 8:32 h iniciem la caminada baixant per la carretera direcció a Pollença i tot d'una, la deixem per la dreta botant una baixa paret seca. Un cop a l'altre cantó, seguim un tirany que discorre, gairebé paral·lel a la carretera i per dins l'alzinar, fins enllaçar amb un camí carreter que surt de la carretera (portell amb barrera). Seguim aquest camí, que després d'uns cinc-cents metres, desemboca al camí del GR. Un xic més amunt, arribem a una cruïlla de tres camins, recte va a l'ermita de Son Amer, nosaltres continuem pel de la dreta.

(WP-02) Cruïlla - 1,1 km - 25 minuts - 592 m d'altitud.
El camí puja per dins el bosc, passa per damunt de la font de l'Ermita, i sense fer cas als trencalls a dreta i esquerra, assoleix el coll Pelat.

Coll Pelat

(WP-03) Coll Pelat - 1,8 km - 45 minuts - 692 m d'altitud.

Per un botador de fusta, franquegem una paret amb reixeta. Un poc més endavant, deixem a l'esquerra l'entreforc amb el camí que baixa a Menut i, després d'una zona planera amb pins i alzines, travessem un portell amb una paret transversal (Coll del bosc Gran), amb vistes al puig Tomir. Tirem avall i cinc o sis minuts després d'anar per la pista, la deixem per l'esquerra.

Desviament a l'esquerra

(WP-04) Desviament a l'esquerra - 2,5 km - 1 hora - 651 m d'altitud.

Un cartell del GR indica: "Binifaldó 40 min.". Seguim un fressat camí i ben aviat, trobem una barraca de planta rectangular, que queda a la dreta. Ara avancem per un tirany estret i ombrívol entre pins i alzines i, devers un quart d'hora de la barraca, arribem al coll del Pedregaret.

Coll des Pedregaret

(WP-05) Coll des Pedregaret - 3,5 km - 1 hora i 20 minuts - 658 m d'altitud.

Sense passar la barrera, girem a l'esquerra i avancem sense camí paral·lels a la paret seca que s'enfila en direcció oest. Coster amunt, per un terreny rocós, irregular, anem esquivant les branques caigudes, fins arribar a la base dels penya-segats, on la paret acaba. Llavors, girem a l'esquerra, progressem vorera de la penya, i després de salvar grans roques d'una esllavissada, arribem a l'inici del pas (fita), on voltem a la dreta enfilant-nos a les roques.

Grimpada

(WP-06) Pas (grimpada) - 3,8 km - 1 hora i 45 minuts - 795 m d'altitud.

Un cop superada la grimpada, voltem a l'esquerra pujant en fort pendent per damunt un terreny obert i rocós, fins arribar a la carena de la moleta, des d'on ja es divisa l'antena que hi ha en el cim. Ara sols resta recórrer el suau llom cap a sud-oest, fins assolir el cim de la moleta (837 m), coronat per una antena de repetició.

Puig Tomir

(WP-07) Moleta de Binifaldó - 4 km - 2 hores i 10 minuts - 837 m d'altitud.

Des del cim, baixem per l'aresta cap al sud per un terreny rocós i irregular. Minuts més avall, cerquem arrecera per fer un mos i descansar [20min.]. Reprenem la marxa, esquivem a la dreta un esperó i progressem més cap a l'esquerra. Per un coster més suau, entrem dins el bosc de pins i alzines i franquegem una pareteta, amb un vell filferro obert.
Continuem el descens amb pendent suau per dins l'alzinar i al cap de set minuts de la paret, arribem a la pista del GR221, on ens incorporem a la dreta.

(WP-08) Sender GR - 5 km - 3 hores - 688 m d'altitud.
Continuem tot dret i tornem a travessar la paret del coll Pelat (WP-03). Un minut més avall, deixem a la dreta el camí que du al mirador del Centenari i continuem per la pista en baixada marcada. Dos minuts després posem molta atenció, perquè arribem a un encreuament a l'esquerra, punt on deixem el camí principal.

(WP-09) Desviament a l'esquerra - 5,5 km - 3 hores i 10 minuts - 665 m d'altitud.

Voltem a l'esquerra per un tirany d'antics carboners. Inicialment avança planer per dins el bosc i al cap d'uns minuts, marca dos revolts en pujada, a esquerra i a dreta, fins arribar al portell de l'Ermita, una collada que separa el puig Ferrer (771 m), a l'esquerra del puig de ses Covasses (753 m), a la dreta.

Portell de l'Ermita

(WP-10) Portell de l'Ermita - 5,9 km - 3 hores i 20 minuts - 705 m d'altitud.

A l'altre cantó, deixem a la dreta les fites que ens menarien al puig de ses Covasses i seguim tot dret. Agafem un nou sender de ferradura recentment recuperat i netejat, que discorre pel vessant nord-est del puig de ses Covasses. Inicialment avança gairebé planer i després davalla, fent algunes giragonses, per un terreny rocallós. En voltar cap a l'oest/sud-oest, la baixada és força marcada, mentre al front tenim a la vista el puig des Castellot (694 m) i a l'esquerra, la serra del Pas d'en Bisquerra i les cases de les Figueroles, al fons de la vall. Aquest sender, després de creuar un torrent, desemboca al camí de les Figueroles, just a l'alçada del Pi des Vent, un enorme pi amb diversos cimals.

Pi des Vent

(WP-11) Camí de les Figueroles - 7,1 km - 3 hores i 50 minuts - 564 m d'altitud.

Iniciem la pujada cap a coll de la Batalla. Uns minuts més amunt, passem pel coll de sa Rota (paret derruïda que separa el puig del Castellot a l'esquerra, del Puig de ses Covasses a la dreta). Ara, el sinuós sender puja decidit per una zona carstificada i incòmode acompanyat d'algunes fites, fins assolir un portell en una paret seca (divisòria dels termes d'Escorca i Selva), és el lloc conegut com el pas d'en Bartomeu.

Pas d'en Bartomeu

(WP-12) Pas d'en Bartomeu - 7,8 km - 4 hores i 15 minuts - 665 m d'altitud.

A l'altre cantó, baixem seguint un tirany fins trobar un coll de caçar tords, un poc apartat a la dreta del camí, on comença un camí ampla de terra. Aquest camí, sense cap dificultat de seguiment, ens mena al coll de sa Batalla i d'aquí, per carretera fins a l'inici de l'excursió.

(WP-01) Urb. del Guix - 9,2 km - 4 hores i 36 minuts - 561 m d'altitud.
A les 13:08 h posem punt i final a l'excursió d'avui. 

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Urbanització des Guix (Escorca).
Distància aproximada: 9,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 446 metres
Alçada mínima - màxima: 544 - 837 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 18 minuts (Total: 4 hores i 36 minuts)
Excursió realitzada el dia: 23 d'octubre de 2021 
Components del grup:  Pere, Biel Pomar, Fernando i Josep. 
Cartografia: Mapa Tramuntana Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000) 
Observacions: Trams sense camí per terreny rocós. Pot presentar dificultats d'orientació. Cal estar avesat a fer grimpades.

Track de la ruta a Wikiloc.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un altre bona opció per tornar pujar a aquests cims. La darrera vegada que passarem pel coll de l'Ermita vàrem veure aquest caminoi netejat, un altre bona opció per pujar a ses Covasses. Perfecte les informacions i la publicació Josep.
Salut amic... per seguir

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Si, una altra alternativa per pujar a la Moleta, interessant, gaudirem força.
Gràcies pel comentari.
Una aferrada!

anar a dalt