dissabte, 4 de desembre del 2021

Volta a l'embassament de Cúber

Arbres de fulla caduca a la vorera de l'embassament

Una fantàstica matinal: curta, per bon camí i sense cap problema d'orientació, en el cor de la Serra.


Iniciem l'excursió en el Km. 33,7 de la carretera Ma-10 de Lluc a Sóller, just davant l'àrea recreativa de la font del Noguer.

(WP-01) Aparcament de la font del Noguer - 0,0 km - 0 minuts - 748 m d'altitud.

A les 10:11 h, comencem a caminar pel camí del GR-221 direcció a l'embassament de Cúber. Superem una reixeta per un botador i, tot d'una topem amb una paret transversal, on deixem a l'esquerra el camí del refugi dels Tossals Verds pel pas Llis. Seguim tot dret pel caminet que discorre aferrat a la carretera, fins arribar a la barrera que dóna accés al pla de Cúber (nom que procedeix de l'antiga alqueria Quelber). A l'esquerra, veiem una barrera de fusta, que traspassem.

Pla de Cúber

(WP-02) Barrera - 0,3 km - 8 minuts - 761 m d'altitud.

Anem per la pista asfaltada, vorejant el Morro de Cúber, a l'esquerra i les aigües tranquil·les de l'embassament, a la dreta, mentre davant nostre s’alça el cim de sa Rateta (1113 m). Després de girar lleugerament a l'esquerra arribem a la presa.

Presa

(WP-03) Presa - 1,3 km - 20 minuts - 750 m d'altitud.

Mentre traspassem la presa, gaudim d'una bonica panoràmica de la serralada del puig Major (1436 m). A l'altre cantó, avancem per camí de terra bordejant l'embassament. Un xic més endavant, ignorem el camí que porta fins al petit refugi de Cúber i no ens torbem gaire en trobar un nou encreuament a mà dreta.

Torrent

(WP-04) Desviament - 2,3 km - 40 minuts - 757 m d'altitud.

Deixem la pista i prenem el camí de la dreta. Immediatament, ens incorporem al sender del GR-221 també cap a la dreta, direcció al puig Major. Travessem un torrent i seguim el sender que discorre entre el cantó nord-oest del pantà i els estreps de la serra de Cúber. Arran de l'aigua fem una parada per berenar i contemplar el gran paisatge que ens envolta [10 min.]
Reprenem la marxa vorejant l'embassament per sobre del dic artificial de contenció, mentre a l'esquerra, veiem les restes d'una olla de calç. Un xic més endavant, deixem un primer torrent a l'esquerra (que baixa des de la base militar), el qual travessem per un pontet de ciment i més endavant un segon. No ens torbem en trobar, a mà dreta i separat uns metres del camí, la desembocadura de l'aigua provinent del Gorg Blau.

Canal de transvasament de l'aigua del Gorg Blau

(WP-05) Desembocadura - 4,3 km - 1 hora i 35 minuts - 748 m d'altitud.

Retornem al camí que dúiem, el qual ens adreça fins al nostre punt de partida, després de donar un cop d'ull a la font del Noguer, situada dins l'àrea recreativa homònima.

Font del Noguer

(WP-06) Font del Noguer - 4,9 km - 1 hora i 50 minuts - 757 m d'altitud
.

(WP-01) Aparcament - 5,1 km - 1 hora i 58 minuts - 748 m d'altitud.
A les 12:09 h arribem on tenim el vehicle. 

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Punt Km. 33,7 de la carretera Ma-10 de Lluc a Sóller (Escorca)
Distància aproximada: 5,1 quilòmetres
Pujada acumulada: 52 metres
Alçada mínima - màxima: 745 - 763 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hora i 30 minuts (Total: 1 hora i 58 minuts)
Excursió realitzada el dia: 26  de novembre de 2021
Components del grup:  Xesca i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari bo de fer, sempre per camí marcat.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:



2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un itinerari fàcil, sense cap complicació a l'abast de qualsevol persona que vulgui gaudir de la Serra. La majoria de fotos son molt bones Josep, perfectes diria jo. Salut amic

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Llorenç,
Així és, una volta per estirar les cames i gaudir d'un paisatge: amb l'embassament gairebé ple, brollant aigua per tot arreu i envoltats de les muntanyes més altes de la Serra.
Agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt