divendres, 14 de gener del 2022

Sa Trona per l'aresta de llebeig


Inici
: Àrea recreativa del Gorg Blau, situada en el Km 31,8 de la carretera Ma-10.

(WP-01) Àrea recreativa del Gorg Blau - 0,0 km - 0 minuts - 618 m d'altitud.
A les 8:34 h entrem dins la zona d'esbarjo i anem cap al sud paral·lels a la carretera, fins sortir per un pas a la reixeta que tanca el recinte. Voltem a l'esquerra (est) aferrats al tancat i travessem un dels torrents que evoca l'aigua a l'envasament. Després de vorejar la cota 635 m, travessem un esplanada pedregosa i àrida, fins arribar a la pista que va a les cases d'Almallutx. La seguim uns pocs metres i quan volta a l'esquerra (portell), la deixem i seguim recte pujant per dins l'alzinar aferrats a una llarga paret. Devers uns dos-cents metres més amunt, voltem a l'esquerra, travessem la paret i enllacem amb un braç de camí que ens fa pujar direcció est.


(WP-02) Camí carreter - 0,.8 km - 30 minuts - 634 m d'altitud.

És un antic camí de carro molt deteriorat per la pluja i cobert de pedres soltes. Més amunt, s'orienta cap al sud i guanya alçada pel mig del bosc. A l'esquerra discorre el pregon torrentó del Gorg Blau, que davalla de la font des Fonoll. Camí endavant per dins el bosc d'alzines, no ens torbem en arribar a la canal de transvasament que connecta el Gorg Blau amb Cúber.

Canal de transvasament

(WP-03) Pontet 1 - 2 km - 1 hora i 10 minuts - 752 m d'altitud.

Un cop travessat el pontet de ciment, prenem un ampli camí, gairebé tot ell empedrat, direcció al coll dels Coloms. Però abans d'arribar-hi, a l'alçada d'un gran rotlo de sitja que ens queda a la nostra dreta, l'abandonem per l'esquerra.

(WP-04) Desviament a l'esquerra - 2,3 km - 1 hora i 20 minuts - 800 m d'altitud.
Emprenem la pujada al cim orientats a nord-est per dins el bosc d'alzines. No hi ha camí n'hi tampoc trobem fites que ens puguin guiar, però no hi ha altre dificultat que el propi pendent. Així, ben aviat, travessem una paret seca per un ampli esbaldrec.


(WP-05) Paret - 2,4 km - 1 hora i 30 minuts - 824 m d'altitud.

Continuem l'ascensió sempre direcció nord-est per terreny molt rost. Un xic més amunt, ens desviem cap a l'esquerra per evitar enfilar-nos a la carena de la muntanya. Nosaltres decidim no passar ben per damunt el tall de la carena, sinó per sota d'aquesta, del contrari pot resultar complicat i perillós. Així, continuem la forta pujada per la base de les penyes, sempre cercant la millor passa, fins trobar una nova i baixa paret seca.

(WP-06) Pas paret - 2,8 km - 2 hores i 10 minuts - 927 m d'altitud.
Aquí decidim fer una breu parada [20 min.] per berenar i reposar forces, mentre gaudim d'unes vistes impressionants sobre l'embassament del Gorg Blau, gairebé ple arran de les abundoses precipitacions del mes passat.
Aviat sortim del bosc i seguim avançant sempre per la base de la carena, per un terreny rocós cobert de carritxeres. Un cop passada la cota 989 m., ens sorprèn trobar un tram de paret de partió, just a l'aresta de la carena.
Un xic més amunt, quan veiem que la cresta s'eixampla i és més assequible, crestegem directes al cim. Una última forta pujada ens deixa dalt del cim coronat amb una prominent fita.

Sa Trona

(WP-07) Sa Trona - 3,5 km - 3 hores i 10 minuts - 1061 m d'altitud.

Extraordinàries vistes cap a totes bandes des d'aquest cim obert i panoràmic.
Baixem, una setantena de metres per la mateixa ruta que hem pujat i voltem cent vuitanta graus a la dreta. Continuem el pronunciat descens cap al nord per la base dels cingles caients del cim, fins arribar al coll que s'obre entre sa Trona (1061 m) i el puig del Prat (1100 m).
Ara continuem descendint en sentit oest, cap a una aïllada alzina que veiem davant nostre. El terreny és força pronunciat i cobert de carritxeres que amaguen pedres i roques dificultant força la progressió.

(WP-08) Alzina - 3,8 km - 3 hores i 35 minuts - 962 m d'altitud.
Des d’aquí baixem orientats a sud-oest guiats per les esporàdiques fites amagades entre les altes carritxeres. Baixem per la zona anomenada de s’Arreplegada, probablement per relació amb les tasques de recollida i tosa del bestiar. Després d'una tirada força incòmode i llarga, arribem un pas empedrat que salva un roquissar.

Pas empedrat

(WP-09) Pas entre roques - 4,2 km - 4 hores i 5 minuts - 840 m d'altitud.

Un cop superat aquest curt tram, voltem a l'esquerra i baixem per un caminet molt esvaït que discorre per dins l'alzinar. No ens torbem en travessar una paret seca per un petit portell obert. Passat aquest, girem a l'esquerra i, pocs minuts després, franquegem una nova paret per un esbaldrec.
Des d’aquí albirem la canal de transvasament i un pont per creuar-la. Ens dirigim cap al pont de formigó i creuem la canonada.


(WP-10) Pontet 2 - 4,6 km - 4 hores i 29 minuts - 755 m d'altitud.

Girem a l’esquerra i anem pel llarg de la canal, en sentit sud/sud-oest, fins arribar al primer pontet i cruïlla de camins.
En aquest punt, deixem el sender que es dirigeix a la font del Noguer i agafem el camí de carro de la dreta que es dirigeix cap a Almallutx. Devers cinc-cents metres més endavant, baixem al fons del torrent per donar un cop d'ull a la font des Fonoll.

Font des Fonoll

(WP-11) Font des Fonoll - 5,9 km - 5 hores - 677d'altitud.

 Es tracta d'una surgència en el mateix llit del torrent del Gorg Blau. L'aigua brolla tot l'any en una mineta natural sota una gran roca, a nivell de sòl i sota un salt d'aigua d'uns set m. Un racó realment bonic els dies que el torrent baixa carregat. (Fonts de Tramuntana).
Tornem al camí de carro que just passat una era, volta cap a ponent, fins arribar a la intersecció amb el camí de les cases. A partir d'aquí i per camp a través, arribem al tancat de l'àrea recreativa i tot seguit a la carretera.

(WP-01) Àrea recreativa - 7,6 - 5 hores i 38 minuts - 618 m d'altitud.
A les 14:12 h donem per finalitzada l'aventura d'avui.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Àrea recreativa del Gorg Blau (Escorca).
Distància aproximada: 7,9 quilòmetres
Pujada acumulada: 438 metres
Alçada mínima - màxima: 611 - 1060 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 30 minuts (Total: 5 hores i 38 minuts)
Excursió realitzada el dia: 15 de desembre de 2021 
Components del grup:  Pere, Miquel, Joan R., Margarita, Sebastià E., Nofre, Andreu i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000) 
Observacions: Itinerari que pot presentar problemes d'orientació. Trams sense camí ni fites per un terreny rocós i cobert de carritxeres. 
 
Track de la ruta a Wikiloc.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Pujar a sa Torna em va encantar. Fer-ho per aquesta via li dona un afegitó d'aventura important. Sempre passes pel seu costat sense donar-li massa importància però, quan hi puges te'n adones de les vistes espectaculars que pots gaudir des del cim. I l'aturada a la font des Fonoll també val la pena. Tot plegat una molt bona publicació Josep. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Per fer aquesta ruta ens inspiràrem amb la vostra pujada a sa Trona. Tens raó, les vistes des del cim són espectaculars.
Agraït pel teu comentari.
Una aferrada amic.

anar a dalt