diumenge, 18 de desembre del 2022

D'Algaida a Punxuat per Son Roig

Powered by Wikiloc
El punt de partida és el carrer del Sol de la localitat d'Algaida, situat a la sortida del poble direcció a Llucmajor.

(WP-01) Algaida (carrer del Sol) - 0,0 km - 0 minuts - 206 m d'altitud.
A les 10:45 h, iniciem la caminada seguim la carretera Ma-5010 direcció a Llucmajor. A uns cinc-cents metres, deixem la carretera per voltar a la dreta per la carretera Vella de Llucmajor. Un xic més endavant, trobem un entreforc de camins, on seguim pel de la dreta.

(WP-02) Desviament a la dreta - 0,8 km - 10 minuts - 223 m d'altitud.
El camí, avança cap al sud-oest per dins el bosc, fins arribar a una cruïlla, on voltem a l'esquerra franquejant un portell amb la barrera oberta.

Portell obert

(WP-03) Desviament a l'esquerra (Portell) - 1,1 km - 15 minuts - 217 m d'altitud.

Ara la via ascendeix lleugerament cap al sud i, ben aviat trobem les cases de Son Pericàs, uns metres a l'esquerra del camí.

Son Pericàs

(WP-04) Son Pericás - 1,3 km - 20 minuts - 228 m d'altitud.

Seguim pel camí i un xic després de ultrapassar un altre portell, el sender puja per damunt llisars de roca, fins arribar dalt d'un collet a 283 m. d'alçada, el punt més elevat del nostre itinerari.
Iniciem la davallada i atents a la ruta, ja que tant sols uns pocs metres més endavant, deixem el camí principal i ens desviem a la dreta per un caminet més estret.

Desviament a la dreta

(WP-05) Desviament a la dreta - 2 km - 50 minuts - 280 m d'altitud.

El senderó ben fressat, baixa per dins la pineda orientat al sud-oest. Després d'una tirada d'uns quatre-cents metres, atenció de nou, perquè deixem aquest caminet per la dreta. En aquest punt veiem una fita de pedres aferrada a un pi.

Desviament a la dreta

(WP-06) Desviament a la dreta - 2,4 km - 1 hora i 7 minuts - 259 m d'altitud.

Anem cap al nord-oest, fins enllaçar amb un caminet transversal, on voltem a l'esquerra, botant un pi ajagut.

(WP-07) Desviament a l'esquerra - 2,5 km - 1 hora i 10 minuts - 248 m d'altitud.
Aquest nou senderó davalla cap a l'oest/sud-oest al costat d'una paret seca. Després d'una curta tirada, desemboca en el camí de Son Roig, que anem a visitar cap a l'esquerra.

(WP-08) Camí de Son Roig - 2,8 km - 1 hora i 15 minuts - 222 m d'altitud.
Avancem cap al sud. Tot d'una trobem una bifurcació, girem a l'esquerra, deixant les vinyes de la finca de Son Roig a la nostra esquerra i les cases de Can Monjo a la dreta. Caminem entre vinyes, fins arribar a les cases de Son Roig, a la dreta del recorregut.

Son Roig

(WP-09) Son Roig - 3,6 km - 1 hora i 30 minuts - 241 m d'altitud.

Retornem enrere i a la segona bifurcació prenem el camí de l'esquerra.

(WP-10) Desviament a l'esquerra - 4 km - 1 hora i 38 minuts - 227 m d'altitud.
El camí de terra avança entre vinyes i camps de conreu i arriba a un nou entreforc, just  davant d'una caseta. Voltem a la dreta i a l'entrar dins l'arbreda, voltem a l'esquerra. Més endavant, tornem a girar a la dreta i, quan finalitza el camí, sortim a camp obert. Just davant nostre veiem una caseta agrícola.

Inici camí llaurat

(WP-11) Camí llaurat - 4,4 km - 1 hora i 45 minuts - 233 m d'altitud.

Anem camp a través, tot d'una deixem la caseta a la nostra dreta, i avancem pel perímetre del sementer orientats a nord/nord-oest, fins desembocar a un camí ampla de terra, on ens incorporem a la dreta.

Can Monjo

(WP-12) Camí ampla - 4,7 km - 1 hora i 53 minuts - 228 m d'altitud.

El sender va voltant cap a ponent mentre veiem les cases de Can Monjo a la nostra dreta. La curta tirada ens mena a la cruïlla amb el camí de Muntanya, on ens incorporem a l'esquerra.

(WP-13) Cruïlla - 5,3 km - 2 hores i 3 minuts - 212 m d'altitud.
Avancem per l'asfalt devers quatre-cents metres, fins trobar a la dreta un sender, dit des Clot des Punxuat, que ens endinsa dins la vall homònima.

Camí des Clot de Punxuat

(WP-14) Desviament a la dreta - 5,7 km - 2 hores i 10 minuts - 213 m d'altitud.

L'ample sender de terra dibuixa dos girs en angle recte pel fons de la Vall entre extensos sementers verds.
 Aquí es pot apreciar una síquia que es va fer, en temps dels àrabs, a la part més baixa dels camps de conradís, revestida de pedres grosses i reblida de terra, que serveix per recollir l’aigua de pluja i evitar els embassaments.
El camí fa un gir brusc cap a l’esquerra seguit per un altra a la dreta ens mena a la carretera asfaltada al costat de les cases d’en Can Miquel Cicero, una de les segregacions de l’antiga possessió de Punxuat.

Cases de Can Miquel Cicero

(WP-15) Camí de Punxuat - 6,9 km - 2 hores i 33 minuts - 219 m d'altitud.

Voltem a la dreta i a uns noranta metres, ens desviem també la dreta per un camí ampla que baixa als camps de conreu i que ens mena a la font de Punxuat, situada dins una caseta damunt una marjada.
Des d'aquí gaudim d'una bona vista de la vall de Punxuat, la Serra de Galdent i el massís de Randa.

Font de Punxuat

(WP-16) Font de Punxuat - 7,3 km - 2 hores i 40 minuts - 216 m d'altitud.

Tirem enrere fins a la carretera, voltem a la dreta i tot d'una veiem l'antiga possessió de Punxuat, les cases de Can Gallot i les tombes excavades a la roca arran de camí.
Les cases de Punxuat disposaven de una capella amb element gòtics així com una torre de defensa i són considerades com un dels llocs primerament habitats d'Algaida com ho certifiquen la cova amb restes prehistòriques i les sepultures excavades en roca datades al 1000 AC.
Després d'una llarga pausa per dinar [40 min] reprenem la marxa per la carretera cap al nord-est, fins arribar a la cruïlla amb el camí de Muntanya, on ens incorporem a la dreta.

(WP-17) Desviament a la dreta - 8,4 km - 3 hores i 38 minuts - 210 m d'altitud.
Avancem per l'asfalt uns tres-cents metres, fins arribar a l'entreforc amb el camí de Son Miquel Joan.
El camí remunta recte i un quilòmetre endavant, topa amb la cruïlla del camí de Son Roig, on seguim recte cap a Algaida. Camí endavant, tot d'una veiem un molí d'extracció d'aigua a la nostra esquerra. És el molí de s'Hort d'en Borràs, amb les aspes de color blau.
La via ascendeix suaument cap al nord/nord-est i, amb no res desemboca al carrer del Sol, on girem a la dreta, fins arribar al punt de partida.

Molí de s'Hort d'en Borràs

(WP-01) Algaida - 11,06 km - 4 hores i 11 minuts - 206 m d'altitud.

A les 14:56 h donem per finalitzada l'excursió d'avui.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Algaida (Carrer del Sol)
Distància aproximada: 11 quilòmetres
Pujada acumulada: 130 metres
Alçada mínima - màxima: 196 - 283 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 5 minuts (Total: 4 hores i 11 minut)
Excursió realitzada el dia: 18 de desembre de 2022
Components: Cesca i Josep.
Cartografia: Pla de Mallorca. Editorial Alpina. (Escala: 1:50.000)
Observacions:
Itinerari fàcil, planer i a l'abast de tothom. Camins de terra, camins asfaltats i tiranys de muntanya. Entre el WP-11 i el WP-12 hi ha un curt tram sense camí a través un camp de conreu.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Super-interessant aquestes voltes pel Pla. Territori molt desconegut, al manco per jo. En prenc bona nota d'aquest recorregut. Aviat estaràs en marxa normalment. Una aferrada amic

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
La vall de Punxuta és molt agradable i més ara que els conreus són verds. Quan hi anàrem la primera vegada no trobarem la font, resulta que està dins una caseta. És una ruta senzilla però té el seu valor paisatgístic.
Gràcies a tu pel teu comentari.
Una abraçada, amic.

anar a dalt