dimecres, 14 de febrer del 2024

El Fumat i cala Murta

Powered by Wikiloc

La ruta comença davant de la casa de la Fundació Cala Murta, situada en el Km 13 de la carretera de Formentor (Ma-2210). Aquí es localitza un aparcament públic, situat davall dels contraforts del nostre objectiu: El Fumat.


(WP-01) Km 13 carretera Formentor (Ma-2210) - 0,0 km - 0 minuts - 96 m d'altitud.

Així doncs, a les 8:23 h comencem la caminada seguint la carretera direcció al far durant uns 600 m, fins trobar la boca del túnel i a mà esquerra l'escala de l'amo Joan Cerdà.


(WP-02) Túnel - 0,5 km - 15 minuts - 133 m d'altitud.

Un cop passat el túnel i, a uns quatre-cents metres més d'asfalt (km 14,300), deixem la carretera per la dreta (sud-oest). Pugem el coster, per tal d'agafar el camí Vell del far de Formentor.


(WP-03) Camí Vell del Far - 1,3 km - 25 minuts - 175 m d'altitud.

El sender és un camí de ferradura, amb marge de sosteniment a la banda del desnivell. S’enfila als peus de la Roca Blanca en suau pendent entre càrritx, mentre es va separant a poc a poc de la carretera. Al cap de deu minuts de pujada en línia recta, segueix fent ziga-zagues, fins arribar al coll de la Creu a 238 m, situat entre el Fumat i la Roca Blanca (325 m).


(WP-04) Coll de la Creu - 2,1 km - 45 minuts - 238 m d'altitud.

Abandonem el camí Vell, i seguim cap a l'oest per un viarany poc fressat i amb molt pendent que sovint avança per damunt roques, fins assolir el vèrtex del Fumat.


(WP-05) El Fumat - 2,4 km - 1 hora i 5 minuts - 335 m d'altitud.

Sembla que el nom de Fumat prové de les taques negroses, com de fum, que es mostren a les parets tallades del puig.
Baixem del cim seguint el mateix camí de pujada una setantena de metres i ens desviem cap a la dreta. Continuem descendint en fort pendent orientats a sud/sud-est, per damunt  llisars de roques i pedreny, fins arribar al coll de la Bretxa, on recuperem el camí Vell.


(WP-06) Coll Bretxa - 2,6 km - 1 hora i 35 minuts - 249 m d'altitud.

Aquest segon coll, és un pas obert dins la roca a la manera d’una bretxa feta a base de barrobins, d'on en prové el nom. És el punt més alt del camí Vell.
Després de berenar i el merescut descans [20 min], reprenem la marxa seguint el camí Vell cap al nord (esquerra). El sender comença a baixar, amb el serpenteig de la ziga-zaga molt accentuat, cap al coll de la Creu. Revolts avall, ensopeguem amb les tasques de recuperació dels marges que estan duent a terme per tal de incorporar aquest camí a la Ruta de Pedra en Sec (GR-221), del qual formarà part de l’etapa 8 que va des del refugi del Pont Romà fins al Far de Formentor.
Alguns minuts més endavant, quan s'acaben els revolts, arribem al tàlveg de la coma que rep el torrent de les Agulles que, cap a la dreta, s'aboca precipitadament vers cala en Gossalba.


(WP-07) Torrent de les Agulles (dreta) - 3,5 km - 2 hores i 20 minuts - 196 m d'altitud.

Aquí, agafem un corriol, mig tapat per les altes carritxeres, cap al sud-est. Una mica més avall, coincideix amb la llera del torrent. Anem avançant sense masses dificultats, seguint les fites que ens marquen el millor traçat. De vegades ens desviem pels laterals per salvar algun bot del torrent. Més avall, el torrent s'engorja formant petits bots. D'aquesta manera i després d'una tirada de vuit-cents metres, deixem el torrent per la dreta.

(WP-08) Desviament a la dreta - 4,3 km - 2 hores i 55 minuts - 69 m d'altitud.
Comencem a pujar, sense camí cap al coll de les Butzes (121 m). Després de fer unes voltes per rodejar grans roques, avancem cap al sud, entre grans pedres envoltades de carritxeres que no ens deixen veure on posem els peus. El pendent és dur i les cames ja noten el cansament acumulat. A les 12 h passades, assolim el coll de les Butzes, on trobem restes d'una cabanya.


(WP-09) Coll de les Butzes - 4,5 km - 3 hores i 20 minuts - 121 m d'altitud.

Baixem cap a l'altre costat del coll (sud-oest) cercant sempre la millor passa. En principi el pendent no és pronunciat però el terreny pedregós no ens ho posa gens fàcil. Tot d'una apareix la vista de cala Murta, una imatge de color blau turquesa, entre els pins. Al cap de poc, iniciem una baixada ràpida i vertiginosa. Descendim per una mena de gran torrentera i entrem dins un pinar. Finalment, arribem a la cala, després de creuar un camí que ve d’una de les corbes del camí Vell del far. A la dreta tenim una reixa que marca el perímetre d'una casa i que tanca el camí. Flanquegem aquest xalet arran del mar i per damunt roques arribem a la cala.


(WP-10) Cala Murta - 4,9 km - 4 hores i 5 minuts - 2 m d'altitud.

Una cala de macolins, envoltada de boscos de pins i d'aigües turqueses i cristal·lines. Si mirem la mar, a l'esquerra tenim el puig de les Butzes (156 m) i a la dreta, amagat rere costers, l'illot del Castellet.
Aquí, prenem la pista que surt darrere la cala i que en suau ascens, ens mena al punt d'inici, després de deixar les cases de cala Murta a la dreta.

(WP-01) Aparcament cases Cala Murta - 6,7 km - 4 hores i 40 minuts - 96 m d'altitud.
Són les 13:22 h en arribar a l'aparcament.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Aparcament de cala Murta i cala Figuera
Distància aproximada: 7 quilòmetres
Pujada acumulada: 448 metres
Alçada mínima - màxima: 0 - 335 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 55 minuts (Total: 4 hores i 40 minuts)
Excursió realitzada el dia: 14 de febrer de 2024
Components del grup: grup CES i Josep.
Cartografia: Mapa Caps del Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions:
Hi ha trams sense camí per un terreny complicat. Pot presentar dificultats d’orientació.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

M’ha encantat aquesta volta. Segurament coneixem tots els indrets d’aquesta península de Formentor i la deixam un poc de banda. Encara que sigui repetint intineraris cal tornar.hi i poder gaudir d’aquests preciosos llocs. Enhorabona Josep

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Llorenç,
Mai cansa tornar a la península de Formentor, qualsevol recorregut és una delícia de paisatge. Gaudirem molt!
Merci pel comentari.
Salutacions.

anar a dalt