diumenge, 25 d’octubre del 2020

Del caló des Moro a cala Figuereta

Cala s'Almunia

Una excursió matinal per un dels trams litorals més bonics del sud-est de l'illa: el que separa el Caló des Moro i la Cala Màrmols, al terme municipal de Santanyí. La tornada ens endinsem a l'interior per visitar la Cova del Drac. Acabem l'excursió amb un capfico a la cala s'Almunia.

L'accés a la urbanització de cala s'Almunia amb vehicle és tancat. Deixem el vehicle a l'aparcament que hi ha a la carretera de cala Llombards, a uns 200 metres abans de l'entrada a la mencionada urbanització.

(WP-01) Aparcament - 0,0 km - 0 minuts - 50 m d'altitud.
A les 9.40 h travessem la carretera i anem per asfalt cap a l'oest/sud-oest pel carrer de s'Almunia. Voltem a l'esquerra i tot d'una després a la dreta pel carrer des Llorer, fins arribar al carrer des Caló des Moro, on deixem l'asfalt i seguim recte. Aquí hi ha un rètol que indica: Platja.

(WP-02) Desviament - 0,8 km - 10 minuts - 42 m d'altitud.

El caminet davalla costerut per dins la garriga i, en algun petit tram està protegit per baranes de branques d'ullastre. Mentre baixem, divisem el Castellet de Llevant i a baix la paradisíaca rada del caló des Moro. En un no res, arribem a una esplanada damunt el caló. Deixem la cala a la nostra esquena i per un caminet arribem a les casetes dels pescadors de la cala s'Almunia, després de creuar un portellet amb barrera de fusta. 

Caló des Moro

(WP-03) Cala s'Almunia - 1,4 km - 25 minuts - 6 m d'altitud.
Anem cap a la dreta per damunt les roques direcció a una petita cala dita es Macar, on comença un tirany que s'endinsa cap a l'interior. D'esquena a la cala, pugem per camí ombrívol de mates i ullastres, que ens mena dalt la cinglera, des d'on gaudim una bonica panoràmica de la cala i les casetes. Tornem a baixar fins assolir un collet, on deixem un camí a l'esquerra que es dirigeix cap al mar i seguim cap a la dreta. Camí endavant, passem una petita torrentera i ascendim un desnivell, entre pins, mates i ullastres, fins assolir la línia de la costa. Seguim el caminet per damunt els penya-segats, mentre cap a l'interior podem contemplar els sementers de blat i al fons les cases de la Torre de s'Almunia. Al cap de cinc minuts, deixem un caminet a la dreta pel qual agafarem a la tornada. Set minuts més endavant, arribem a les restes d'un poblat prehistòric, amb un talaiot de planta quadrada, situat a la punta des Bauç.

Talaiot

(WP-04) Punta des Bauç - 3,2 km - 1 hora i 14 minuts - 53 m d'altitud.
Uns metres més endavant hi ha la caseta des Bauç, amb dos portals amb les dates 15-11-1938 i 15-4-1939, que ens indica vigilància durant la guerra civil
Seguim el tirany el qual continua arran dels penya-segats agosarats amb cavitats marines espectaculars, i no ens torbem en deixar ses pedreres de marès i ses Piquetes a l'esquerra, arran de mar.

(WP-05) Ses Piquetes - 4 km - 1 hora i 25 minuts - 40 m d'altitud.
Un metres més endavant, després de traspassar una pareteta, ens separem un poc de la costa cap a la dreta, mentre a la nostra esquerra, queda s'Orelleta (Punta des Bancassos), una impressionant roca extraplomada vertiginosament damunt el mar. Recuperem el tall de la costa, passem una altra pareteta i arribem a l'alçada del torrent de cala Figuereta. Al costat hi tenim una gran fita d'enfilació de la Reserva marina del Migjorn.

Cala Figuereta

(WP-06) Torrent de cala Figuereta - 5,3 km - 2 hores - 37 m d'altitud.
Damunt el pregon torrent i amb vistes a l'amagada cala, fem una pausa per descansar i fer un mos [15'].
Des d'aquí podem continuar la caminada fins a la bonica cala dels Màrmols. Després de vorejar cala Figuereta, arribaríem a un creuer, on en desviarem cap a l'esquerra direcció a la costa. La resseguiríem fins que el tirany ens mena a un camí carreter que davalla al caló dels Màrmols.
Nosaltres retrocedim unes passes fins trobar un camí que surt a mà esquerra (fita) i pel qual seguim. Un poc més endavant, en la següent cruïlla, ens desviem pel camí de la dreta. Tot d'una trobem un forn de calç també a la dreta del camí. Un quart d'hora més tard, arribem a una caseta abandonada amb una bomba d'extracció d'aigua, aquí ens desviem a l'esquerra uns metres per arribar a l'entrada de la cova des Drac.


(WP-07) Cova des Drac - 6,6 km - 2 hores i 20 minuts - 51 m d'altitud.

No la podem visitar, han col·locat unes grans pedres que tapen l'entrada. Sembla ser que té una sala on hi entra la llum exterior i un petit llac subterrani.
Seguim el camí i en la següent cruïlla, voltem a la dreta deixant a l'esquerra un safareig que s'omplia mitjançant una canaleta que provenia de la cova. En tendència a la dreta, flanquegem un enorme cap de blat, passem per darrera la caseta des Bauç i del talaiot, fins enllaçar amb el caminet de la costa. Deu minuts més tard, trobem un camí a mà esquerra, per on continuem.

(WP-08) Desviament a l'esquerra - 8,3 km - 2 hores i 49 minuts - 40 m d'altitud.
Avancem arran d'un camp de blat, davant nostre veiem la possessió de s'Almunia i girem a la dreta pel primer encreuament que trobem. Ara el camí segueix per dins la garriga i, ben aviat ens deixa en el tirany de la costa per on hem vingut de bon matí. Seguim pel mateix camí que hem fet a l'anada, fins arribar una altra vegada a la cala s'Almunia. Abans d'arribar a les casetes dels pescadors, voltem a l'esquerra per una empinada escala de ciment que ens mena al carrer des caló des Moro. Des d'aquí pels carrers des Caló des Moro, des Llorer i s'Almunia, arribem al creuer de la carretera de cala Llombards, on acabem l'excursió.

(WP-01) Aparcament - 10,9 km - 3 hores i 53 minuts - 50 m d'altitud.
A les 13:33 h arribem a l'aparcament.

Fitxa:
Ruta:
Circular
Inici/ Final:
Aparcament cala s'Almunia
Distància aproximada:
11 quilòmetres
Pujada acumulada:
161 metres
Alçada mínima - màxima:
0 - 58 metres
Temps efectiu sense parades:
3 hora i 4 minuts (Total: 3 hores i 53 minuts)
Excursió realitzada el dia:
1 d'octubre de 2020
Cartografia:
Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions:
Itinerari bo de fer, tot ell discorre per camins i tiranys de muntanya.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una matinal, com dius tu, perfecte. Per un litoral realment bonic. Tota la publicació és molt bona, informacions aportades, però la fotografia destaca del conjunt. Enhorabona amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Efectivament una volta molt agraïda. Les caminades arran de mar sempre són relaxants. En quant a la fotografia, el dia va acompanyar.
Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt