dimarts, 1 de gener del 2013

Puig de ses Bassetes

Vista des de la cresta
L’objectiu principal d'aquesta sortida és la col·locació d’un betlem de fang al cim de ses Bassetes.
Itinerari: Urbanització de son Macip – Voltes d’en Galileu – Casa de neu d’en Galileu – Coll des Telègraf – Coll des Prat – Puig de ses Bassetes – Coll de n’Argentó – Font des Prat – Coll dels Coloms – Font del Noguer.
Iniciem aquest bonic i llarg itinerari a la urbanització de son Macip (Km 22,8 de la carretera Ma-10 de Lluc a Sóller) (WP- 01).
Pels vials asfaltats de la urbanització, anem a cercar el començament del camí en el lloc on hi ha un mapa rètol de la Mola de son Macip.
Pocs metres més amunt, travessem una barrera per un botador (WP-02) i, una mica més endavant el camí fa un trencant que prenem pel camí de la dreta.
El camí de carro discorre per dins l’alzinar amb restes de l’explotació del carbó.
Trobem un segon trencant per on seguim a l’esquerra, sempre en pujada fins al tercer trencant que a quest cop girem a la dreta enllaçant amb el camí del GR que ve de Lluc. Finalment trobem un quart trencant que tirem per l’esquerra, sempre amunt que fa pujada!
Al final d’aquesta pista forestal veiem a la dreta la casa de neu de son Macip (WP-03). En aquest punt arrenca el sender de nevaters anomenat de “Ses Voltes d’en Galileu”. Camí de ferradura empedrat que, amb una hora de forta pujada, ens condueix a la bifurcació per visitar la casa de neu d’en Galileu (WP-04) situada uns metres a la dreta del camí principal.
Després de visitar el conjunt, format pel porxo, el pou de neu i un pou d’aigua, retornem al camí del GR el qual seguim sense cap dificultat i que ens mena al coll d’en Galileu.
Seguint sempre el marcat sender i després d’una curta i empinada davallada, travessem el torrent de Comafreda i pugem amb fort pendent al coll des Telègraf de 1.126 m (WP-06) amb cases de neu a cada costat: casa de neu des Coll des Telègraf Est (WP-05) i la casa de neu des Coll des Telègraf Oest (WP-07).
Continuem la forta pujada en direcció Sud fins assolir el Coll des Prat de 1.205 m. delimitat per una paret transversal (WP-09), passant abans per la casa de neu de la Serra dels Teixos (WP-08) i un petit pas entre roques senzill de fer.
Arribant al puig de ses Bassetes
Des del coll continuem pel camí que davalla pel comellar des Prat i després de cinc minuts deixem el camí del GR i trenquem a l’esquerra (WP-10) per un tirany de muntanya que transcorre per davall les penyes del Massanella seguint la direcció SW. El tirany és bastant evident i fitat i ens deixa més amunt del coll de n’Argentó, després de superar un pas per les roques que no presenta cap dificultat. Ara baixem seguint la cresta fins assolir el coll de n’Argentó. Des d’aquí seguim la mateixa direcció que portem SW cap al cim de ses Bassetes (WP-11), al qual arribem en deu minuts procurant no anar molt a prop dels espadats de la dreta.
Després d’aferrar el betlem i de gaudir de la fantàstica panoràmica que es divisa des del cim, baixem pel mateix traçat fins arribar novament al coll de n’Argentó (WP-12). Amb una petita desgrimpada passem al vessant del comellar des Prat i per camps a través (atenció amb la inclinació del pendent) tot seguint les fites arribem de bell nou al camí del GR-221 (WP-13).
Ara sense cap mena de dificultat d’orientació seguim el camí de la ruta de Pedra en Sec fins arribar a la font del Noguer (WP-19), passant abans per la font des Prat (WP-15), el coll dels Coloms (WP-17) i seguint la canal de transvasament d’aigua d’un embassament a l’altre.
Ruta no circular amb 790 metres de pujada acumulada i 14 km de recorregut. Transcorre pel sender GR-221 per tant està ben senyalitzada. Presenta forts desnivells i és llarga. Des del WP-10 al WP-13 és on pot haver hi més dificultat sobre tot a la baixada pel pas de n'Argentó que cal fer us de les mans i fins arribar de nou al camí principal per la inclinació del pendent.
Excursió realitzada el dia 23 de desembre de 2012 amb el grup excursionista de l’AAVV de Pòrtol.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

4 comentaris :

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
El Puig de ses Bassetes es una bonita cima poco frecuentada. Como a otrs cimas situadas junto a una más alta y más famosa, ésta también sufre de la competencia de su vecina el Massanella. Y sin embargo bien merece la visita.
Un fuerte abrazo,

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep. Una bona sortida, precioses fotografies i un detall, el de colocar un Betlem, que vos honra. Hi ha qualque foto de les boires realment espectacular, i amb el cel blau, no podíeu demanar més. ENHORABONA A TOT EL GRUP!!!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Tens raó el puig de Massanella li fa ombre, però val la pena pujar-hi es gaudeix d'una espectacular panoràmica.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salutacions.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí! gaudirem d'un esplèndid dia ben assolellat i amb boira al Pla, bo per captar bones fotografies.
L'any passat col·locàrem un betlem al puig des Tomir, enguany ha tocat al puig de ses Bassetes que segons tinc entès ja n'hi havia un.
Molt agraït pel teu amable comentari.
Una abraçada amic.

anar a dalt