diumenge, 31 de març del 2013

Comuna Bunyola i Salt des Freu


Agradable volta circular que discorre pels camins de sa comuna de Bunyola i davalla a la vall de Coanegra per visitar el salt des Freu.
El punt d’inci i fi se situa a l’àrea recreativa de cas Garriguer de sa Comuna de Bunyola (WP-01) lloc on podem deixar el cotxe.
Iniciem la passa pel camí situat damunt l’àrea tot travessant una barrera. L’ample camí avança planer en direcció (S) i dóna la volta per la falda del puig Gros. Ignorem tres trencalls que surten a la dreta i, als vint-i-cinc minuts d’iniciar la marxa, trobem un nou creuer de camins (WP-02) on agafem cap a la dreta (E-SE). Aquest bonic camí de carro dotat, en alguns trams, de margets de sosteniment i escopidors de pedra, baixa marcant diversos revolts. A mesura que perdem alçada, gaudim cada cop d’una vista més maca i ampla de l’interior de la vall de Coanegra.
Al cap de vint minuts aproximadament, trobem un camí a la dreta que ignorem. Cinc minuts més avall, ignorem un nou camí aquest cop a l’esquerra i deu minuts més, una nova cruïlla on anem a la dreta. El camí transita entre pins fent incomptables corbes fins desembocar al torrent de Coanegra (WP-03) (25 minuts). Tenim les nostres dificultats per travessar-lo ja que baixa ple de vida arran de les darreres pluges i nevades.
Un cop a l’altre cantó, girem a l’esquerra pel camí de Santa Maria a Orient. No tardem gaire en deixar a la nostra dreta un forn de calç. A partir d’aquí el camí de carro es converteix en un camí de muntanya que s’enfila fent ziga-zaga direcció a Orient. Deixem la cruïlla que condueix a l’avenc de son Pou i més a munt la cruïlla al comellar dels Bous (WP-04), totes dues a ma dreta. Seguim el camí amunt amb la companyia de la remor de l’aigua baixant pel torrent, fins una nova bifurcació situada al costat d’un forn de calç. Prenem a l’esquerra en baixada per un camí de carro que traça marcats revolts.
Després del descens arribem a una sitja i un pal indicador. Cap a l'esquerra el camí baixa fins al llit del torrent i ens permet contemplar el salt d'aigua i un antic molí fariner (WP-05). Després de gaudir del bonic indret, pugem pel mateix camí. De nou a dalt del torrent creuem el seu jaç i a una vintena de metres cap al nord, superem una barrera per un pujador, passem per les runes de les cases des Freu a la nostra dreta i tot d’una ens enfilem per un tirany a l’esquerra (W) que ens condueix a les cases en runes de can Morro (WP-06).
Continuem pujant amb fort pendent per dins el bosc, al cap de cinc minuts creuem un portell sense barrera (WP-07) i un poc més amunt girem a l’esquerra (WP-08) (S-SW) on ja trobem fites i petites fletxes vermelles, que ens guien per dins el bosc fins assolir un pas entre les roques que separa les dues vessants, damunt el qual hi ha una paret seca que superem sense dificultats (WP-09). Ens desplacem uns metres a l’esquerra per damunt la carena per gaudir d’una esplèndida vista de la vall d’Orient.
A partir d’aquí iniciem un curt tram sense camí on les fites i les petites fletxes vermelles són les nostres alidades per seguir-lo correctament. Avancem lentament (SW) per un territori agresta i de mala petja que discorre per la falda del puig des Picot, amb pujades i baixades, esquivant els diversos pins caiguts, creuem un estret comellar i deixem a l’esquerra un rotlle de sitja.
Transcorreguts uns trenta minuts aproximadament des de la paret, assolim l’inici del comellar de ses Covasses (WP-10) punt on girem a la dreta per pujar per un tirany marcat amb fort pendent. Al cap d’uns vint minuts i, abans d’arribar al coll des Picot, trobem una cruïlla, on continuem cap a l’esquerra (WP-11).
Aquest camí de carro en suau davallada desemboca a un altre pista (WP-12), després de passar un modern dipòsit d’aigua. En aquest punt prenem pel camí de la dreta què ens condueix, sense deixar-lo, novament a la caseta des Garriguer, passant abans pel desviament on hem baixat cap a Coanegra (WP-02) i fent una petita drecera per evitar donar tota la volta al puig Gros.
Ruta circular amb 800 metres de pujada acumulada i 14 km de recorregut. L'excursió gaire bé tota avança per bon camí, sols pot presentar problemes d’orientació i seguiment el tram comprés des de Can Morro (WP-06) al Comellar de ses Covasses (WP-10). Tres anys enrere quan férem aquest bocí, no hi havia pràcticament fites ni molt menys les famoses i petites fletxes vermelles, amb els companys Pere i Tomeu el fitàrem.
Excursió realitzada el dia 16 de març de 2013. El grup ha estat format per: Pere, Tomeu, Fernando i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

10 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep, preciosa volta per la comuna de Bunyola, a on hi ha multitud de possibles itineraris. Aquest no és un itinerari fàcil, és llarg, i la zona des Picot esta molt bruta.
Noltros la farem a l'inrevés, sortint de la vall d'Orient, i recordo des del comellar de ses Covasses fins el pas, sense fites ni fletxes. Gràcies per compartir-ho i enhorabona a tot el grup.

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Como dice Llorenç, la preciosa Comuna de Bunyola, nos ofrece multitud de rutas a cual más bonita.
Fantástco el Salt des Freu con tanta agua.
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Vaig fer la zona des Picot dues vegades l'any 2010 i, tal com dius, no hi havia fites ni fletxes, ara està molt marcada i es nota que hi ha passat gent.
Tens tota la raó la zona de sa comuna de Bunyola té moltes possibilitats per fer una bona volta.
Moltes gràcies a tu per comentar.
Salutacions.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Sí el torrent de Coanegra baixava força ufanós.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salutacions.

arni ha dit...

no fa gaire vaig fer una ruta semblant, i realment és com ficar-se en un laberint natural, per un entorn magnific. Molt bones fotos.
salutacions Arnau.

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep, vosaltres no quedau enrere en qüestió de fer rutes llargues.
Aquesta m'ha agradat molt. El tram que desconeic és el comprès entre can Morro i el comellar de ses Covasses. He pres bona nota per a futures sortides.
Molt maco el torrent amb tanta d'aigua.
Enhorabona per les fotos, descripció i la ruta
Una abraçada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Arnau,
Sí, a la Comuna de Bunyola hi ha infinitats de camins per trescar. Estic content que t'hagin agradat les fotografies, el torrent des Freu baixava ple d'aigua, una "passada".
Moltes gràcies per la teva visita al blog.
Salut i sort.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan,
Estic content que t'hagi agradat aquesta ruta, és molt bona de fer i molt agraïda, si el torrent des Freu baixa ufanós sempre és agradable admirar el seus saltants d'aigua.
Aquest tram de can Morro al comellar de ses Covasses, el vaig seguir amb una descripció d'en Tomàs Vibot, pot trobar més informació al següent enllaç:
Des Freu al Picó
Moltes gràcies pel teu comentari.
Una abraçada.

Marga ha dit...

Hola! Personalment no ens coneixem, però voldria agrair-te la feinada q fas amb aquest blog, q molt sovint visito per planejar excursions x Mallorca, aquest diumenge segurament anem a la Comuna de Bunyola, i com sempre, no m'has defraudat a l'hora de cercar-ne informació.

Segueix així, ens fas contents a molts!

Marga

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Marga,
T'agraeixo les teves paraules sobre la feina de donar a conèixer camins i viaranys per les nostres muntanyes, animen a continuar endavant.
Sa Comuna de Bunyola té moltes possibilitats per fer una agradable passejada. Que en gaudiu força!
Una cordial salutació.

anar a dalt