dissabte, 23 de març del 2013

Puig de ses Vinyes

El Pa de Figa de son Torrella.
Avui ens proposem l’ascensió al puig de ses Vinyes de 1108 m començant per la ruta clàssica i, a partir del coll sud, pel darrer tram de la carena de Llebeig el qual presenta un pas delicat força aeri i exposat.
Iniciem aquest itinerari a la carretera Ma-10 venint de Sóller cap a Lluc després de passar la base militar, trobem una corba a l’esquerra, la qual serveix de mirador damunt l’embassament de Cúber, punt on deixem el vehicle.
Avancem per la carretera direcció a Lluc i, abans del punt quilomètric 35 (WP-01), pugem a l’esquerra sense camí per damunt les roques i el càrritx. Ja trobem algunes fites que ens guien en tendència cap a la dreta (NE). Transcorreguts trenta minuts, arribem a una esplanada on localitzem una barrera tancada que es pot creuar gràcies a un botador metàl·lic (WP-02).
Avancem (NE) per una mena de pista ampla que transcorre per un territori obert i planer. A la nostra dreta ens queda la carena de Llebeig que fem comptes atacar més endavant. Al cap d’uns deu minuts aproximadament, deixem la pista i agafem un tirany a la dreta que ens mena, tot d’una, a una reixeta amb un botador (WP-03).
Continuem seguint les fites en la mateixa direcció que portàvem (NE). Passats uns quinze minuts, girem a la dreta i, fora camí, emprenem la dura pujada (E) què ens condueix al gran coll sud de la carena, després de botar com podem una nova reixeta (WP-04).
Un cop assolit el coll, seguim la carena en direcció al Puig (NE) que s’alça imponent davant nostre. Ascendim pel costat esquerra del tall de la cresta on en algun moment hem d’emprar les mans per seguir progressant.
Als vint minuts del coll, arribem davall d'una paret que ens barra el pas. Damunt nostre s’obre una cornisa que puja d’esquerra dreta.
Aresta final del puig de ses Vinyes
Per arribar-hi, baixem uns metres a l’esquerra fins localitzar una marcada fissura vertical d’uns cinc metres d’alçada (WP-05). Ens trobem davant el punt més delicat de l’itinerari, el “Pas” és una mica tècnic i cal anar amb els cinc sentits, ja què el tram és aeri i exposat degut a l’impressionant “pati” que tenim als nostres peus.
Un cop superat el pas, pugem en diagonal per la cornisa sense cap dificultat tècnica. Aquí dalt no fa hi bon estar, el vent de llebeig bufa cada cop en més força. Aprofitant els moments de relativa calma, anem pujant un darrera l’altre per les roques de l’esquerra ben aferrats amb una fàcil i aèria grimpada que ens situa damunt la cresta final, què en deu o quinze minuts ens condueix al cim (WP-06).
Dalt el puig de ses Vinyes de 1.108 m es divisa una bonica panoràmica que recompensa l’esforç realitzat. En Fernando escriu el text en el llibre de registre per deixar constància de la nostra pujada. Després de fer les fotografies de rigor, descendim uns pocs metres en la mateixa direcció d’arribada per decantar-nos tot d’una a l’esquerra i amollar-nos per un inclinat coster. Aviat trobem fites que ens ajuden a seguir el recorregut més adequat que ens condueixen, en uns vint-i-cinc minuts a un reixat, el qual superem per un botador metàl·lic (WP-07). Avancem seguint la direcció (SW) cap al coll de s’Escudella però sense arribar-hi.
Per no baixar pel mateix recorregut de la pujada, ens decantem a la dreta per anar a cercar un tàlveg que discorre per dins una espessa vegetació tot seguint un caminoi i algunes separades fites.
En uns quinze minuts, desemboquem a una pista de terra per on girem a l’esquerra. Poc després deixem, també a l’esquerra, el camp de tir militar abandonat i cementeri de cotxes, des d’on es divisa una bona panoràmica del massís del puig Major, el Pa de Figa, l'Agulla del Frare i la Cadira del rei en Jaume.
Seguim avançant per aquest planer camí, creuem un barrera. Un poc més avall la pista discorre uns metres paral·lela a la carretera del Puig Major i la travessa, deixem un grup de caseres d’abelles a la dreta i després l’estació meteorològica de l’AEMET a l’esquerra per arribar a les cases i a la font de Son Torrella (WP-08). Passades aquestes la pista finalitza a l’entrada de la finca a la carretera davant la base militar. Continuem per aquesta a l'esquerra fins arribar de nou al mirador on tenim el cotxe donant per finalitzada l'excursió d’avui.
Ruta circular amb 299 metres de pujada acumulada i  5,8 km  de recorregut. Itinerari que discorre per un terreny dur, la major part sense camí i amb un pas de II grau d’escalada.
Excursió realitzada el dia 09 de març de 2013. El grup ha estat format per: Biel Pomar, Fernando i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

6 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Passada d'excursió, perfectament descrita i fotografiada Josep. Fa anys baixarem per aquest punt de sa cresta, per on voltros heu pujat, i puc donar fe de la seva dificultat, com be dius el pati és vertiginós.
Enhorabona a tots tres, i gràcies per compartir-ho.
Salut Josep

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Me encanta esa arista o "carena" del Puig de ses Vinyes, con ese precioso "paso" técnico y exigente ¡¡enhorabuena!!
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Moltes gràcies amic Llorenç per les teves paraules. Jo no se si baixaria per aquest pas ha d'impressionar encara més. Baixar sempre és més dificultós.
Salutacions.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Gaudirem molt fent aquest bocí de carena. Ens queda pendent tornar-hi i fer tota l'aresta de llebeig sencera. Aquest cop no va poder ser.
Molt amable pels teus mots.
Una abraçada.

arni ha dit...

pujar a ses Vinyes sempre omple de satisfacción, encara que solament sigui per la vista donis Gorg Blau als teus peus. Encara que sense vent és millor, sembla mentida el que arriba a molesta.
una Abraçada Arnau

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Arnau,
És un ascensió amb molt bones panoràmiques, tal com molt bé dius.
El vent és un fenomen meteorològic molt molest pels excursionistes, i més si es va per les parts altes de les muntanyes.
Moltes gràcies pel comentari.
Una cordial salutació.

anar a dalt