dissabte, 27 d’abril del 2013

Pla des Aritges pel pas de sa Cova i el camí de s'Arxiduc


Inici: Camí des Cairats situat a la urbanització de s'Arxiduc (Valldemossa). S’hi accedeix pel carrer d'Àustria (Km 17,200 de la carretera Ma-1110).

(WP-01) Camí des Cairats - 0,0 km - 0 minuts - 433 m d'altitud.
A les 7:50 h iniciem la passa cap al nord-est per la pista des Cairats. El camí discorre horitzontalment entre camps de conreu a la dreta i el bosc a l'esquerra. Devers uns deu minuts, franquegem una barrera per un pas lateral i, tot d'una després, travessem un portell amb un pas canadenc. Seguim recte en suau ascens, passem vora la caseta ensorrada de la font na Ropit i, uns metres més amunt, ignorem el trencall que puja al Pla dels Xots. Seguim tot dret, fins arribar a una corba tancada a la dreta.

(WP-02) Desviament - 1,5 km - 20 minuts - 485 m d'altitud.
Aquí deixem el camí principal per agafar un altre que segueix recta, fins trobar una una baixa paret de terme.

(WP-03) Paret - 1,7 km - 23 minuts - 501 m d'altitud.
La franquegem, voltem noranta graus a l'esquerra i iniciem una forta pujada cap a l'altiplà dels Cairats.
Anem pujant orientats a l'oest per un pronunciat coster rocallós. Devers quinze minuts des de la paret, assolim la base de les penyes on hi ha una petita enfonsada d'uns quatre metres situada a baix d'una balma. És la petita balma què dóna nom al pas.
Girem a l'esquerra (sud-oest) i per darrera d'una alzina de tres branques, ascendim per una curta xemeneia amb l'ajuda de les mans. Un cop superada, voltem a la dreta (nord-oest) cap als peus de les penyes i amb una petita grimpada assolim un esperó que ens deixa damunt la cova.


(WP-04) Pas de sa Cova - 1,9 km - 38 minuts - 583 m d'altitud.

Seguim pujant, en diagonal esquerra (oest) per una ampla cornisa amb força vegetació. Ben aviat, passem pel costat d'una fita (WP-05) i uns metres més endavant girem a la dreta (nord-oest) en direcció a un pi solitari.

(WP-06) Pi 01 - 2,2 km - 55 minuts - 677 m d'altitud.
En aquest punt voltem de nou a la dreta (nord-est) i, transcorreguts uns minuts, arribem al que el mestre Emilio Alonso anomena el Pla des Cairats, un terreny pla en aquesta accidentada vessant. Avancem entre les carritxeres orientats a nord-est, i després de travessar un clap de pins, ens desviem a l'esquerra. Avancem cap al nord per un terreny incòmode direcció a uns gran pins que veiem davant nostre, els qual assolim en uns quinze minuts.


(WP-07) Pi 02 - 2,6 km - 1 hora i 20 minuts - 744 m d'altitud.

Iniciem l'ascens per l'interior d'un estret tàlveg. Al principi pel costat dret (esquerra orogràfic) i al cap d'uns minuts per l'altre vessant per salvar mitjançant una ziga-zaga, i per una cornisa, un salt del torrent.
Continuem pujant per la llera del mateix i, passats uns vint-i-cinc minuts des dels pins, arribem a un altiplà on hi ha una alzina solitària.


(WP-08) Alzina - 3 km - 1 hora i 45 minuts - 880 m d'altitud.

Des de l'azina, girem a l'esquerra i anem direcció nord-oest cap un ample coll. Llavors, continuant amb la mateixa direcció, assolim sense cap dificultat, el camí de s'Arxiduc en el punt anomenat Pla des Aritges.


(WP-09) Pla des Aritges - 3,4 km - 2 hores i 20 minuts - 907 m d'altitud.

Seguim a l’esquerra (nord-oest) pel camí de s’Arxiduc en lleugera pujada. Transcorreguts uns nou minuts, deixem a la dreta el puig Caragolí i, un poc més endavant, deixem també a la dreta el camí que davalla cap a Deià. Ara el camí va canviant de direcció en sentit sud-oest i transcorre en davallada per damunt els cingles de son Rul·lan. Aquest camí és una balconada natural amb vistes espectaculars que en trenta minuts ens situa a la cova de s’Ermità Guillem.

(WP-10) Cova ermità - 5,5 km - 2 hores i 58 minuts - 794 m d'altitud.
Des de la cova, agafem un tirany que en sentit sud es precipita rosseguera avall i ens deixa al fons del comellar el Corral des Bous. Ara voltem a la dreta (sud-oest) i en pocs minuts assolim el portell d'entrada al pla des Pouet.
Creuem el portell i davallem pel camí de carro, fins arribar al carrer de les Oliveres. Carrer avall, girem a l'esquerra pel carrer Ametllers, el qual ens mena al principi de la ruta.

(WP-01) Camí des Cairats - 8,6 km - 3 hores i 51 minuts - 433 m d'altitud.
A les 11:41 h donem per finalitzada l'excursió.

Fitxa:
Ruta: Circular.
Inici/ Final: Urbanització de s'Arxiduc (Valldemossa)
Distància aproximada: 8,6 quilòmetres
Pujada acumulada:  552 metres
Alçada mínima - màxima: 430 - 939 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 55 minuts (Total: 3 hores i 51 minuts)
Excursió realitzada el dia: 5 d'abril de 2013
Components del grup: Pere i Josep
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Central (Escala: 1:25.000)
Observacions:  La pujada pel pas de sa Cova és la part més espectacular i salvatge d’aquest itinerari. No hi ha camí i el desnivell a superar és considerable.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


anar a dalt