divendres, 18 de desembre del 2015

Moleta de Son Cabaspre pel pas d'en Xindà

Pas d'en Xindà
Curta excursió matinal que ascendeix a la moltea de Son Cabaspre (Esporles) pel pas d'en Xindà, un pas aeri molt bonic.
Per localitzar la pujada pel pas d'en Xindà, ens orientem amb les indicacions dels amics Pep Torrens i Joan Riera.
Itinerari: camí de la Coma d'en Llobera - coll de sa Basseta - desviació (barrera) - pas d'en Xindà - moleta de Son Cabaspre - aljub - camí de la Coma d'en Llobera.
El punt de partida i arribada es situa en el camí de la Coma d'en Llobera, una pista de terra i ciment tancada amb una barrera (indicacions del GR-221/Coll de la Basseta) (WP-01).
00.- A les 8,30 h comencem l'itinerari a partir del mencionat camí que puja suaument sud/sud-est direcció al coll de sa Basseta (455 m), on hi arribem en pocs minuts. És una cruïlla de camins i, a la dreta, veiem la bassa de ciment que dóna nom en aquest indret (WP-02).
5 minuts.- Del coll de la Basseta, continuem tot dret direcció sud-est. Tot d'una franquegem unes barreres tancades pel pas de vianants lateral. L'ampla sender carreter, davalla marcant diverses marrades i passa per un petit abeurador a l'esquerra i per tres forns de calç, fins arribar a una barrera oberta (WP-03).
24 minuts.- Just abans de la barrera, trobarem una fita i una fletxa blava damunt una pedra a la vorera del sender. Aquí deixem el camí per la dreta per emprendre un fort coster direcció al pas d'en Xindà. Avancem cap a l'oest sense camí, guiats per algunes fites i buscant la millor passa enmig d'arbres ajaguts i morts. La pujada és molt feixuga i fem petites aturades per recuperar l'alè. Així, a les 9,35 h, arribem a la bases dels espadats on es localitza l'inici del pas d'en Xindà (WP-04).
Aèria cornisa del pas d'en Xindà
1 hora i cinc minuts.- El pas d'en Xindà és una llarga xemeneia de dos trams amb algun esglaó artificial que facilita la grimpada. Superada la xemeneia, gira a l'esquerra i surt a una aèria cornisa amb bones preses a les mans. Finalitza amb una aèria grimpada molt maca.
Un cop sobrepassat el pas, avancem (nord-oest) amb pujada pel llom de la moleta per un terreny molt rocós i amb esquerdes que haurem d'anar sortejant.
1 hora i 42 minuts.- Assolim el punt més alt de la moleta de Son Cabaspre a 593 m d'altitud i marcat per un gran munt de pedres (WP-05), a l'esquerra es localitzen les restes d'una barraca. Són les 10,12 h i no podíem estar en millor lloc per descansar i berenar. No corre gens d'oratge i, al sol, fa bon estar.
2 hores i 15 minuts.- A les 10,45 h, iniciem la baixada d'aquest cim direcció oest i, en pocs minuts, veurem l'aljub de sa Moleta molt ben conservat (WP-06). Baixant una mica més i voltant a la dreta (oest) arribem a un mirador natural amb bones vistes de la vall de Son Cabaspre, el moletó de Son Cabaspre, el coll d'en Claret, la mola de Son Ferrandell i cap a l'est la Fita del Ram, fins el Galatzó (WP-07). Continuem casi sud.
2 hores i 36 minuts.- Arribem a una paret seca amb quatre esglaons que ens permet descendir a una encletxa (WP-08). Després d'una breu aturada, baixem cap a l'oest uns metres, voltem a l'esquerra i assolim el camí carreter que puja de la vall de Son Cabaspre i pel qual fem comptes baixar. Abans però, decidim pujar per aquest camí, que després de franquejar un portell (WP-09), ens mena a unes encletxes, a uns rotllos de sitja i al forn de pa de sa Moleta. Retrocedim pel mateix camí, tornem a passar pel portell i arribem de nou al camí carreter.
3 hores i 27 minuts.- L'ample camí descendeix sud-oest i, a la primera corba, canvia a nord/nord-est. Ara pel camí de sa Tanca de ses Mules, enllacem amb la pista forestal per on discorre el GR-221 i que en, un tres i no res, ens mena al punt on hem iniciat aquest itinerari. Són les 12,17 h.
3 hores i 47 minuts.- Camí de la Coma d'en Llobera.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 5 quilòmetres
Pujada acumulada: 369 metres
Alçada mínima - màxima: 274 - 593 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hores i 47 minuts. (Total: 3 hores i 47 minuts)
Excursió realitzada els dies: 21 de novembre de 2015 i 28 de novembre de 2015
Components del grup: El primer cop: Biel Pomar, Fernando, Tomeu C. i Josep. El segon cop: Pere, Biel Pomar, Tomeu C., Agustí, Miquel M. i Josep.
Observacions: Itinerari amb pujades molt fortes i trams sense camí on cal un bon sentit de l'orientació. El pas d'en Xindà és aeri i exposat, cal estar acostumat a grimpar i no patir vertigen.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una engrescadora volta molt ben retratada en aquesta publicació, i no per curta manco interessant. Aquestes moles et sorprenen cada dia amb els seus passos. Enhorabona al grup i a tu per la publicació. Salut i bones festes!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
El tema dels passos no s'acaba mai, cada dia en surten de nous. Aquest és molt agraït, aeri però amb bones presses que et sents segur.
Gràcies pel teu amable comentari.
Igualment, bones festes i molts d'anys!

anar a dalt