dissabte, 26 de desembre del 2015

Volta pel puig i llogarets de Santa Eugènia

Puig de Son Mascaró
Una passejada cultural pel municipi de santa Eugènia que discorre pel puig homònim i pels llogarets de ses Olleries i ses Alqueries.
Itinerari: Santa Eugènia (S'Aljub) - desviament camí des Puig - Puig de Son Mascaró Puig de Santa Eugènia - portell - cova de Lourdes - coves d'en Pala - llogaret de ses Olleries - aljub de sa Cova - pou Nou - camí de Muntanya - llogaret de ses Alqueries - s'Estació - Santa Eugènia (S'Aljub).
El punt de sortida i arribada d'aquesta volta es situa en el poble de Santa Eugènia, al carrer de s'Aljub (Km 7,5 de la carretera Ma-3040 que enllaça les carreteres de Sencelles i Sineu) (WP-01). En aquest punt es localitza s'Aljub, que dóna nom al carrer, un dipòsit d'aigua de planta rectangular i de coberta molt rebaixada. Fins al 1950, subministrava bona part de l'aigua que consumia la població.
00.- A les 7,53 h iniciem la caminada pujant pel carrer Major (oest), passem per davant les cases de Son Bosso, també conegudes amb el nom de sa casa Paterna. Segons la tradició aquestes cases podrien constituir el nucli de l'alqueria islàmica de Benibazari. A continuació, deixem a l'esquerra la plaça de Bernat de Santa Eugènia on es troba la casa de la Vila i seguim pel carrer des Puig, un carrer cimentat i molt costerut que desemboca a un altre transversal, que prenem cap a la dreta (nord/nord-oest). De seguida, a l'esquerra deixem un pou, dit el pou des Puigdalt; de base circular i coberta plana. Continuem avançant fins arribar al final del vial (WP-02).
15 minuts.- Voltem a l'esquerra (sud-oest) pel camí des Puig que puja entre parets seques. Després d'un tram sense paret, trobem una caminet a la dreta (WP-03) per on continuem i que ens mena al coll del Portell Estret (WP-04). Aquí, girem a la dreta (nord-oest) creuem una paret seca transversal i, pel marcat tirany, arribem al puig de Son Mascaró (247 m) (WP-05).
27 minuts.- En aquest cim es troba el monument al Sagrat Cor, projecte de l'escultor Amorós i sembla que és una rèplica del Sagrat Cor del Cerro de los Angeles (Madrid). Les obres foren patrocinades per Maria Ignàsia d'España i Descatlar, la propietària de Son Mascaró.
Del puig retrocedim pel mateix camí de pujada, franquegem novament la paret transversal (WP-04) i continuem sud/sud-est fins arribar al puig de Santa Eugènia (243 m) (WP-06).
38 minuts.- Després d'una breu aturada, prosseguim en la mateixa direcció sud/sud-est per un confós tirany marcat amb punts de pintura vermella i algunes fites, fins a desembocar a un portell amb una cadena (WP-07). Aquí voltem a l'esquerra (nord-est ) per un vial de terra, deixem un habitatge a la dreta i, després de caminar devers tres minuts, deixem la pista per la dreta travessant un petit portell (WP-08). Entrem dins la garriga per un difuminat caminoi direcció, primer sud/sud-est per voltar més tard a sud-oest, que ens condueix a la cova de Lourdes (WP-09).
1 hora.- Antigament la cavitat tenia el nom de cova dels Coloms, fins que el 1920 el primer rector de la parròquia, Mn Mateu Coll, féu col·locar-hi una imatge de la Mare de Déu de Lourdes i el 1942, es completà el conjunt amb la imatge de na Bernadeta. En total són cinc cavitats, treballades en una paret de roca calcària damunt una esplanada en part artificial. La panoràmica és espectacular sobre el llevant i sud de Mallorca, destaca el massís de Randa.
Després d'un breu descans, continuem el nostre itinerari amb la intenció de visitar unes coves properes. Seguint les indicacions facilitades per l'amic Joan Riera, davallem per l'escala d'accés a la cova, i tot d'una que acaba l'arrambador de la dreta, la deixem i girem a la dreta per un tirany que discorre entre atzavares direcció oest/sud-oest i, que en cinc minuts, ens condueix a les coves d'en Pala, unes cavitats prehistòriques d'enterrament (WP-10). Retrocedim i baixem per la rosta escala que desemboca al camí de ses Olleries. Voltem a la dreta direcció al llogaret homònim i arribem a l'aljub de sa Cova, situat a l'altura del quilòmetre 14,800 de la carretera vella de Sineu just davant les cases de sa Cova (WP-11).
1 hora i 39 minuts.- Avancem, devers 400 metres, per la carretera principal direcció a Sineu i l'abandonem per l'esquerra (WP-12). El nostre itinerari continua pel camí de Sonarrossa, una carretera secundària que arriba a Sencelles. Un poc més endavant el camí s'estreny i avança entre parets seques flanquejat per sementers de conreu. Així, arribem al pou Nou, situat a una placeta triangular a l'esquerra del camí (WP-13).
2 hores i 17 minuts.- Des del Pou Nou continuem pel mateix camí. Tot d'una arribem a una cruïlla, en la qual tenim a l'esquerra el carrer de Ca ses Monges i, a la dreta el de sa Torta. Seguim recte i aviat arribem a una nova cruïlla situada en el quilòmetre 7 de la carretera d'Algaida (WP-14). Voltem a l'esquerra en direcció al poble, deixem un pou amb capelleta a l'esquerra i, a continuació voltem a la dreta pel carrer Fra Juníper Serra (WP-15), fins arribar al cementiri del poble. Girem a l'esquerra, passem per davant el cementiri jueu i, pel camí de sa Muntanya, arribem al llogaret de ses Alqueries, desviant-nos abans per visitar el pou de ses Alqueries apartat del camí (WP-16).
2 hores i 51 minuts.- Després de fer un recorregut per aquest petit poble, ens dirigim cap al poble de Santa Eugènia pel camí de ses Alqueries flanquejat per sementers de conreu, passant primer per sa Síquia (WP-17) i el pou de na Perota mig tapat per esbarzers. Finalment arribem al poble pel carrer de s'Estació. Són les 11,06 h quan finalitzem la volta a s'aljub.
3 hores i 13 minuts.- Santa Eugènia (S'Aljub).

Fitxa
Ruta: Circular
Distància aproximada: 9 quilòmetres
Pujada acumulada: 222 metres
Alçada mínima - màxima: 88 - 247 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 19 minuts. (Total: 3 hores i 13 minuts)
Excursió realitzada el dia: 1 de desembre de 2015 en solitari i dia 10 de desembre de 2015
Components del grup: Pere, Tomeu C. i Josep
Cartografia: Pla de Mallorca. Editorial Alpina. (Escala: 1:50.000)
Observacions: Itinerari bo de fer que discorre per tiranys de muntanya i, majoritàriament, per carreteres secundàries. Atenció amb el caminet que dur a les coves d'en Pala, és estret, entre vegetació i discorre per damunt una marjada vorera de la timba.
Referències: Santa Eugènia. Guia dels pobles de Mallorca, 1999 Gaspar Valero i Martí
Un altre itinerari pel municipi de santa Eugènia: Puig de Santa Eugènia i puig de Son Seguí.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


anar a dalt