dilluns, 30 de maig del 2016

Volta al puig Roig

Cases de Mossa
Clàssica excursió que, com el seu nom indica, envolta en sentit anti-horari el Puig Roig (1.003 m.) al municipi d'Escorca. No és una ruta circular, comença a l'entrada de la finca de Mossa i acaba al Santuari de Lluc. Per aquest motiu, haurem de deixar vehicles al monestir.
Punt de partida: portell d'entrada a la possessió de Mossa, Km 15,3 de la carretera Ma-10 (Pollença - Andratx). Atenció: la propietat, sols deixa passar els diumenges.

(WP-01) Km 15,3 carretera Ma-10 - 0,0 km - 0 minuts - 514 m d'altitud.
00 minuts.- Així doncs, a les 9,28 h d'un diumenge radiant del mes d'abril, passem la tanca i iniciem la caminada per l'ampla pista que discorre entre camps de conreu direcció a les cases.

(WP-02) Desviament - 1,2 km - 15 minuts - 507 m d'altitud.
Abans d'arribar a la possessió, ens desviem per un camí esglaonat que evita passar per davant de la casa (rètol Puig Roig) El camí envolta les cases per darrera i discorre en forta pujada per dins l'alzinar. De seguida apareix un fressat camí de muntanya per on continuem. Es tracta d'un espectacular camí de ferradura que parteix en direcció nord guanyant alçada gradualment. Després volta a ponent i circula a una gran alçària per damunt un penya-segat salvant un considerable desnivell. A les 10,12 h arribem al coll des Ases

(WP-03) Coll dels Ases - 2,3 km - 45 minuts - 620 m d'altitud.
El coll dels Ases separa el puig Roig del puig Caragoler i en front ja divisem la mar blava. És un bon lloc per fer una parada i recuperar forces.
1 hora i 3 minuts.- Després de berenar, continuem planer pel bonic camí de ferradura, pedregós i amb algun bocí empedrat. Ben aviat, deixem a l'esquerra una gran pica que serveix d'abeurador pel bestiar anomenada s'Abeurada o cocó de sa Balma.

Bassa de sa Balma
(WP-04) Bassa - 3 km - 1 hora i 15 minuts - 602 m d'altitud.
El sender no té pèrdua i va guanyant alçada gradualment pel vessant nord-est de la muntanya. Després d'una llarga tirada, assolim el pas d'en Segarra.
Vistes de la costa
(WP-05) Pas d'en Segarra - 4,6 km - 1 hora i 55 minuts - 690 m d'altitud.
La impressionant vista de la retallada costa, s'obre davant nostre.
Després d'una obligada parada, el sender es dirigeix vers sud-oest i de seguida comença a perdre alçada progressivament, entre altes carritxeres que tapen roques i pedres.
Continuem fent camí mentre gaudim d'impressionants vistes: l'accidentada costa amb el Morro d'en Bordils coronat per la torre de Lluc i més enllà, sobresurt el Morro de sa Vaca. A la llunyania l'impressionant massís del puig Major de Son Torrella amb el seus 1436 m d'altitud. Tot un plaer pels sentits.
Més endavant, trobem un punt on el camí s'ha ensorrat i cal seguir, amb l'ajuda de fites, baixant una mica per recuperar de nou el camí original.
Quan el camí va girant a sud, envoltant la Roca Roja, albirem a la llunyania l'antic quarter de Carrabiners, restaurat no fa gaire.
Franquegem una paret de terme on el camí es dirigeix cap a l'est primer, i més endavant cap sud-est, entre altes carritxeres. Una mica més al sud podem veure el xap de s'Entreforc, on s'ajunten els torrents del Gorg Blau (Sa Fosca) i de Lluc per formar el canó càrstic del Torrent de Pareis. Finalment el camí desemboca a una pista, després d'un curt, però brusc descens amb fort pendent i pedres soltes, on caldrà anar molt alerta a patinar.
Prenem la pista cap a l'esquerra i immediatament arribem a les cases des Cosconar, curiosa edificació que aprofita una cova natural i l'usa com a teulada.
Cosconar
(WP-06) Cosconar - 8,7 km - 3 hores i 50 minuts - 531 m d'altitud.
Després del merescut descans, l'ampla pista va perdent alçada realitzant voltes entre marjades d’oliverar.

5 hores.- A les 14,29 h. un poc abans d'arribar a les cases de Son Llobera i Can Pontico (330 m), fem una llarga parada per dinar.

5 hores i 58 minuts
.- Creuem el Clot d’Albarca fins a l’alçada de la possessió d'Albarca, que deixem a la dreta. A partir d'aquí, la pista comença a fer voltes enfilant-se cap a Lluc. Finalment a les 16,29 h, entrem al monestir per l'oest, pel costat del torrent.

(WP-07) Santuari de Lluc - 16,7 km - 7 hores - 475 m d'altitud.

Fitxa:
Ruta: No circular
Distància aproximada: 17 quilòmetres
Pujada acumulada: 437 metres
Alçada mínima - màxima: 318 - 709 metres
Temps efectiu sense parades: 5 hores. (Total: 7 hores)
Excursió realitzada el dia: 17 d'abril de 2016
Components del grup: excursionista de Pòrtol.
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Nord (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari no circular i molt llarg que discorre majoritàriament per camins de carro i per tiranys de muntanya. Presenta dues pujades fortes una al principi, de Mossa al coll dels Ases i l'altre al final, del Clot d'Albarca a Lluc. Cal passar per la possessió de Mossa i els propietaris solament permeten fer-ho els diumenges.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
No per coneguda és manco interessant aquesta volta Josep. Molt ben exposada i fotografiada a n'aquesta publicació. És una llàstima només poder passar en diumenge per tota aquesta contrada, ja que hi ha un bon grapat de llocs que queden al marge per molts de caminadors. Enhorabona per la publicació Josep... i salut.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Si amic, una volta ben entretinguda i llarga.
Estic d'acord amb tu, hi ha molt de llocs interessants que ens perdem pel fet que solament es pugui passar en diumenge, què hi férem!
Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt