divendres, 13 d’abril del 2018

Puig de Son Mascaró - S. Eugènia - Ses Alqueries

Puig de Son Mascaró o de Santa Eugènia
Curta passejada des del bonic poble de Santa Eugènia al puig de Son Mascaró (o de S. Eugènia), una alçada modesta que ens sorprendrà per l'espectacular panoràmica.

Arrenca la caminada davant les bodegues "Vinya Taujana" a l'entrada de la vila de Santa Eugènica, venint de Santa Maria.

(WP-01) S. Eugènia - 0,0 km - 0 minuts - 129 m d'altitud.
A les 9:50 h iniciem la passa pujant unes escaletes que ens deixen a una vial asfaltat per on continuem sud-oest. A dos-cents metres i després de deixar una parcel•la a la dreta, el ferm es torna de terra i apareix un sender ampla que ascendeix en fort pendent entre alts ullastres, directa al monument que corona el puig de Son Mascaró o de Santa Eugènia. És una pujada curta però intensa.

(WP-02) Puig de Son Mascaró - 0,6 km - 15 minuts - 247 m d'altitud. 
En aquest cim es troba el monument al Sagrat Cor, projecte de l'escultor Amorós i sembla que és una rèplica del Sagrat Cor del Cerro de los Angeles (Madrid). Les obres foren patrocinades per Maria Ignàsia d'España i Descatlar, la propietària de Son Mascaró.
Des del puig, prenem un corriol direcció casi sud-est. Ben aviat franquegem una paret transversal i arribem al coll Estret.
Portell Estret
(WP-03) Portell Estret - 0,7 km - 30 minuts - 228 m d'altitud.
En aquest punt voltem a la dreta (oest/sud-oest) i travessem el tall artificial a la roca, conegut com a Portell Estret. Aquí arrenca un viarany que ens mena en pocs minuts, al camí de les Coves, dins el comellar des Rafal.
En aquest tram, el tirany discorre per dins un pinar i, posteriorment, pel costat d'una reixeta metàl·lica. Travessa un camp, entre mig de dues cases i desemboca a un camí de terra, on girem a la dreta i sortim al camí asfaltat de les Coves.

(WP-04) Desviació - 1 km - 35 minuts - 199 m d'altitud.
Aquí voltem a l'esquerra, deixem a la dreta la casa des Rafal i seguim tot dret per un tirany estret i clar. Pocs metres després, passem pel costat d'un porxo en ruïnes, a l'esquerra, i pugem a la dreta per dins el boscatge. Seguim camí endavant tot dret, passem al costat d'un pou de capelleta amb base circular i coberta punxeguda, amb obertura de llinda, i una pica al davant i, tot seguit per davant una casa amb la façana blanca, que sembla deshabitada i abandonada.
Ara, el camí es converteix en una pista ampla que davalla fent algunes voltes, passa al costat d'uns dipòsits d'aigua i desemboca a la carretera de les Olleries.

(WP-05) Carretera Olleries - 2 km - 50 minuts - 160 m d'altitud.
Voltem a l'esquerra en direcció al poble. Caminen per asfalt i, i set-cents metres més endavant, ens desviem a l'esquerra pujant per una llarga i rosta escala, que ens mena a la cova de la Mare de Déu de Lourdes.
Cova de Lourdes
(WP-06) Escales cova - 2,7 km - 1 hora - 150 m d'altitud.
 Antigament la cavitat tenia el nom de cova dels Coloms, fins que el 1920 el primer rector de la parròquia, Mn. Mateu Coll, féu col·locar-hi una imatge de la Mare de Déu de Lourdes i el 1942, es completà el conjunt amb la imatge de na Bernadeta. En total són cinc cavitats, treballades en una paret de roca calcària damunt una esplanada en part artificial.
La panoràmica és espectacular sobre el llevant i sud de Mallorca, destacant el massís de Randa.
Retrocedim fins a la carretera i, seguint aquesta cap a l'esquerra, entrem al poble pel carrer de l'Església. Voltem a la dreta pel carrer Josep Balaguer, travessem la carretera Ma-3040, continuem tot dret pel carrer d'es Puget, fins arribar a la plaça del mateix nom.

(WP-07) Plaça es Puget - 3,9 km - 1 hora i 30 minuts - 138 m d'altitud.
Al fons de la plaça, prenem un camí ampla de grava que discorre paral·lel al carrer Fra Junípe Serra, fins enllaçar amb aquest, després de tombar a la dreta. Mentrestant, observem a l'esquerra els tres molins de vent fariners des Puget, (El Molí de cas Moliner Vell, el Molí de Can Camarada i el Molí de Can Fideu), que s’aixecaren durant els segles XVIII i principis del XIX.
Deixem el cementiri del poble a la nostra esquerra i, a l'entreforc de carrers, voltem a l'esquerra pel camí de Muntanya, passant pel costat del cementiri Jueu. Recinte tancat amb barreres de metall que mostren grafies hebraiques, amb baladres i xiprers pels costats. Es fundà al 1978 i és l’únic cementeri jueu de l’illa.
Avancem per asfalt pel carril de vianants, fins arribar al llogaret de ses Alqueries, però abans ens desviem per donar un cop d'ull al pou del mateix nom.
Pou de ses Alqueries
(WP-08) Pou Alqueries - 5,2 km - 1 hora i 50 minuts - 106 m d'altitud.
És de tipologia de base circular, el coll del pou és de secció quadrada, de marès. Va sofrir un procés de restauració al 1996. Segle XIII.
Ses Alqueries. El nom prové de les dues alqueries (Benibahari o Benibafari i Beniporrex) o possessions d’arrel islàmica ( s. XIII), que constituïren la base del llogaret.

Travessem el llogaret, passant pel costat de Es Molí, molí de vent fariner, de base quadrada construït en paredat amb una base d’una planta, i la coberta de teules a un aiguavés. Segle XIX-XX, i per Ca Perayre fins a desembocar a la carretera Ma-3020 de Sencelles, on voltem a l'esquerra. Al cap de pocs metres, en el punt quilomètric 6, tornem a voltar a l'esquerra pel camí de Son Mascaró.

(WP-09) Desviament camí Son Mascaró - 6,3 km - 2 hores i 5 minuts - 116 m d'altitud.
Es tracta d'un camí ampla de terra flanquejat per sementers, passa primer pel costat de la possessió de Son Mascaró, a la dreta i el pou homònim molt tapat per les canyes, a l'esquerra, fins a desembocar a la carretera Ma-3040. Seguint aquesta cap a l'esquerra, entrem a la vila pel carrer de l'Aljub, on tanquem cercle i excursió.

(WP-01) S. Eugènia - 7,5 km - 2 hores i 20 minuts - 129 m d'altitud.
A les 12:10 h arribem als vehicles.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Entrada del poble de Santa Eugènia. 
Distància aproximada: 7,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 176 metres
Alçada mínima - màxima: 103 - 247 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hora i 50 minuts. (Total: 2 hores i 20 minuts)
Excursió realitzada el dia: 20 de febrer de 2018 
Components del grup: Josep en solitari
Cartografia: Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions: Itinerari bo de fer que discorre per tiranys de muntanya i per carreteres secundàries amb poc trànsit.
Referències: Rutes Culturals. Santa Eugènia. Ajuntament de Santa Eugènia.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/lxJlJilS2Uk2g57w1

4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una interessant volta a prop del teu territori. Tots aquests itineraris tan a ma, son el més oblidats. Per allò de la proximitat els deixam de banda, quan segurament son els que més hauríem de conèixer. Molt bona publicació Josep. Enhorabona!

Fernando de Angulo ha dit...

Itinerari molt interessant per gaudir de la Natura coneixent aquesta Mallorca que encara està amagada de les rutes de les guies turístiques de muntsnya i que tant de mal fan a la Serra de Tramuntana. Gràcies per descubir-nos-la.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
En aquesta ruta vaig conèixer la pujada directa al puig i el camí de davallada a la carretera de les Olleries. Poc a poc, anem coneixent el nostre territori.
Moltes gràcies pel teu amable comentari.
Una abraçada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Fernando (Coanegra)
Així és amic, un itinerari agradable i molt tranquil, fora de les massificacions de la Serra.
Moltes gràcies pel teu amable comentari.
Una abraçada.

anar a dalt