diumenge, 21 de juliol del 2019

Camí de sa Figuera

Marjades d'oliverar
El gener d'engany, ja férem una volta molt semblant pel llogaret de sa Figuera, en el Port de Sóller. Avui, l'objectiu principal de l'excursió, és conèixer un tram recentment obert, que enllaça el coll d'en Marqués amb el camí de les cases de Son Llampies.
El punt de partida d'aquesta excursió és a la rodona que dóna pas al túnel de sa Mola, en el Port de Sóller.

(WP-01) Port de Sóller - 0,0 km - 0 minuts - 11 m d'altitud.
Són les 11:40 h, més tard de l'habitual, quan prenem la carretera Ma-2124 que ascendeix suaument, vorejant el torrent i entre camps de cítrics. Mentrestant, observem a la nostra esquerra, impressionants marges d'oliverars i una fantàstica perspectiva del puig de Bàlitx (580 m), que ens queda ben davant. Al cap de quinze minuts, trobem el desviament del llogaret de sa Figuera.
Entrada al llogaret de sa Figuera
(WP-02) Desviament a l'esquerra - 1 km - 15 minuts - 60 m d'altitud.
Aquí, un rètol indica: "Camí de sa Figuera. Fornalutx 1 h 50 min. Sóller 2h".
Deixem la carretera per l'esquerra i entrem dins el petit llogaret, amb la seva torre de defensa i les majestuoses cases de Can Bardí. Passades les cases, el camí davalla empedrat i traspassa el torrent. Continua en ascens, passa pel costat d'un petit safareig i, entre parets i marjades de tarongers i llimoneres, discorre per davant les enormes cases de Ca s'Hereu, reformades fa poc, fins arribar a un nou entreforc de camins.
Desviament a la dreta
(WP-03) Dreta - 1,4 km - 50 minuts - 88 m d'altitud.
Deixem el camí de l'esquerra que es dirigeix cap a les cases de sa Coma i voltem pel camí de terra de la dreta. Aquí davall una olivera hi ha un rètol que indica: "Sóller 1 h 50 min. Fornalutx 1 h 40 min."
El camí avança en suau ascens cap al sud, flaquejat per una paret seca, a l'esquerra i per una antiga canaleta de teules, a la dreta. Ben aviat, passem vora un altre safareig i, acompanyats de la síquia de teules, arribem a la font de sa Pica.
Font de sa Pica
(WP-04) Font de sa Pica - 1,7 km - 55 minuts - 103 m d'altitud.
Sa font neix a un racó des camí, baix d'unes roques mitjançant una mineta que surt a s'altura de la nostra cara. S'aigo cau per una canaleta a una pica que en realitat és una rentadora. (Fonts de Mallorca).
Seguim el fressat caminet, ascendint entre marjades d'oliverar i, al cap de munt de la pujada, agafem el camí asfaltat cap a la dreta. Tot d'una, deixem a la dreta el trencall de les cases de Cas Bascós, amb un enorme safareig. Després de dues corbes i de franquejar una barrera sense encadenat, arribem a la carretera.

(WP-05) Carretera Ma-2124 - 2 km - 1 hora i 15 minuts - 153 m d'altitud.
Prenem la carretera cap a l'esquerra i caminem per asfalt devers uns cinc-cents metres, fins arribar al coll d'en Marquès.
Cruïlla de tres camins
(WP-06) Dreta - 2,5 km - 1 hora i 25 minuts - 184 m d'altitud.
Aquí trobem una cruïlla de tres camins (pal amb tres rètols indicatius), nosaltres ens desviem pel camí de la dreta, el qual baixa per una rampa cimentada, volta a l'esquerra i s'endinsa a un olivar ben cuidat.
Entrem en el tram recentment obert pel Consell de Mallorca. Tot ell es troba senyalitzat amb estaques de fusta amb fletxetes, en les punts on pot haver-hi alguna confusió.
El caminet descendeix ben marcat. Dos minuts més endavant, creuem una barrera de branques i, seguim tot dret pel caminet que ara discorre per dalt una alta marjada. Al cap de tres minuts, saltem una reixeta per un botador de fusta i, tot d'una, deixem la mina d'una font tancada amb una reixa de ferro a l'esquerra del camí.
Font del coll d'en Marquès
(WP-07) Font del Coll d'en Marquès - 2,8 km - 1 hora i 40 minuts - 153 m d'altitud.
Després de la font, el sender passa pel costat d'una casa i surt a una pista asfaltada que ve de la carretera, punt on girem a l'esquerra. El sender baixa entre un camp d'oliveres en suau pendent i després de creuar-lo, salva un fort rost a través de tres corbes seguides. Després de travessar una barrera de ferro, la pista de terra desemboca al camí de Son Llampaies, al costat d'una antiga cimentera.
Antiga cimentera
(WP-08) Intersecció - 3,5 km - 1 hora i 57 minuts - 77 m d'altitud.
Aquí aprofitem per fer una llarga aturada i dinar [50'].
Reprenem la marxa voltant a l'esquerra i seguint una pista de terra. Tot d'una deixem, a la dreta, les cases de Can Alfonso o Son Llampaies, i un xic més endavant, trobem el desviament per anar cap al Port.
Can Alfonso o Son Llampaies

(WP-09) Cruïlla - 3,9 km - 3 hores - 80 m d'altitud.

Voltem a la dreta. El caminet descendeix ben marcat. Un minut més endavant, creuem una primera barrera de fusta i, al cap de cinc minuts, la segona barrera.
Passada la tanca, al final de la baixada, observem una antiga canaleta recoberta de molsa molt bonica. Després de gaudir d'aquesta bonica raconada, seguim pel mateix camí que dúiem. El caminet ascendeix una mica i inicia una baixada en fort pendent entre pedres. Després de franquejar un petit portell, passem pel costat d'un forn de calç, parcialment restaurat i un pontet de pedra damunt un torrentó i finalment, per un portell amb una barrera, sortim a la rodona del Port, on posem punt i final a l'excursió d'avui.

(WP-01) Port de Sóller - 5,2 km - 3 hores i 27 minuts - 11 m d'altitud.
A les 15:07 h arribem al vehicle.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Port de Sóller
Distància aproximada: 5,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 169 metres
Alçada mínima - màxima: 10 - 184 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hores i 52 minuts (Total: 3 hores i 27 minuts)
Excursió realitzada el dia: 12  de maigde 2019 
Components del grup:  Agustí, Aina, Xesca i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari bo de fer, tot ell discorre per camins i tiranys ben marcats.
 
Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/crujf4rR6M1hzCg4A

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta “senzilla” amb multitud d’opcions per caminar per la vall de Sóller. Desconeixia l’apertura i senyalització d’aquest nou tram. A vegades a la recerca d’itineraris ens oblidem dels que tenim més a ma. Molt bona la fotografia i les informacions Josep. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Així és, un curt itinerari sense complicacions, per estirar les cames. Aquests nous trams oberts pel Consell, com bé dius, permeten diverses opcions per passejar per la vall de Sóller. Aquest tram em va semblar força interessant, a nivell paisatgístic.
Molt agraït pel teu amable comentari.
Salutacions, amic.

anar a dalt