diumenge, 29 de març del 2020

El puig des Teix pel camí de s'Arxiduc


Camí de s'Arxiduc
El camí de l’Arxiduc és el més conegut dels que féu construir l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria. Ell el va fer traçar a partir del 1883, any en què comprà la finca de Son Moragues a Valldemossa. A diferència de la resta de camins antics de la Serra, aquest no tenia una finalitat econòmica, sinó que l’Arxiduc el féu construir únicament per gaudir de l’impressionant paisatge. El rei Sanç I de Mallorca pujava amb freqüència al puig des Teix per oxigenar-se i alleugerir així els seus mals. (Visit Valldemossa).

Partim del final del carrer de les Oliveres (Valldemossa), on a l’esquerra del portell de Son Gual Petit, arranca el camí de pujada al Pla des Pouet.

(WP-01) Valldemossa. Carrer de les Oliveres - 0,0 km - 0 minuts - 440 m d'altitud.
A les 8:20 h, prenem el camí direcció nord tot endinsant-nos dins l'alzinar. Transcorreguts uns deu minuts, deixem a la dreta el camí de ses Basses i passem la partió de Son Gual i Son Moragues per un portell amb barrera de fusta. Pocs minuts després, deixem a l'esquerra la font de s'Abeurada, a pocs metres del camí.
L'ample camí continua pujant en fort rost direcció nord marcant successius revolts, fins assolir el portell d'entrada al Pla del Pouet, després de superar uns dos-cents metres de desnivell en quaranta minuts.
Portell d'entrada al Pla des Pouet (685 m)
(WP-02) Portell Pla des Pouet - 1,6 km - 38 minuts - 685 m d'altitud.
Aquí girem a la dreta pel camí de ses Fontanelles, però ben aviat [3'] el deixem per l'esquerra, pel camí que discorre en lleuger descens, cap a la coma del Corral dels Bous, on hi trobem un enorme forn de calç. Aquí el camí continua cap a la dreta pujant pel centre del comellar, fins arribar a la seva part alta on voltem a l'esquerra. Ara el caminet, ben marcat i estret, ascendeix en fort pendent per dins el bosc, voreja els espadats en direcció oest i volta cap al nord, fins arribar a la cova de l'ermità Guillem.
Entrada a la cova de l'ermità Guillem
(WP-03) Cova Ermità Guillem - 2,6 km - 1 hora i 10 minuts - 794 m d'altitud.
Sortim de la cova cap a la dreta pel camí de s'Arxiduc, el qual puja cap al nord mentre surt del bosc. Després d'uns revolts, arriba a la part alta de la carena (880 m), des d'on es gaudeix d'una espectacular vista panoràmica sobre la costa, entre Valldemossa, Deià i Sóller. El camí, és una obra d'enginyeria popular i marxa seguint la carena vers al nord-est pel caire de la cinglera, en alguns punts fregant la mateixa timba (zona coneguda amb el nom de les Tres Osques). És un espectacular mirador sobre la costa amb la península de sa Foradada com a protagonista. S'enfila suaument fins als 920 m i volta a sud-est.
Al cap de poc, deixem unes fites a l'esquerra que indiquen la baixada cap a Deià pels cingles de Son Rul·lan. Nosaltres seguim recte i minuts després [3'], assolim es Caragolí per un curt tirany que surt a l'esquerra del sender.
Baixant del Caragolí
(WP-04) Puig es Caragolí - 4,3 km - 2 hores - 945 m d'altitud.
A una roca que forma el cim, es localitza una placa dedicada a s'Arxiduc col·locada pels muntanyencs el desembre de 1990.
Després de berenar i reposar forces [25'], reprenem de nou el camí que, en suau descens cap al sud-est, ens mena al Pla des Aritges, enmig d'un clap de pins.
Pla des Aritges
(WP-05) Pla des Aritges - 4,7 km - 2 hores i 30 minuts - 908 m d'altitud.
Deixem a la dreta el camí de ses Fontanelles que ens duria altre cop al pla des Pouet i seguim recte pel camí de l’Arxiduc. El camí baixa lleugerament i volta a nord-est per enfilar-se novament fins al Puig Gros (938 m).
Deià als nostres peus
(WP-06) Puig Gros - 5,7 km - 2 hores i 50 minuts - 938 m d'altitud.
Tornem a baixar, deixem un balconada a l'esquerra amb Deià als nostres peus i al cap d'uns minuts [10'], trobem a mà esquerra el trencall que mena a es Teix, vora el lloc conegut com a Racó Perdut.

(WP-07) Desviació a l'esquerra - 6,3 km - 3 hores - 893 m d'altitud.
El tirany continua vers a l'est. Amb l'ajuda de les mans salvem un graó rocallós i poc després entrem a la finca del Teix botant una alta paret seca amb l'ajuda d'una escala.
Sobrepassada la paret, el camí continua pel Pla de la Serp. El puig des Teix apareix imponent a la nostra dreta. Un cop travessat tot el pla, iniciem una forta pujada direcció est/sud-est a un collet entre el Teixot de 1.059 m a l'esquerra i el Teix a la dreta. Aleshores des del coll, girem a la dreta i per un fort coster assolim el capcurucull des Teix de 1064 m d'alçada i coronat amb el típic vèrtex geodèsic. Són les 11,55 h. i ens cobreix una espessa boira.
Vistes des del puig des Teix (1064 m)
(WP-08) Puig des Teix - 1,3 km - 3 hores i 35 minuts - 1064 m d'altitud.
Després de les fotos de rigor, iniciem ràpidament el descens cap al sud-oest seguint les fites per damunt la carena. Al cap de pocs minuts [7'], traspassem una paret i seguim davallant en fort pendent per un terreny pedregós, fis arribar a una altre paret de terme que limita Deià i Valldemossa.
Baixant del puig des Teix
(WP-09) Paret de terme - 8 km - 4 hores i 5 minuts - 935 m d'altitud.
Un cop a l'altre cantó, baixem cap al sud en fort pendent tot seguint les fites, fins arribar a un rotlo de sitja i al camí carreter des Caragol, que mena al camí dels Cairats. Seguim aquest camí en lleuger descens, fins trobar una desviació a l'esquerra [20'].
Cingle dels Cairats
(WP-10) Desviació a l'esquerra - 8,8 km - 4 hores i 22 minuts - 798 m d'altitud.
Seguim aquest camí de carro mantenint la cota i, al cap d'uns minuts [7'], trobem unes fites a la dreta, punt on ens desviem cap a sud-oest.

(WP-11) Deixar camí - 9,2 km - 4 hores i 29 minuts - 799 m d'altitud.
Les fites ens menen en descens per dins l'alzinar fins a la part alta d'un esperó, des d'on, la vista sobre Valldemossa cap a sud-oest, resulta espectacular. Aquí, si enèsim cap a la dreta, baixaríem pel pas de sa Regata de sa Coma. Nosaltres seguim amb la mateixa direcció que portàvem per damunt els espadats del cingle dels Cairats, fins desembocar a un camí carreter, on ens incorporem cap a la dreta en descens.
Aquest camí, ample i sense cap dificultat de seguiment, ens mena al Pla des Xots de Dalt.

Porxo al Pla des Xots de Dalt
(WP-12) Pla des Xots de Dalt - 10,5 km - 5 hores i 5 minuts - 640 m d'altitud.
En aquest indret es troba una bassa oberta de forma semicircular i una caseta d’un aiguavés, amb un aljub al seu costat. 
Parada i fonda. Dinem i recuperem forces [30']. Des la caseta, retornem enrere unes poques passes i prenem un viarany que surt a l'esquerra (nord-est). El tirany continua una estona planer i, després de botar una paret, inicia una baixada cap a ponent, amb un pendent bastant pronunciat. Després de passar un portell obert, travessem una marjada plana, mentre que a l'esquerra ens queda la paret que separa l’alzinar de les marjades i fa partió entre les finques de sa Coma i Pastoritx. Ens trobem en el denominat pla dels Xots de Baix.
Baixem cap a l'oest, superem un marge per uns escalons i deixem un trencall a l'esquerra que mena a les cases de sa Coma. Pista avall, no ens torbem en enllaçar amb el camí dels Cairats, on ens incorporem a l'esquerra.
Ara sols resta seguir aquesta pista que en relaxada caminada ens mena a la urbanització de s'Arxiduc. Per arribar on tenim els vehicles, voltem a la dreta pel carrer Xesc Forteza, després pel carrer Hongria i finalment el carrer Ametlers ens deixa en el carrer de les Oliveres.

(WP-01) Valldemossa - 14,1 km - 6 hores i 30 minuts - 440 m d'altitud.
A les 14:50 h donem per finalitzada l'excursió.

Fitxa:
Ruta: Circular.
Inici/ Final: Valldemossa. Carrer de les Oliveres
Distància aproximada: 14 quilòmetres
Pujada acumulada: 786 metres
Alçada mínima - màxima: 431 - 1064 metres
Temps efectiu sense parades: 4 hores i 34 minuts (Total: 6 hores i 30 minuts)
Excursió realitzada el dia: 12 de febrer de 2020 
Components del grup: Pere, Andreu, Eliseu, Magdalena, Robert, Manolo, Joan Puig, Miquel, Sebastià i Josep
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Central (Escala: 1:25.000)
Observacions: Hi ha trams sense camí i per terreny escarpat. Cal bon sentit de l'orientació en muntanya.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

https://photos.app.goo.gl/p86crdqenD6v2XZ47

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Difícil fer una volta més completa. Un cim imponent, un recorregut amb uns paisatges espectaculars, una distancia i un desnivell important, tots els ingredients per gaudir intensament aquesta activitat. No esmentes cap problema important per entrar al Teix. Enhorabona pel recorregut i per la publicació Josep. No corren bon temps per la nostra societat. Una aferrada amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Com bé saps, per pujar al Teix existeixen moltes combinacions. Nosaltres passarem pel camí de s'Arxiduc perquè teníem convidats catalans. Desconeixia el tram de baixada del Teix fins enllaçar amb el camí del Caragol, em va semblar interessant per no baixar pel mateix camí. Aquest dia, no tinguérem cap problema per entrar al Teix.
Esperem que en sortim ben parats de tot plegat i puguem sortir ben aviat.
Agraït pel teu comentari.
Una abraçada.

anar a dalt