dimecres, 30 de desembre del 2020

Ascensió al puig de ses Covasses

Vistes des del cim

El març de 2017 realitzem aquesta mateixa ruta amb el grup excursionista de Pòrtol, avui la repetim amb els companys dels “dimecres”. La torno a publicar perquè hi ha petites variacions i per intentar explicar un poc millor per on passem i el què veiem. És una excursió curta i molt agraïda. Des del cim hi ha una de les millors panoràmiques de la Serra.


Inici: Deixem els vehicles aparcats a un vial de la Urbanització des Guix, molt a prop del coll de la Batalla.

(WP-01) Urbanització des Guix - 0,0 km - 0 minuts - 562 m d'altitud.
A les 8:33 h, iniciem la caminada per la carretera cap al Coll de la Batalla (MA-2130), passem davant de la gasolinera i voltem a l’esquerra pel camí de terra que surt al costat del restaurant. La pista va pujant suaument, fins que es replana momentàniament i arriba a una cruïlla, on continuem pel sender de l'esquerra. Continuem per la pista, en suau ascens. Cinc minuts des de l’anterior cruïlla, posem molta atenció perquè arribem a un punt essencial per assolir el cim, ja que deixem el camí que va a ses Figueroles i voltem a l’esquerra. Com a punt de referència hi ha un coll de caça de tords un poc apartat del camí.

Coll de caça de tords

(WP-02) Deixar camí principal - 1 km - 20 minuts - 634 m d'altitud.

Deixem el coll de caça a la nostra dreta i iniciem l’ascens coster amunt. Avancem sense camí cap a l'est per dins el bosc, tot seguint algunes fites. Un poc més amunt, passem pel costat d'una petita caseta sense sostre i continuem, resseguint no gaire apartats, la carena de la muntanya, fins arribar a una paret seca, la qual franquegem just pel seu extrem, a frec de la timba.
Prosseguim crestejant entre pins i carritxeres, i ben aviat ens trobem amb una paret de partió (divisòria dels termes de Caimari i Escorca), la qual mantenim a la nostra esquerra, fins assolir el cim del puig de ses Covasses.

Cim de ses Covasses

(WP-03) Puig de ses Covasses - 1,6 km - 50 minuts - 752 m d'altitud.

L'altura màxima s'assoleix creuant la paret, dins el terme d'Escorca. Aquí gaudim d'una espectacular vista: el puig de n’Alí, el puig de Massanella, la vall de Lluc i el puig Roig, entre d’altres.
Després de berenar [30], baixem del cim sense camí clar, en direcció nord-est, per roquissar i amb la paret de terme a la nostra esquerra. Minuts més tard, arribem a un portell -la barrera de l'Ermita- que separa les finques de Son Amer de ses Figueroles. A la dreta queda el puig Ferrer (771 m).

Portell de s'Ermita

(WP-04) Portell - 2 km - 1 hora i 35 minuts - 705 m d'altitud.

Del portell surt un bonic camí de bístia amb marge de sosteniment, que baixa fent dos revolts, a esquerra i a dreta. Després es manté en línia recta i continua en suau descens pel coster, fins a desembocar al sender del GR, on voltem, momentàniament cap a la dreta. Continuem pel sender i, uns 130 metres més enllà, a l’esquerra es troba el camí que, vora dues barraques de carboner, ens mena al mirador del Centenari.

Monestir de lluc des del mirador

(WP-05) Mirador - 2,7 km - 1 hora i 50 minuts - 680 m d'altitud.

Aquest bonic indret, va ser inaugurat la tardor de 2005 amb el nom de “Mirador des Centenari” per commemorar el centenari del Foment de Turisme a Mallorca.
Novament al camí ample, voltem a la dreta, en marcada davallada . Uns cinc minuts més tard, deixem l’entreforc que va a l’ermita i un poc més avall, voltem a la dreta, just al costat de la font de l'Ermita (cartell indicador). Passem pel costat de la mencionada font, avancem paral·lels a la canaleta de teules que du l'aigua a un petit safareig i arribem a l'ermita de Son Amer.

Ermita de Son Amer

(WP-06) Ermita - 3,4 km - 2 hores i 25 minuts - 604 m d'altitud.

L’antic eremitori del segle XVII, és una senzilla construcció de planta rectangular; té portal de llinda, amb coberta de teules a dos aiguavessos.
Des de l’oratori, continuem per un camí quer marca una volta a l’esquerra i, en el primer encreuament, girem cap a la dreta i anem a parar a una pista més ampla, també cap a la dreta. Set o vuit minuts més tard, arribem a un portell que dona pas a l’oliverar. Anem pel camí de la dreta entre estepes i oliveres novelles, traspassem una torrentera per un pontet i ens desviem a la dreta per arribar a la font del Puig Ferrer.

Font del puig Ferrer

(WP-07) Font del puig Ferrer - 4,3 km - 2 hores i 50 minuts - 542 m d'altitud.

Aquesta font neix dins un marge de pedra seca, envoltada d'un joncar. Sa boca d'entrada es alta i estreta (0,40 x 1,80 m.) i uns 4 de llargària. És una de ses poques de la zona que està brollant tot l'any. De sa mateixa boca de sa mina surt una canal descoberta de cap a Son Amer. (Fonts de Mallorca).
Tornem al pontet i tot d’una arribem a la carretera de Lluc (Ma-10), però encara no la creuem, continuem per sender i un poc més avall, ara si, voltem a l’esquerra i travessem la carretera. A l’altre costat, el camí gira a la dreta i ens mena a l’aparcament de Son Amer.
Travessem l'aparcament direcció al refugi i, abans d'arribar-hi, ens desviem per un camí que surt a l'esquerra. Un rètol indica "GR-222 - Caimari".


(WP-08) Desviament - 4,9 km - 3 hores i 5 minuts - 527 m d'altitud.

El tirany inicia una baixada, travessa el torrentó i es dirigeix, en suau pujada, atracant-se a la carretera de Pollença, on volta cap a la dreta. Ara discorre en paral·lel a aquesta, fins desembocar al vial asfaltat de la urbanització des Guix, on tenim els vehicles.

(WP-01) Urbanització des Guix - 5,7 km - 3 hores i 20 minuts - 562 m d'altitud.
Són les 11:54 h quan donem per finalitzada l'excursió d'avui.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Urbanització des Guix. Coll de la Batalla. (Escorca)
Distància aproximada: 6 quilòmetres
Pujada acumulada: 221 metres
Alçada mínima - màxima: 518 - 752 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 5 minuts (Total: 3 hores i 20 minuts)
Excursió realitzada el dia: 23 de desembre de 2020
Components del grup: Pere, Nofre, Andreu, Joan Ll., Joan R., Sebastià, Eliseu i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Des del (WP-02) al (WP-04) és l'únic tram que no hi ha camí, el terreny és rocós i pot presentar dificultats d'orientació. La resta discorre per camins ben marcats.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta entretinguda amb el seu puntet en la pujada a ses Covasses, des d’on es pot gaudir de bones vistes. La font i el sifon per arribar a Son Amer sempre m’han cridat força l’atenció, que encara ara avui segueix funcionant. Molt bona la publicació Josep.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Així és amic, una ruta curta i amb vistes espectaculars des del cim. Aquesta pujada al cim sempre m’ha agradat, trobo que és una bona alternativa.
Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt