dissabte, 24 d’abril del 2021

Muntanya de Calicant

Massís de Calicant

Itinerari curt i circular pel massís de Calicant, al municipi de Sant Llorenç des Cardassar.
Enllacem els cims: d'en Sard (469 m), de Calicant (473 m), de ses Llenques (389 m) i finalment, es Telègraf (415 m), seguint la carena de la muntanya. Ens guia l'amic Joan Llull, bon coneixedor d'aquesta contrada.
Quant al topònim Telègraf, es tracta de la pervivència en la toponímia d'estacions telegràfiques d'ús militar que s'empraven per comunicar s'Almudaina (Palma) amb la Mola (Maó). A l'any 1851 l'exèrcit montà un sistema de telegrafia òptica que comunicava la Torre de l'Àngel a Palma, del santuari de Cura a Algaida, de Calicant a Sant Llorenç i de Son Jaumell a Capdepera. (Toponimiamallorca).


Aproximació: Des del camp de futbol de Sant Llorenç des Cardassar, anem per la carretera Ma-3323 fins el punt quilomètric 6,2 on, al cantó dret, neix el camí de Calicant. Deixem els vehicles al final d'aquest camí, al costat de les cases de Ses Piquetes, una barraca i el curiós xalet mig desfet del metge Trujillo, un metge de Palma que, a la dècada dels anys 30 del segle XX, es va fer construir una casa amb trets modernistes.

Abeurador

(WP-01) Ses Piquetes - 0,0 km - 0 minuts - 223 m d'altitud.

A les 8:17 h després de donar un cop d'ull al xalet mencionat, continuem per dins el llit del torrent, el qual coincideix amb el camí. Després de creuar una barrera sense cadenat, trobem els abeuradors de la font de ses Piquetes. El camí passa al cató esquerra del torrent vorejant un camp de conreu. Uns poc més endavant, dins el mateix llit del torrent, deixem a mà dreta un corriol pel qual tornarem en finalitzar la ruta. Seguim pel tirany més marcat, que després d'un tram gairebé planer, volta bruscament a l'esquerra (nord-oest) i comença una forta muntada per dins la coma Figuera. A mesura que anem pujant, gaudim d'una millor vista del puig del Telègraf (415 m), que ens queda a l'esquena. El corriol continua ascendent molt tapat per les altes i espesses carritxeres, fins atènyer el coll Paredat o de Calicant.

Coll Paredat

(WP-02) Coll Paredat - 1,4 km - 35 minuts - 374 m d'altitud.

Des d'aquí, anem cap a l'esquerra (ponent) cercant la millor passa entre la vegetació. Seguint les fites, ens menen pel flanc esquerra de la carena, superem un petit esperó de roca i remuntem un passet fàcil, fins al primer cim, el puig d'en Sard, on hi ha una antena.

Vista des del puig d'en Sard

(WP-03) Puig d'en Sard - 2 km - 1 hora - 469 m d'altitud.

Malgrat el dia rúfol i ventós, gaudim d'unes vistes fantàstiques.
Un cop assolit aquest petit cim, progressem cap al sud per damunt l'ampla llom de la carena, fins a aconseguir el puig de Calicant, coronat pel clàssic vèrtex geodèsic i, a sota una caseta mig ensorrada.

Puig de Calicant

(WP-04) Puig de Calicant - 2,3 km - 1 hora i 10 minuts - 473 m d'altitud.

Tot i que el dia no és brillant contemplem el paisatge (d'oest a nord): Son Mesquida, el puig d'en Cotó, els Ferrers, les Llenques, el Pou Colomer, ...
Baixem del cim pel mateix recorregut fins al coll Paredat (374 m), al qual hi arribem a les 10 h en punt.
Acompanyats d'un molest vent, remuntem cap a l'est fins assolir la cota (409 m).

Baixada des de la cota 409 m.

(WP-05) Cota 409 m - 3,5 km - 1 hora i 50 minuts - 409 m d'altitud.

Aquí cerquem arrecera per fer un petit descans i berenar [20']. Reprenem la marxa baixant cap a l'est per un coster empinat i farcit de carritxers. No ens torbem a passar pel costat d'una figuera solitària i arribar a un collet (323 m), on hi ha una pista i una barrera sense pany. Un cop a l'altre cantó, girem a l'esquerra (est/nord-est) per iniciar una forta, però curta muntada cap al puig de ses Llenques o Penya des Corb (389 m), al qual hi arribem en pocs minuts.

(WP-06) Puig de ses Llenques - 4,1 km - 2 hores i 40 minuts - 389 m d'altitud.
Aquí dalt no hi fa bon estar i de seguida tirem avall. Avancem sense camí cap al sud-est en suau pendent, fins enllaçar amb un camí que ve de l'agroturisme de ses Voltes. Voltem cap a la dreta, direcció sud, fins arribar a una extensa plana, el coll dels Gatovells, on hi ha una paret seca i un portell sense barrera.

(WP-07) Coll des Gatovells - 4,6 km - 2 hores i 55 minuts - 337 m d'altitud.
Un cop franquejat, seguim un corriol bastant fressat i amb algunes fites que transita paral·lel a l'esmentada paret. Aquest viarany ens mena a l'esplanada que forma tot el puig i avancem cap a l'est, on hi ha la caseta del telègraf, avui en ruïnes.

Caseta del Telègraf

(WP-08) Es Telègraf - 5,2 km - 3 hores i 121 minuts - 415 m d'altitud.

Des del cim, tornem enrere pel mateix camí uns tres-cents metres i ens desviem a l'esquerra superant la baixa paret seca. Continuem baixant orientats a oest/sud-oest fora camí. Un poc més endavant travessem un petit cingle un xic aeri, i tot seguit una esplanada de marjades abandonades, fins arribar a la confluència amb el camí que hem passat de bon matí, dins el jaç del torrent.
Girem a l'esquerra i tornem al punt d'inici pel mateix camí.

(WP-01) Ses Piquetes - 6,5 km - 3 hores i 57 minuts - 223 m d'altitud.
A les 12:14h donem per acabada aquesta gratificant ruta per la muntanya de Calicant, una contrada que ens era totalment desconeguda per nosaltres.

Fitxa:
Ruta:
Circular
Inici/ Final:
Ses Piquetes (Sant Llorenç des Cardassar)
Distància aproximada:
6,5 quilòmetres
Pujada acumulada:
378 metres
Alçada mínima - màxima:
221 - 473 metres
Temps efectiu sense parades:
2 hores i 45 minuts (Total: 3 hores i 57 minuts)
Excursió realitzada el dia:
7 d'abril de 2021
Components del grup:
Joan Llull, Sebastià, Lluís, Andreu, Joan R., Joan A., Margarita,  i Josep
Cartografia:
Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions: 
Itinerari amb trams sense camí per un territori cobert de carritxeres. Cal bon sentit de l'orientació. Aconsellable dur calçons llargs.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Veig que vas actualitzant, per la data, les vostres sortides. Hi ha molta feina darrera cada publicació. Aquesta és una volta que des de fa molt de temps està a la llista d’espera. Però en el vostre cas m’ha agradat molt el recorregut, gairebé circular. La informació de que disposava era pujar només a Calicant des de Sant Llorenç, ja que desconec totalment la zona. Molt bona la publicació (com sempre) Josep. Salut amic.
PD. M’haure de fer membre de Viaranys!!!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Així és, porto molt de retard en la publicació de les excursions, com bé saps dur la seva feina. Espero ara a l'estiu, posar-me al dia.
Nosaltres tampoc coneixíem aquesta contrada i val molt la pena per les espectaculars vistes.
Molt agraït pel teu comentari.
Salut i bon estiu!

anar a dalt