dissabte, 18 de desembre del 2021

Comuna de Bunyola - Es Freu

Comuna de Bunyola

En aquesta ruta, el camí de carro que baixa de la Comuna a la vall de Coanegra, és zona restringida (Fauna vulnerable a molèsties ) i no està permès el pas des del 1 de febrer al 30 de juny.

Aproximació: Per arribar al punt de partida cal prendre la carretera de sa Comuna que s'agafa a l'entrada de Bunyola, venint de Santa Maria per la carretera Ma-2020. Després de set quilòmetres de recorregut, ens deixa a l'àrea recreativa de Cas Garriguer, on podem aparcar els vehicles.

(WP-01) Cas Garriguer - 0,0 km - 0 minuts - 610 m d'altitud.

A les 8:35 h iniciem la passa pel camí que es dirigeix al Planietjar (sud), però tot d'una l'abandonem pel primer braç que trobem a mà esquerra. El caminet ascendeix suaument per la falda nord el puig Gros i s'ajunta amb una pista que seguim a l'esquerra. Continuem planejant cap a l'est i, després d'una corba, deixem a la dreta el trencall que ens duria a la cova de s'Aigo. La pista volta cap a l'esquerra enrevoltant el puig de les Cristes (722 m), i uns quatre-cents metres més endavant, ens desviem pel camí de la dreta (tornarem per la pista de l'esquerra).

Desviament a la dreta.

(WP-02) Desviament a la dreta - 1,2 km - 20 minuts - 642 m d'altitud.

Aquí hi ha un rètol que indica: "Zona restringida. Fauna vulnerable a molèsties".
Seguim aquest preciós camí carreter, dotat en alguns trams de margets de sosteniment i escopidors de pedra, que baixa a força de corbes per dins la garriga. A mesura que perdem alçada, gaudim d’una vista més maca i ampla de l’interior de la vall de Coanegra. Després d'una llarga i relaxada tirada, arribem al camí d'Orient a Santa Maria, un cop creuat el torrent i una barrera metàl•lica.

Torrent de Coanegra

(WP-03) Camí Coanegra - 4,2 km - 1 hora i 25 minuts - 235 m d'altitud.

Aquí fem una parada per berenar, acompanyats de la remor de l'aigua baixant pel torrent [25 min.]
Girem a l'esquerra i, tot d'una deixem a la nostra dreta un forn de calç. A partir d’aquí el camí de carro es converteix en un camí de muntanya que s’enfila fent ziga-zaga direcció a Orient. Deixem la cruïlla que condueix a l’avenc de son Pou i, un xic més a munt la cruïlla al comellar dels Bous, totes dues a mà dreta.

Ses Covasses

(WP-04) Desviament a l'esquerra - 5 km - 2 hores i 5 minuts - 320 m d'altitud.

El sender continua ascendint cap al nord molt trepitjat i, després d'una llarga tirada, arribem a una nova bifurcació situada al costat d’un forn de calç. Cap a la dreta aniríem a Orient, pel camí del comellar de sa Comuneta i el pas de s'Estaló.

(WP-05) Desviament a l'esquerra - 6,7 km - 2 hores i 40 minuts - 452 m d'altitud.
El camí principal gira a l'esquerra, planeja, traspassa un ampli portell i baixa dibuixant diverses voltes, fins arribar a una sitja i un pal indicador. Cap a l'esquerra el camí baixa fins al llit del torrent i ens permet contemplar el salt d'aigua des Freu i un antic molí fariner.

Es Freu

(WP-06) Es Freu - 7,2 km - 2 hores i 55 minuts - 405 m d'altitud.

Després de gaudir del bonic indret, creuem el jaç del torrent i a una vintena de metres cap al nord, superem una barrera per un pujador. Deixem les ruïnes de les cases des Freu a la nostra dreta i tot d’una ens enfilem per un tirany a l’esquerra, cap a l'oest, que ens condueix a la casa de Can Morro, de la qual només s'alça el buc.

Can Morro

(WP-07) Can Morro - 7,5 km - 3 hores i 20 minuts - 425 m d'altitud.

Rodegem la casa i seguim pel flanc del darrera. El camí, acompanyat d'algunes fites, continua en forta pujada cap a l'oest. Després de franquejar un portell obert a una paret, hem d'estar molt atens, ja que un centenar de metres més amunt, deixem el camí i girem a l'esquerra travessant una baixa paret seca.

(WP-08) Desviament a l'esquerra - 7,8 km - 3 hores i 30 minuts - 494 m d'altitud.

Ens orientem cap al sud seguint les fites, per una zona d'antigues marjades i restes de l'activitat dels carboners. Lentament, coster amunt ens atraquem a la base de les penyes, fins trobar una rampa inclinada que ascendeix en diagonal esquerra (pas de Can Morro), la qual ens mena a la carena rocosa, al caire de la qual hi ha una paret seca amb botador.

Pas de Can Morro

(WP-09) Pas paret - 7,9 km - 3 hores i 45 minuts - 556 m d'altitud.

Un cop a l'altre cantó, ens desplacem uns metres cap a l'esquerra per damunt les roques, per gaudir les vistes de la vall d’Orient.
A partir d'aquí fins al comellar de les Covasses, no hi ha rastre de camí per un terreny escarpat i amb pins ajaguts que ens dificultaran la passa, per tan haurem d'anar molt atents de les fites i algunes marques en les roques.
Després d'un primer tram descendent i de passar per un rotlo de sitja molt tapat per les carritxeres, pugem una mica per la falda d'aquest muntanya, fins al peu d'unes roques, per tornar a baixar i mantenir-se gairebé planer. Més endavant, deixem un altre rotlo de sitja a un nivell inferior, a l'esquerra del camí. Aquí parteix un tirany adreçat a l'est, que desemboca a una pista a l'entrada del comellar de ses Covasses que va fins al coll de s'Arboçar.

Camí de carro

(WP-10) Pista - 8,5 km - 4 hores i 20 minuts - 521 m d'altitud.

La seguim cap a l'esquerra gairebé planejant per dins el bosc. Al cap d'uns minuts, ens desviem a la dreta per donar un cop d'ull a la cisterneta d'en Gil, ben amagada entre les arboceres. L'espessa vegetació i un pi ajagut, no ens ho posen gens fàcil.

Cisterneta d'en Gil

(WP-11) Cisterneta d'en Gil - 9,5 km - 4 hores i 40 minuts - 530 m d'altitud.

Continuem seguint el camí carreter que va pujant suaument fent giragonses per dins el bosc. Més amunt ignorem un camí que parteix cap a la dreta.

(WP-12) Intersecció - 10,1 km - 5 hores i 15 minuts - 622 m d'altitud.
Ara sols resta seguir la pista que enrevolta el puig de ses Cristes (722 m), fins arribar de nou al punt on hem iniciat l'excursió.

(WP-01) Cas Garriguer - 12,6 km - 5 hores i 53 minuts - 610 m d'altitud.
A les 14:30 h arribem a l'aparcament de Cas Garriguer.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Àrea recreativa de Cas Garriguer. (Comuna de Bunyola)
Distància aproximada: 12,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 647 metres
Alçada mínima - màxima: 413 - 728 metres
Temps efectiu sense parades: 4 hores i 15 minuts (Total: 5 hores i 53 minuts)
Excursió realitzada el dia: 1  de desembre de 2021
Components del grup:  Pere, Sebastià E., Margarita, Joan R., Magdalena, Lluís, Miquel, Sebastià Ll., Onofre, Andreu i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari que pot presentar dificultats d'orientació. Trams sense camí (entre els WP- 08 i WP-10).

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:



2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Sempre ens quedarà la Comuna… per caminar. Però després de saber que també està restringit el pas cap a Coanegra, uns mesos, ens haurem de re-pensar la dita. Molt bona aquesta volta, i aquest camí cap a Coanegra és una passada. Tot plegat és una ruta exigent a on cal conèixer el territori si no vols acabar perdut pels camins de la Comuna. Enhorabona Josep… i salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Cada vegada sorgeixen més restriccions que no queda més remei que tenir-les en compte. És una volta bastant llarga i amb força desnivell acumulat. El tram més complicat fora camí és des del pas de Can Morro fins a la pista de sa Comuna, la resta és sempre per camí. Nosaltres és la segona vegada que la repetim amb alguna petita variant.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Una abraçada amic.

anar a dalt