dissabte, 25 de desembre del 2021

Serra de sos Sastres. Del puig des Racó al coll de Castellàs


Itinerari per la Península de Llevant. Des del coll des Racó ens enfilem al puig homònim i resseguim la carena de la serra de sos Sastres de sud-oest a nord-est, fins al coll de Castellàs. És un recorregut fora camí per un territori pedregós i cobert de carritxeres. Ens guia l'amic i company de cordada Joan Llull, gran coneixedor de la zona.

Iniciem l'excursió al coll des Racó, en el portell que dóna pas a la finca pública de Sa Duaia - Es Racó, situat en el costat sud de la carretera que enllaça Artà amb Cala Torta.

Coll des Racó

(WP-01) Coll des Racó - 0,0 km - 0 minuts - 229 m d'altitud.

En el portell superior senyalitzat amb un cartell de "Mont Públic sa Duaia des Racó", arrenca un estret camí que en forta pujada ens mena al cim de major elevació de la serra, el Puig des Racó (386 m). Aquest camí traça dues línies pràcticament rectes des del punt de sortida i fins al cim. Trobem les roques i la vegetació de càrritx, garballons i mata, ben banyades de rosada.

Puig des Racó

(WP-02) Puig des Racó - 0,6 km - 25 minuts - 386 m d'altitud.

En aquest cim hi ha un vèrtex geodèsic i una caseta de vigilància forestal. Les vistes de l'entorn són magnífiques.
A partir d'aquest punt, recorrem la cresta de la muntanya que segueix cap al nord-est, just pel límit dels termes municipals d'Artà i Capdepera.
Voregem la caseta i progressem per l'ampla carena, fins trobar una reixeta. Seguim baixant entre les carritxeres cap a un ampla coll, mantenint la tanca a la nostra dreta. A mitja baixada, salvem una altra reixeta transversal per un petit botador de fusta i tot seguit, atansem el coll de ses Buines.

Coll de ses Buines

(WP-03) Coll de ses Buines - 1 km - 45 minuts - 310 m d'altitud.

Per un alt botador de fusta, traspassem a l'altre cantó del tancat. Ara continuem pujant en fort pendent de cara a les roques blanques que veiem davant nostre, deixant la tanca a la nostre esquerra. Finalment, dibuixant una ziga-zaga coronem el segon cim d'aquesta cresta, el puig Poloni també anomenat n'Aguillonat.

Puig Poloni o n'Aguillonat

(WP-04) Puig Poloni - 1,2 km - 1 hora - 362 m d'altitud.

Continuem seguint la cresta i molts pocs metres més endavant la deixem momentàniament per la dreta per superar un bocí d'aresta de roques clivellades i cantelludes bastant complicat. Salvat aquest curt tram, recuperem de nou la carena i passem un coll (cota 316 m) sense cap dificultat.

(WP-05) Collada - 1,5 km - 1 hora i 20 minuts - 316 m d'altitud.
Seguim crestejant per terreny abrupte però sense dificultats aparents, fins assolir el següent cim conegut com la Muntanya de Can Mir o puig de ses Fites.

Muntanya de Can Mir

(WP-06) Muntanya de Can Mir - 1,8 km - 1 hora i 35 minuts - 350 m d'altitud.

Aquí decidim fer una parada per berenar i recuperar forces [17 min.], mentre gaudim de bones panoràmiques de cala Rajada i la talaia de Son Jaumell.
Prosseguim per l'aresta o per sota d'aquesta cercant els seus punts febles. Tot d'una, recuperem el tancat metàl·lic i baixem al coll de Sant Joan ( 251 m), per tornar a pujar, amb un poc d'esforç, fins la cota 296 m.

(WP-07) Cota 296 m - 2,6 km - 2 hores i 30 minuts - 296 m d'altitud.
Aquí trobem les restes d'un marget de roques grosses, poder d'un talaiot o un punt de vigilància?
Continuem planejant un centenar de metres i deixem la carena per l'esquerra, després de saltar la reixeta que ens ha acompanyat gran part de la travessia.

Deixem la carena per l'esquerra

(WP-08) Deixar carena - 2,7 km - 2 hores i 35 minuts - 295 m d'altitud.

Baixem sense camí, de cara al puig Negre (232 m) (nord), entre mig d'una espessa vegetació. Cercant la millor passa, passem per davall d'un esperó rocallós i per dins un xaragall molt empinat i incòmode, arribem al coll de Castellàs.

Coll de Castellàs

(WP-09) Coll de Castellàs - 3,1 km - 2 hores i 55 minuts - 169 m d'altitud.

Seguim el camí planer cap a l'esquerra, fins sortir a una pista (GR-222), després de passar pel costat d'un forn de calç restaurat.

(WP-10) Pista - 3,4 km - 3 hores i 10 minuts - 144 m d'altitud.
La seguim cap a l'esquerra en suau ascens. No ens torbem en arribar a una barrera amb un botador de fusta i cruïlla de camins.

Cruïlla de camins

(WP-11) Cruïlla (barrera) - 4,2 km - 3 hores i 23 minuts - 184 m d'altitud.

Un cop superat el botador, seguim el sender de l'esquerra que ens sua i costant ascens ens mena al coll des Racó, on hem iniciat l'excursió.

(WP-01) Coll des Racó - 5,3 km - 3 hores i 42 minuts - 229 m d'altitud.
A les 11:59 h posem fi al nostre recorregut, per llocs molt enlairats i amb unes panoràmiques impressionants.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Coll des Racó (Artà)
Distància aproximada: 5,3 quilòmetres
Pujada acumulada: 313 metres
Alçada mínima - màxima: 141 - 384 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 30 minuts (Total: 3 hores i 42 minuts)
Excursió realitzada el dia: 4 de desembre de 2021
Components del grup: Joan Ll., Agustí, Tomeu M. i Josep.
Cartografia:
Mapa Mallorca Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions:
Tota la travessia per la carena és fora camí. Aconsellable calçons llargs.
Referències: Llorenç Soler. Serra de sos Sastres.

Track de la  ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies: 


 



2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Cal fer aquests recorreguts per ser conscient de la bellesa d'aquesta península. Qualsevol itinerari que facis te tots els ingredients per gaudir d'uns llocs realment encisadors, sense excessives dificultats. Molt bona la publicació. Salutacions amic
PD Agraït per la cita

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Ens va complaure molt aquest espectacular itinerari. Les teves informacions van ser de gran ajuda. Trobarem la roca bastant banyada de rosada, per aquest motiu vam anar un tram per davall la cresta.
Mercès pels teus comentaris.
Una abraçada amic.

anar a dalt