dissabte, 27 de maig del 2023

Les Roques Planes - La Mola - Lassarell

Powered by Wikiloc

Des de la vall de Colonya (Pollença), pugem pel cingle de Sant Francesc cap a la muntanya de la Tossa del Llamp, passant per la cova Morella i les cases de la Mola. Després baixem pel comellar de la Rota de la Mola seguint l'antic camí Llarg, direcció a les cases de Lassarell i tancar el circuit a la mateixa vall.

El camí Llarg, és la ruta que va de Lassarell a Lluc, passant per Míner. El tros entre les cases de Lassarell i la finca de la Mola, estava desaparegut. Recentment ha estat recuperat per la propietat de Lassarell i voluntaris de la secció de Muntanya del Club Pollença. Miquel Angel March, propietari de la finca de Lassarell ha comptat amb l’ajuda de Jaume Simó, darrera persona que va transitar l’antic Camí Llarg amb somera i beaces, per localitzar l’antic traçat (Punt Informatiu. Pollença).

Aproximació: venint des de Palma per la carretera Ma-2200, cal entrar a Pollença pel primer trencat a l’esquerra. Després anar a l’oratori del Roser Vell i prendre l’estreta carretera que puja a les cases els Rafals i Lassarell. Transcorreguts uns 5 Km. aproximadament de l'ermita, podem deixar els cotxes en un replanet situat en una corba i al costat d’unes cases.

(WP-01) Vall de Colonya - 0,0 km - 0 minuts - 278 m d'altitud.

A les 8:35 h prenem un esvaït tirany, cap a sud/sud-est, que s'endinsa a l'alzinar molt brut de branques rompudes a causa del darrer temporal. Passem pel costat d'una reixeta a la nostra esquerra i tot d'una, un portell sense barrera. Ben aviat, girem cap a sud-oest i emprenem una forta muntada fent revolts per l'alzinar, fins arribar a la base dels penyals dels cingles de Sant Francesc. Busquem una petita esquerda, que cap a l'esquerra ens mena per una cornisa a un balcó natural que domina la vall de Colonya, Pollença, la badia i el puig de Maria, i les diverses serres del terme de Pollença.

Cingles de S. Francesc

(WP-02) Balconada als cingles de S. Francesc - 0,3 km - 30 minuts - 346 m d'altitud.

Sortim del balcó i seguim pujant pels cingles, direcció oest/sud-oest aferrats a les parets de la nostra esquerra. A continuació, pujant per una àmplia canal (passet de la cova Morella) superem els cingles i sortim a un territori obert. Passada la cota 425 m, girem lleugerament a l'esquerra i avancem, orientats a sud-oest per un terreny rocós i farcit de carritxeres i mates, per arribar a un ressalt rocós, situat al vessant est de la Tossa del Llamp (594 m), on s'obre l'espectacular entrada de la cova Morella.

Entrada de la cova Morella

(WP-03) Cova Morella - 0,8 km - 1 hora i 15 minuts - 505 m d'altitud.

Reprenem la marxa remuntant el coster de la Tossa tot seguint algunes fites que ens condueixen a una alta paret mitgera, entre les dues grans possessions de Can Bosc i la Mola. Botem a l'altra cantó, just on hi ha un petit arbre.

Paret mitgera

(WP-04) Botar paret - 1,1 km - 1 hora i 35 minuts - 570 m d'altitud.

Seguim, gairebé planer cap al oest/sud-oest per la falda de la Tossa, per un terreny pobre de vegetació i amb vistes a la Cuculla de Fartàritx (711 m). Més endavant, passem pel costat d'una filera de roques, girem lleugerament a l'esquerra, salvem un petit graó rocós i, a continuació travessem una baixa paret seca. A l'altra banda de la paret, arribem a un camí ample, que prenem a l'esquerra.

(WP-05) Camí - 1,4 km - 1 hora i 50 minuts - 566 m d'altitud.
Després del merescut descans [20'], reprenem la marxa seguint la pedregosa pista cap al sud. Passem entre unes formacions rocoses molt curioses i, després de travessar una ampla dolina, trobem un nou entreforc de camins, on voltem pel de la dreta.

(WP-06) Desviament a la dreta - 2,1 km - 2 hores i 30 minuts - 519 m d'altitud.

Seguim en ascens i tot d'una deixem un braç de camí a l'esquerra.

Dolina

(WP-07) Desviament a la dreta - 2,3 km - 2 hores i 35 minuts - 528 m d'altitud.

Ara el pendent s'incrementa una mica i, ben aviat assolim la font de la Coverba, separada uns metres a la dreta del camí.

Fonteta de la Coverba

(WP-08) Font de la Coverba - 2,4 km - 2 hores i 40 minuts - 535 m d'altitud.

Continuem pujant i en pocs minuts arribem a la contrada de les Roques Planes. Per l'esquerra baixa una pista que ens duria al jaciment de les Derrocasses.

(WP-09) Les Roques Planes - 2,8 km - 2 hores i 50 minuts - 555 m d'altitud.

El camí segueix cap a l'oest uns metres, després volta cap al nord/nord-oest en ascens, fins assolir les cases de la Mola.

Cases de la Mola

(WP-10) Cases de la Mola - 3,6 km - 3 hores i 5 minuts - 599 m d'altitud.

Anem cap a la dreta vorera el tancat en paret de la finca. Avancem gairebé sense camí per damunt les roques, fins arribar al portell d'entrada de la finca. A partir d'aquí, pugem per un tirany empedrat, fins assolir el portell de la Mola.

(WP-11) Portell - 3,8 km - 3 hores i 30 minuts - 627 m d'altitud.
Iniciem el descens cap a les cases de Lassarell pel camí Llarg el qual discorre per l'ampla coma de la Rota de la Mola. El caminet, acompanyat de fites, baixa suaument fent giragonses entre les carritxeres. Ben aviat passem pel costat d'una gran balma tancada amb una paret seca, al peu de les penyes. Seguim aquest camí que baixa pel vessant esquerra (orogràfic) del comellar, mentre veiem, a l'altre costat les margades ermes de l'antiga rota. Després d'una llarga tirada de gairebé 30 minuts, travessem una baixa paret seca i, a continuació el llit del torrent. A partir d'aquí ja trobem el nou traçat del camí que ens mena travessar un portell de pedra recentment recuperat.

Portell de pedra

(WP-12) Portell de pedra - 4,8 km - 4 hores i 5 minuts - 463 m d'altitud.

Passat el portell, veiem a l'altre costat del torrent el safareig que recull l'aigua de la font de Lassarell i un conjunt de petites marjades. El camí avança direcció est i després de creuar una barrera de fusta volta cap al nord, fins a desembocar a la pista de Lassarell.

(WP-13) Camí de Lassarell - 5,4 km - 4 hores i 20 minuts - 405 m d'altitud.
Queda 1,4 Km de baixada per una pista que ens va acostant poc a poc al punt d'inici.

(WP-01) Vall de Colonya - 6,8 km - 4 hores i 42 minuts - 278 m d'altitud.
A les 13:16 h acabem una ruta força variada i interessant.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Inici/ Final: Vall de Colonya (Pollença)
Distància aproximada: 7 quilòmetres
Pujada acumulada: 418 metres
Alçada mínima - màxima: 267 - 630 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 4 minuts (Total: 4 hores i 42 minuts)
Excursió realitzada el dia: 27 de maig de 2023
Components del grup: Fernando, Agustí i Josep
Cartografia: Tramuntana Nord. Editorial Alpina. (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari amb trams importants sense camí ni fites. La resta per tiranys de muntanya i pista.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Moltes vegades pensam que no tindríem que fer cap programació, simplement fer els vostres itineraris. En aquest cas, aquesta ruta, amb aquest tram del camí Llarg ens has donat la possibilitat de tornar fer aquest reorregut i arribar fins a les Derrocasses, al qual no ens decidíem a anar-hi per no repetir un recorregut ja fet. Perfecte publicació... com sempre. Salut amic

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Abans de recuperar i fer net aquest camí, sobre tot a la part baixa de la coma, era molt complicat avançar degut a l'espessa vegetació. Han fet una bona feina.
Dies més tard hi vaig tornar fent-lo de pujada per fer una volta entre les Roques Planes i la Tossa del Llamp.
M'alegra que et pugui ser útil.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salutacions amic.

anar a dalt