dissabte, 3 de juny del 2023

Marina d'Estellencs - Pas del torrent de sa Tanca

Powered by Wikiloc

Avui guiats per l'amic Lluís Sànchis, fem una volta matinal i circular molt interessant amb un tram de costa espectacular: la marina d'Estellencs. El dia es presenta clar i encalmat, ideal per caminar per la vorera de la mar.

Inici: Aparcament de la finca de Planícia, situat en el punt quilomètric 90,2 de la carretera Ma-10 de Banyalbufar - Estellencs, un cop passada la font de la Menta.

Marina d'Estellencs

(WP-01) Aparcament finca pública de Planícia - 0,0 km - 0 minuts - 172 m d'altitud.

Iniciem la trescada a les 8:29 h pujant unes escales de fusta que ens deixen passada la barrera d'entrada a la finca, al camí nou de les cases. La pista asfaltada puja en fort pendent entre pins, mates i xiprells, i abans del portell d'entrada a l'olivar, dit l'olivaret de Mar, ens desviem a la dreta pel camí vell d'Estellencs (Sender GR-221), la via de ferradura mitjançant la qual els pobles de Banyalbufar i Estellencs es comunicaven.

(WP-02) Camí vell d'Estellencs - 0,4 km - 10 minuts - 238 m d'altitud.
El camí que seguim, de ferradura, planeja per dins l'alzinar. Tot d'una creuem un torrentó, planegem un tram al costat d'una paret seca i posteriorment superem un vell portell de pedra que dóna entrada al terme d'Estellencs. El sender s'endinsa en el pinar, baixa suaument cap al sud i ens condueix fins al davant de la façana de les cases de Son Serralta de Dalt. Unes corbes encimentades més avall, desemboquem a la carretera, la seguim amb precaució al llarg d'uns 700 m. i la deixem per la dreta.

(WP-03) Deixar carretera - 2,4 km - 40 minuts - 170 m d'altitud.
Baixem pel costat del camí que va a la possessió des Collet, fortificada amb una torre de defensa. Llavors, seguim un camí de ferradura, amb trams empedrats, que passa per sota del conjunt de cases de les Amitges. Després d'una rosta i curta pujada, tornem a sortir de nou a la carretera, la seguim uns metres, fins arribar a la vila d'Estellencs, al costat dels magnífics rentadors.

Rentadors

(WP-04) Rentadors - 3,2 km - 55 minuts - 140 m d'altitud.

Seguim pel carrer de la Síquia que coincideix amb la carretera Ma-10, fins a l'església de Sant Joan Baptista, caracteritzada per la seva alta torre campanar.

(WP-05) Desviament a la dreta - 3,4 km - 1 hora - 153 m d'altitud.
Baixem per l'estret carrer de Cavalleria, fins trobar una bifurcació. Girem a la dreta pel carrer Patró Palmer i entre horts abancalats i síquies, sortim del poble.
Descendim cap al port pel camí asfaltat de la Mar, també conegut com el camí del Fonollar. Voregem el torrentó passant pel costat del camp de futbol, les cases de Can Mandena i Ca sa Pineta i de l'estació depuradora. Per un rampa esglaonada, baixem a la cala.

Cala Estellencs

(WP-06) Cala Estellencs - 5 km - 1 hora i 20 minuts - 6 m d'altitud.

Bella cala de còdols de forma semicircular i orientada cap al nord-oest. Encaixada entre alts penya-segats d'argila vermella.
Creuem la cala per un talús elevat, fins un antic embarcador de pescadors. Aquí i, abans d'emprendre el tram més espectacular de la ruta, fem un petit descans per berenar [20'].
Reprenem la marxa vorera de mar, saltant per damunt les pedres i cercant la millor passa. Després de recórrer uns 500 m. sense masses dificultats, arribem a sa Pedra Alta, passant entre grans blocs de roques arran de l'aigua.


(WP-07) Sa Pedra Alta - 5,5 km - 2 hores i 5 minuts - 5 m d'altitud.

Seguim progressant entre un caos de roques i uns 200 m. més endavant i un cop superada la Punta Negra, ens endinsem dins un territori espectacular de gran bellesa.
Les roques estratificades de diverses formes i colors, fruit de l'erosió marina, formen estretes cornises que ens permeten seguir avançant per damunt d'elles, fent petites pujades i baixades.
La mar encalmada, com una bassa d'oli, ens permet travessar alguns passos en que ens hem d'acostar molt a la vorera. D'aquesta manera, gairebé sempre amb la càmera fotogràfica a les mans, arribem a una espectacular esquerda entre les roques que superem amb una fàcil grimpada. La roca té bones presses i no rellisca gens. Ens trobem a la punta Roja, una punta de la costa.

Punta Roja

(WP-08) Punta Roja (esquerda) - 5,8 km - 2 hores i 50 minuts - 17 m d'altitud.

Seguim caminant vorera de la mar i, uns 150 m. més endavant, ens enfilem cap al sud-est a la recerca d'una canal que ens permeti sortir de la costa.

Canal

(WP-09) Desviament a la dreta - 5,9 km - 3 hores i 8 minuts - 13 m d'altitud.

Iniciem un fort ascens per dins un pinar espès de garballons, mates i grans roques, fins arribar a la paret rocosa on localitzem una canal equipada amb una deteriorada corda. Som en el pas anomenat del torrent de sa Tanca.

Pas del torrent de sa Tanca

(WP-10) Pas del torrent de sa Tanca (corda) - 6 km - 3 hores i 18 minuts - 64 m d'altitud.

En Lluís puja primer i instal·la la seva corda. Llavors un darrera l'altre anem superant la grimpada amb l'ajuda d'aquest cordino.
Una vegada dalt la carena, baixem orientats a l'est/nord-est, fins el tàlveg del torrent de sa Tanca. És una baixada curta, amb fort pendent per damunt pedreny solt i un llisar de roca.

Torrent de sa Tanca

(WP-11) Torrent de sa Tanca - 6,1 km - 3 hores i 40 minuts - 17 m d'altitud.

A les 12.00 h som al llit del torrent. Un paratge molt bonic i feréstec. Comencem a sentir els primers trons llunyans.
Pugem seguint un tirany orientat, primer al nord i després al nord-est fins topar una cruïlla. Nosaltres agafem el camí de la dreta per tal arribar el més prest possible al coll de sa Teulera.

(WP-12) Cruïlla - 6,4 km - 3 hores i 55 minuts - 49 m d'altitud.

El viarany, molt tapat per les carritxeres, discorre pel vessant sud del puig de ses Donardes (192 m.) i ens mena amb forta pujada a una pista de terra. Seguim la pista en ascens entre marjades d'oliverar, i al cap de 5 minuts, arribem a un portell que ens tanca la sortida a la carretera. Som al coll de sa Teulera.
Sense botar, anem resseguint la reixeta fins que aquesta finalitza i poder sortir a la carretera Ma-10, uns metres abans del Km 91.

Carretera Ma-10

(WP-13) Carretera Ma-10 - 7,3 km - 4 hores i 15 minuts - 153 m d'altitud.

Ens queden uns 800 m de caminar per la carretera fins arribar al punt d'inici.

(WP-01) Aparcament - 8,1 km - 4 hores i 28 minuts - 176 m d'altitud.
Són les 12:57 h; el cel s'ha tapat i continua la remor dels trons, però no plou. Ha resultat una volta difícil d'oblidar.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Inici/ Final: Aparcament finca pública de Planícia (Banyalbufar)
Distància aproximada: 8 quilòmetres
Pujada acumulada: 329 metres
Alçada mínima - màxima: 0 - 258 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 12 minuts (Total: 4 hores i 28 minuts)
Excursió realitzada el dia: 3 de juny de 2023
Components del grup: Lluís, Agustí, Fernando i Josep
Cartografia: Tramuntana Sud. Editorial Alpina. (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari amb trams importants sense camí ni fites. La resta per tiranys de muntanya i pista. Cal estar acostumat a fer petites grimpades. Només es pot fer si la mar és en calma.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta fantàstica en tots els aspectes. Noltros hi anàrem per segona vegada, també aquest passat juny. I segur que hi tornarem. La zona de la punta Roja és totalment increïble. Molt bona fotografia, perfecte diria jo, igual que la,publicació. Salut amic!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Efectivament, fantàstica i entretinguda, vaig gaudir molt. Fem comptes de tornar-hi amb els companys que no van poder venir. No em podia estar de fer fotos.
Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt