dimecres, 22 de novembre del 2023

Puigs de Randa i de Son Reus pel camí d'Albenya

Powered by Wikiloc

Des del llogaret de Randa, ascendim al puig homònim pel camí d'Albenya. Seguint un estret tirany que baixa pel vessant sud de la muntanya, arribem a l'entrada del santuari de Gràcia. Tot seguit, ascendim al puig de Son Reus per la cara sud. Finalment baixem pel vessant nord-est, amb trams de molt pendent i tirany incert.
El dia és rúfol, bufa un vent fred i el cel és mig cobert de nuvolades negres.

Inici: aparcament de Randa (Algaida), situat just davant l’església parroquial del segle XVIII, dedicada a la Immaculada Concepció i al beat Ramon Llull.


(WP-01) Randa - 0,0 km - 0 minuts - 281 m d'altitud.

A les 8 h iniciem l'excursió pel carrer de l'Església, cap a l'est. Tot d'una ens desviem a l'esquerra per la carretera Ma-5017 direcció a Montuïri. La seguim uns 400 m i voltem a la dreta pel camí carreter de ses Veles.

(WP-02) Desviament a la dreta - 0,4 km - 10 minuts - 284 m d'altitud.

El camí, ampla i formigonat, ascendeix cap a sud-est entre cases. Més amunt, amb el ferm ja de terra, volta cap a nord-est (esquerra). Continua en suau ascens flanquejat per un alt marge de paret en sec, a la nostra dreta. Tot d'una, deixem els conreus i ens endinsem dins un espès bosc mixt d'alzines i pins, fins ensopegar amb una paret de pedra en sec, en la contrada denominada s'Era des Quatre Vents.


(WP-03) Pas paret - 1,1 km - 20 minuts - 335 m d'altitud.

La travessem per un petit ensorrament i seguim en la mateix direcció que dúiem, fins desembocar en el camí d'Albenya, que prenem a la dreta, cap al cim de Randa.

(WP-04) Intersecció camí d'Albenya - 1,3 km - 25 minuts - 353 m d'altitud.

Aquí, sentim els primers trons i veiem com el cel s'enfosqueix ràpidament. La pluja és imminent. Ens posem l'impermeable i a correcuita pugem coster amunt cap a xaloc i els núvols que es decideixen a descarregar. L'estret tirany avança per la cara nord-est del cim per dins el bosc. Després de 16 min de pujada mantinguda en línea recta, deixem un tirany a l'esquerra i travessem un portell sense barrera. Ara el senderó s'empina més fort i zigzaguejant desemboca a la carretera, just davant les antenes de comunicació.

(WP-05) Carretera - 2,6 km - 1 hora i 5 minuts - 539 m d'altitud.

Tirem cap a la dreta sota una intensa brusca i fort vent, fins arribar a l'àmplia esplanada que precedeix el recinte del santuari de Nostra Sra. de Cura, en el puig de la muntanya de Randa a 548 m d'alçada.


(WP-06) Santuari de Cura - 3 km - 1 hora i 10 minuts - 548 m d'altitud.

Aquí ens aixopluguem davall el porxo del bar restaurant i aprofitem per fer un mos i eixugar-nos una mica [45 min].
Quan la pluja afluixa, iniciem el descens retrocedint per la carretera, i després de superar les antenes, girem a la dreta per un viarany marcat. Tot d'una ens deixa de nou a la carretera, la seguim avall i a la primera corba tancada, la deixem per la dreta.

(WP-07) Deixar carretera (dreta) - 3,8 km - 2 hores - 511 m d'altitud.

En aquest moment, gairebé la pluja desapareix, i uns minuts més tard surt el sol. Seguim un tirany a peu pla cap a l'oest que passa pel costat d'un túnel excavat a la cinglera. Llavors, volta cap al sud i baixa ràpidament enmig de la garriga. Aquesta tirada ens mena a la carretera, la seguim cap a l'esquerra uns metres, fins arribar vora el portell d'entrada a Gràcia. A prop d'aquesta entrada, localitzem un portell amb barrera sense pany que travessem.


(WP-08) Barrera - 4,9 km - 2 hores i 30 minuts - 386 m d'altitud.

Deixem a la dreta un camí que baixa al llogaret i emprenem l'ascensió al puig de Son Reus. Prosseguim la marxa cap a ponent enmig de la garriga. Si ens girem enrere veiem el santuari de Gràcia i l'ermita de Sant Honorat. Als 10 min. del portell, assolim les pedreres del Coconar. Camí endavant, als pocs minuts trobem una cruïlla de camins, senyalitzada amb un munt de pedres. Si avancem uns pocs metres pel camí de l'esquerra, trobarem una balconada natural, una esplanada rocosa que mira cap al sud.


(WP-09) Cruïlla a la dreta - 5,6 km - 2 hores i 50 minuts - 460 m d'altitud.

Prosseguim pel tiranyó de la dreta que ben aviat volta cap al nord, fins ensopegar amb un nou entreforc gairebé imperceptible. El camí de l'esquerra és una alternativa per baixar d'aquesta muntanya i arribar a Randa. Nosaltres prenem el tirany de la dreta que volem conèixer.

(WP-10) Cruïlla a la dreta - 6 km - 3 hores i 5 minuts - 485 m d'altitud.

És un esvaït corriol ben poc emprat dins la garriga, que volta pel cap damunt del puig de Son Reus (492 m). Passat el cim, baixa precipitadament (nord) al acostar-se als penyals que guaiten per la cara nord-est de la muntanya. Després de superar un bocí molt dret, voltem cap al nord-oest vorejant unes petites balmes, on es poden observar els estrats de les roques i com les capes estan superposades una sobre l'altra, molt típic de les formacions rocoses d'aquest massís. Ara el corriol s'endinsa dins el bosc i es precipita per una rampa rocosa fàcil de llenegar. Un cop salvat aquest petit entrebanc, continuem en suau descens voltant la muntanya, fins a desembocar al camí conegut com de la Carretera, a l'altura de les cases de Cal Suec. Girem a la dreta i tot d'una, travessem un portell amb barrera sense pany.

(WP-11) Barrera - 6,9 km - 3 hores i 55 minuts - 334 m d'altitud.

A continuació, baixem per una rústica escaleta que ens dur fins a un camí asfaltat, el travessem i seguim pel carrer des Puig, fins sortir a la carretera de Cura. Girem a l'esquerra fins a la creu del Coromer i d'aquí als rentadors. Finalment pel carrer de sa Font, arribem al punt d'inici.

(WP-01) Randa - 7,3 km - 4 hores i 6 minuts - 281 m d'altitud.

A les 12:06 h finalitza la caminada.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Inici/ Final: Randa (Algaida)
Distància aproximada: 7,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 360 metres
Alçada mínima - màxima: 281 - 543 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 50 minuts (Total: 4 hores i 6 minuts)
Excursió realitzada el dia: 22 de novembre de 2023
Components del grup: grup CES i Josep
Cartografia: Pla de Mallorca. Editorial Alpina. (Escala: 1:50.000)
Observacions: Itinerari per tiranys de muntanya i camins de carro. El tirany de baixada del puig de Son Reus és incert i hi ha dos bocins molt drets.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta clàssica, podríem dir, però… amb una bona novetat molt interessant, al manco per noltros. Aquest tram des del poble fins al camí d’Albenya. El ferem de baixada, creuant aquesta paret, segurament més amunt i en passarem un fum per arribar a Randa, per un bosc tupit i molt brut, sense localitzar aquest camí. Perfecte la publicació i les imatges. Salut Josep.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Aquest camí de ses Veles el vaig trobar un dia passejant per aquests indrets i em va semblar una bona alternativa per enllaçar amb el camí d'Albenya i pujar al cim per la cara nord. Al final ha resultat una volta força interessant.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salut i muntanya.

anar a dalt