dimecres, 15 de novembre del 2023

Puig d'en Farineta i camí de sa Pineta

Powered by Wikiloc

El Puig d’en Farineta, també denominat puig d’en Basset, assoleix una alçada de 324 m. i és ocupat pel mirador - refugi del Foment del Turisme de Mallorca, dedicat a Gabriel Font Martorell (1897-1965), autor del llibre “50 excursions per l’illa de Mallorca”.

Inici: aparcament del cementeri de s’Arracó, situat al Km 5 de la carretera (Ma-1030) que des d’aquesta població va a St. Elm.

Puig d'en Guida

(WP-01) Cementiri de s'Arracó - 0,0 km - 0 minuts - 120 m d'altitud.

A les 7:50 h iniciem la caminada pel camí de Son Verí, el qual neix pel costat esquerra del fossar. A pocs metres, el camí es bifurca, seguim pel de la dreta (nord-est).
El sender baix flaquejant un xalet per travessar el fons d'un comellar. Després d'una curta pujada, passem pel costat d'una barraca, girem cap al nord vorejant el torrent de Ca na Rosa, fins ensopegar amb un camí de carro que ve de s'Arracó.

(WP-02) Desviament a l'esquerra - 0,8 km - 30 minuts - 114 m d'altitud.
Seguim cap al nord-oest flaquejant el torrent, fins que passada una barraca enfonsada, trobem un nou trencall de camins, on voltem a l'esquerra. Davant nostre, copsem el puig d'en Guida (337 m), i s'Arracó a la dreta.


(WP-03) Desviament a l'esquerra - 0,9 km - 33 minuts - 122 m d'altitud.

El tirany travessa el torrentó i ascendeix en fort pendent cap al nord-oest per l'esquerra de la serra d'en Torres (219 m) i s'endinsa per un estret comellar, fins assoli un replà al bell mig del comellar. A partir d'aquí, el camí es converteix en un viarany que puja en fort pendent amb un seguit de ziga-zagues, fins trobar un pi encruat al mig del camí. Ara fora camí i seguint les fites a través del rost, assolim la carena de la muntanya. Avancem cap al sud-oest, seguint els límits dels vertiginosos espadats i, en pocs minuts arribem a la caseta refugi i al mirador.

Puig d'en Farineta

(WP-04) Puig d'en Farineta - 2 km - 1 hora i 13 minuts - 329 m d'altitud.

L'illot del Pantaleu i la Dragonera dominen la panoràmica. En el ruïnós refugi de forma cúbica hi ha una placa amb una inscripció que diu: "S'Arracó, el Ayuntamiento de Andratx y el Fomento del Turismo de Mallorca a Gabriel Font Martorell. 1968".
Baixem del cim orientats a sud-est per un tirany fitat. Després d'un tram per damunt escarpades roques, el corriol baixa en fort rost per la dreta de la serra d'en Torres (219 m). El pendent combinat amb el pedreny, ens fan baixar amb compte per evitar relliscades. Transcorreguts devers 25 min des del cim, deixem el camí principal i voltem pel camí de la dreta.

(WP-05) Desviament a la dreta - 2,7 km - 1 hora i 50 minuts - 164 m d'altitud.

Seguim la pista cap al sud-oest entre pins i de seguida a l'esquerra veiem un portell amb barrera de metall de la finca de Son Verí. Uns 10 min. més endavant, agafem una drecera a la dreta.

(WP-06) Drecera (dreta) - 3,1 km - 2 hores - 128 m d'altitud.
El tirany baixa rost i ràpid, fins que ens deixa en el camí de la Palomera i St. Elm, on ens incorporem a la dreta. Entre pins, baixem lleugerament i, al cap de 10 min. trobem a l'esquerra la cruïlla amb el camí de Can Bolei, per on continuem.

Camí de Can Bolei

(WP-07) Camí Can Bolei - 3,4 km - 2 hores i 8 minuts - 84 m d'altitud.

Seguim aquest nou camí que dibuixa un seguit de llaçades i després discorre cap al sud-oest entre murteres i algunes casetes, fins desembocar a la carretera, on voltem a la dreta. Avancem 250 m direcció a St. Elm i la deixem per l'esquerra pel camí de sa Pineta (sud-oest).

Camí de sa Pineta

(WP-08) Camí de sa Pineta (esquerra) - 4,4 km - 2 hores i 25 minuts - 29 m d'altitud.

Els primers metres planeja i després ascendeix suau, fins enllaçar amb el camí del GR-221 amb un entreforc de camins.
Aquí fem una parada per berenar i recuperar forces [20 min.]. Reprenem la marxa pel camí de l'esquerra que en suau ascens ens mena a un collet amb una cruïlla de camins, als peus del puig Blanc (112 m).

(WP-09) Collet - 5,1 km - 3 hores - 61 m d'altitud.
Continuem cap al sud (recte), en sentit ascendent. Després de superar una cadena que impedeix el pas dels vehicles, la pista gira a la dreta. Des d'aquí gaudim de vistes damunt St. Elm, davall la cala els Conills i la punta del Morro. Seguim la pista i, al cap de pocs minuts, assolim un segon collet i tot seguit flanquegem un camp de conreu. Deixem un camí a la dreta que ens duria a la Plana de sa Pineta i seguim pel sender del GR, fins trobar una casa amb un porxo envoltada de pins.


(WP-10) Balconada (caseta) - 5,8 km - 3 hores i 10 minuts - 137 m d'altitud.

Damunt la casa, hi ha una balconada. De nou les vistes són fantàstiques: el Pantaleu, St. Elm i sa Dragonera.
Ara el camí planeja uns metres i inicia una forta muntada per dins la pineda. A uns 20 min. del porxo assolim el coll de sa Barrera.


(WP-11) Coll de sa Barrera - 6,8 km - 3 hores i 35 minuts - 234 m d'altitud.

Aquí a la dreta continua el camí del GR cap al port d'Andratx passant pel pas Vermell. El nostre itinerari segueix recte, que orientat cap al nord-est baixa còmodament per un camí de carro que va cap a la carretera de Sant Elm, cap al coll de na Palomera, vora el cementeri.

(WP-01) Cementiri - 8,4 km - 4 hores i 6 minuts - 120 m d'altitud.
Arribem al punt de partida a les 11:57 h. Ha resultat una excursió força entretinguda.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Inici/ Final: Cementiri de s'Arracó (Andratx)
Distància aproximada: 8,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 406 metres
Alçada mínima - màxima: 26 - 330 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 55 minuts (Total: 4 hores i 6 minuts)
Excursió realitzada el dia: 15 de novembre de 2023
Components del grup: grup CES i Josep
Cartografia: Tramuntana Sud. Editorial Alpina. (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari per tiranys de muntanya, camins i trams sense camí per terreny rocós. El tram de la carena cap al cim, cal anar amb molt de cura perquè a la dreta tenim un vertiginós penya-segat.
Referències: Puig d'en Farineta i camí de sa Pineta. Jordi Carbonell (Alconasser Alconasser).

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una manera molt interessant i novedosa Josep. Conec els indrets trepitjats però no amb un recorregut creuant la carretera. I la veritat és que tota aquesta zona d’Andratx, s’Arracó i Sant Elm son uns llocs preciosos.
Enhorabona Josep i salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Feia molta estona que no pujava al puig d'en Farineta, no el recordava tant escarpat. Deu ser que els anys no perdonen.
És veritat tota aquesta zona de la Serra sud, val la pena tornar-hi de tant en tant.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt