dimecres, 8 de novembre del 2023

Penyal des Corbs - Puig de Can Llenderina

Powered by Wikiloc

Iniciem aquest itinerari al Coll d'Orient, (Km 11,8 de la carretera Ma-2100 d'Alaró a Orient) just al damunt les cases de Son Bernadàs Nou.


(WP-01) Coll d'Orient - 0,0 km - 0 minuts - 498 m d'altitud.

Traspassem la barrera pel botador habilitat al costat i tot d'una deixem, a l'esquerra, la font d'en Tries. El camí volta a l'esquerra (cap a llevant) per damunt la font i avança planer enmig d'oliveres. Davant nostre s'alça la petita mola des Penyal des Corbs, un dels objectius de la ruta d'avui. Al mateix temps, a la nostra esquerra, gaudim de les vistes de Lofra, na Franquesa i la serra de Sa Rateta.
El camí fa enfilant marjades, encara dins oliverar, fins travessar un portell sense barrera que dóna entrada al bosc d'alzines.
Passat el portell, immediatament, franqueja un rotlo de sitja, i ascendeix sinuós per dins un frondós alzinar, cap al pla des Pouet. Un cop finalitza el tram de camí empedrat, trobem a l'esquerra un camí ample tancat amb una cadena.

(WP-02) Desviació a l'esquerra - 1,6 km - 40 minuts - 690 m d'altitud.
En aquest punt voltem a l'esquerra i avancem, cap al nord/nord-est per un camí carreter, bastant envaït per les branques i arbres caiguts als darrers temporals. Ben aviat, travessem una baixa paret amb una bardissa de troncs (rètol: Vedat privat de caça) i, en suau davallada, trobem la font de sa Mata, a la dreta del camí, devora un coll de caça.

(WP-03) Font de sa Mata - 1,9 km - 55 minuts - 672 m d'altitud.
Es tracta d'una surgència que mitjançant un o diversos brolls omple una bassa en forma de mitja lluna (Inventari de Fonts de Mallorca).
Des de la font, dirigim les passes seguint la mateixa direcció. Tot d'una traspassem una baixa paret i continuem baixant seguint un difuminat viarany paral·lel a una paret seca a la nostra esquerra, fins assolir un collet. A partir d'aquí, ens enfilem a la cresta rocosa sense gaire dificultat, encara que amb l'ajuda de les mans, assolim el capcurucull del Penyal des Corbs.


(WP-04) Penyal des Corbs - 2,4 km - 1 hora i 15 minuts - 659 m d'altitud.

Des d'aquí la panoràmica de la paret nord del Castell d'Alaró, és impactant.
Després de gaudir de les vistes, tornem enrere pel mateixa camí fins al Pla des Pouet.

(WP-05) Pla des Pouet - 3,2 km - 1 hora i 50 minuts - 700 m d'altitud.
Aquí aprofitem per menjar una mica i recuperar forces [25']. Reprenem la marxa evitant caminar per dins el bosc. La destrossa de branques és important en aquesta rodalia. Orientats a sud-oest, avancem per damunt el roquissar, fins enllaçar amb el viarany que puja al cim. Seguim les fites paral·lels al penya-segats que donen a la vall d'Orient i, entre blocs de pedra calcària, assolim el cim del puig de Can Llenderina.


(WP-06) Puig de Can Llenderina - 3,9 km - 2 hores i 40 minuts - 775 m d'altitud.

Iniciem el descens resseguint la carena i, a uns 200 m del cim arran de la timba, trobem les dues creus dels Feliu de Cabrera.

(WP-07) Creus - 4,1 km - 2 hores i 50 minuts - 754 m d'altitud.
Són dues creus de ferro d’un metre d’alçada i separades entre si uns deu metres. Són creus de Calatrava i representen les armes de la família Feliu. Des d’aquesta posició es divisen al fons de la vall les cases de Son Bernadàs Vell.
Continuem cap al sud/sud-oest i, immediatament travessem una baixa paret de terme.
Seguint la mateixa direcció que portàvem, baixem guiats per les fites per dins un rost comellar cobert de vegetació i de roques amb pedres soltes. A mitja baixada trobem un gran rotlo de sitja ben conservat.


(WP-08) Rotlo de sitja - 4,4 km - 3 hores i 10 minuts - 690 m d'altitud
.
Prosseguim el descens orientats a oest/sud-oest, fins desembocar en el camí que puja d’Alaró pel pas de l’Escaleta.

(WP-09) Camí Alaró - Orient- 4,7 km - 3 hores i 30 minuts - 573 m d'altitud.
Seguim el camí cap a la dreta en sentit ascendent. Als pocs minuts, travessem una esplanada (sa Plana) on els indicadors de fusta ens recorden les dues direccions - Orient/Alaró - [2 h 00 min]. El sender davalla fent alguns zig-zags, franqueja un portell sense barrera, passa davant la font de sa Fonteta, i pocs minuts més tard, surt a la carretera, després travessar un portell amb barrera de fusta.


(WP-10) Carretera - 5,4 km - 4 hores - 488 m d'altitud.

El coll d'Orient ens queda a la dreta, per la carretera i a menys de mig quilòmetre de distància.

(WP-01) Coll d'Orient - 6 km - 4 hores i 15 minuts - 498 m d'altitud.
A les 12:23 h donem per finalitzada la caminada.

Ruta: Circular
Inici/ Final:  Coll d'Orient (Bunyola)
Distància aproximada: 6 quilòmetres
Pujada acumulada: 363 metres
Alçada mínima - màxima: 486 - 773 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 35 minuts (Total: 4 hores i 15 minuts)
Excursió realitzada el dia: 8 de novembre de 2023 
Components del grup: grup CES i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: L'itinerari discorre per camins de carro, tiranys de muntanya i trams fora camí per un terreny rocós. Pot presentar dificultats d'orientació en algun tram. Evitar els dies de caça menor.

Track de la ruta a Wikiloc
.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un bon grup i una bona volta. La primera part podríem dir que és assequible però… la segona part, la baixada de al camí d’Orient és una altre cosa. Personalment el puig des Corbs em va sembla molt interessant, una bona miranda de la Serra.
Una bona publicació Josep. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Repetim itinerari que férem el setembre del 2018 (a partir d'una publicació teva) però baixant del cim per un altre comellar. Comparant les dues baixades, encara em sembla més còmode aquesta darrera. Bones vistes des del puig des Corbs, em van impactar les de la paret nord del puig d'Alaró.
Moltes gràcies, amic.
Salut i muntanya.

anar a dalt