dissabte, 18 de novembre del 2023

Serra dels Pinotells i el Morralàs

Powered by Wikiloc

Ruta circular des d'Estellencs passant per: refugi coma d’en Vidal (1.9 km), coll serra des Pinotells (3.1 km), cim serra des Pinotells (3.6 km), es Morralàs (4,4 Km), pas des Cossis (5.6 km). Seguim les passes de l'amic Llorenç Soler.

Comencem l'itinerari a les 8:45 h en el punt quilomètric 96,7 de la carretera Ma-10 entre Estellencs i Andratx, a partir de la pista que puja a la Boal de ses Serveres.


(WP-01) Km 97 carretera Ma-10 - 0,0 km - 0 minuts - 290 m d'altitud
.
L'ampla senda s'enfila mitjançant successives llaçades. Als 18 min arribem a una cruïlla a l'ombra des Morralàs, un penyalot de 650 m.

(WP-02) Cruïlla (dreta) - 0,6 km - 18 minuts - 383 m d'altitud.
El camí que deixem a l'esquerra arriba a la Boal de ses Serveres, per on transitarem a la tornada. Nosaltres prenem el de la dreta (GR-221), que ens menarà, en direcció sud-oest al refugi de la coma d’en Vidal. Ben a prop, deixem un dipòsit d'aigua contra els incendis forestals i passem entre grans alzines i roques. La pista inicia un ascens amb fort pendent i continuats revolts. A mida que pugem, les crestes de la serra dels Pinotells, a la nostra esquerra, guanyen espectacularitat. Per la nostra dreta corre el torrent des Gorgs. Un xic més amunt, el camí planeja entre les terres de conreu de sa Coma, passem un portell de pedra i, entre dues fileres d'alts xiprers arribem al refugi.


(WP-03) Refugi coma d'en Vidal - 1,9 km - 1 hora - 550 m d'altitud.

 El refugi és de titularitat pública des de l’any 2002. Davant les cases, hi ha una petita edificació amb un porxet.
Des del refugi continuem en ascens i ben aviat, a l'esquerra del camí apareix la mina enrunada de la font des Moro. Més amunt, trobem una àmplia paret seca i superem dues corbes en pujada. A uns 20 min. de les cases, assolim el coll de la serra dels Pinotells.


(WP-04) Coll Serra dels Pinotells - 3 km - 1 hora i 20 minuts - 653 m d'altitud.

Deixem el camí, i ens enfilem orientats al nord entre carritxeres, esquivant pins cremats i ajaguts. Avancem mantenint una baixa paret seca a la nostra dreta, fins que la travessem i assolim la carena de la muntanya.
Anem crestejant per terreny rocós però sense gaires dificultats, i en uns 30 min del coll, arribem al cim de la serra dels Pinotells (728 m)


(WP-05) Cim Serra dels Pinotells - 3,5 km - 1 hora i 50 minuts - 730 m d'altitud.

Coronat per una fita de pedres i al costat un petit piló de pedra, amb espectaculars vistes al Castellet i a la mola de s’Esclop.
Fem una pausa per berenar i recuperar forces [25min]. Reprenem la marxa avançant en descens per damunt la cresta o per davall d'aquesta per evitar algunes esquerdes. A mà dreta, gairebé durant tot el recorregut carener, ens vetlla el puig de Galatzó.
Un xic més endavant, progressem per un tram més ample i poblat de pins i carritxeres, fins trobar un altra piló de pedra que delimita els termes d'Estellencs i Calvia. Aquí veiem el Morralàs ben davant nostre, i un petit tàlveg al nostres peus que hem de superar. Per això, avancem cap a l'est uns metres i travessem una esquena rocosa que ens situa al fons de la petita coma. Aleshores, enfilem recte orientats a nord/nord-oest i amb un darrer esforç, assolim el cim del Morralàs, coronat per un gran munt de pedres (650 m).


(WP-06) El Morralàs - 4,4 km - 3 hores - 650 m d'altitud.

El lloc és captivador, el dia esplèndid i la temperatura agradable ens fa passar una llarga estona [30 min] reposant i contemplant les vistes de la costa d’Estellencs fins al cap Fabioler i cap al sud-est, el majestuós Galatzó.
Tirem avall orientats a sud-est per damunt el roquissar. Rodegem una esquerda no gaire fonda i, un poc més endavant, voltem a l'esquerra, nord-est seguint els límits dels penya-segats, fins arribar al cingle Rodó, arran de la timba.


(WP-07) Cingle - 4,5 km - 3 hores i 45 minuts - 614 m d'altitud.

Seguim baixant orientat a sud-est cercant la millor passa entre carritxeres i roques. Pel flanc dret del tàlveg, ens acompanya una baixa cresta rocosa, fins que localitzem un pas herbat per on la travessem en diagonal esquerra. A l'altre cantó, uns metres més avall, voltem a l'est, fins arribar a un collet entre roques que marca els límits dels termes de Calvià i d'Estellencs.


(WP-08) Camí - 4,9 km - 4 hores i 5 minuts - 567 m d'altitud.

Seguim cap a l'esquerra. Caminem per un tram sense tirany definit, guiats per les fites, fins arribar al camí de pujada al puig de Galatzó.

(WP-09) Pas des Cossis - 5,2 km - 4 hores i 15 minuts - 523 m d'altitud.

Girem cap a l’esquerra i sempre de baixada arribem a l’àrea recreativa de Son Fortuny, després de salvar un pronunciat desnivell per un tram de camí de ferradura que descriu una sèrie de revolts, anomenat pas des Cossis.


(WP-10) Àrea Boal de ses Serveres - 5,7 km - 4 hores i 30 minuts - 405 m d'altitud.

Anem cap a l'esquerra, nord-oest, i als pocs minuts trobem el creuer del camí de la coma d'en Vidal, on tanquem el circuit. En 10 min més  ja som a la carretera.

(WP-01) Km 97 carretera Ma-10 - 6,6 km - 4 hores i 44 minuts - 290 m d'altitud.
Arribem al punt de partida a les 12:28 h. Ha resultat una excursió curta però espectacular.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Inici/ Final: Km 97 carretera Ma-10 (Estellencs)
Distància aproximada: 7 quilòmetres
Pujada acumulada: 432 metres
Alçada mínima - màxima: 290 - 730 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 53 minuts (Total: 4 hores i 44 minuts)
Excursió realitzada el dia: 18 de novembre de 2023
Components del grup: Agustí, Ferrnando i Josep
Cartografia: Tramuntana Sud. Editorial Alpina. (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari amb trams fora camí ni fites per un terreny rocós i escarpat. No sempre serà fàcil orientar-se i serà de gran ajuda l'ús d'un GPS i mapa topogràfic. La resta per tiranys de muntanya i camins de carro.
Referències: Es Morralàs i Serra des Pinotells. Pel pas des Cossi i la coma d’en Vidal. Llorenç Soler (Bloc: Excursions per Mallorca).

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Aquesta és una volta fantàstica, sense ser massa complicada pots gaudir d’uns paisatges espectaculars, a l’ombra del Galatzó i s’Esclop. Cal tornar-hi ja. Fa massa temps que no trepitjam aquest territori. Fotografia i publicació molt bones Josep. Salut amic.
PD. Gràcies per la cita

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí, és un recorregut molt agraït, el tram de la carena és bo de fer i és espectacular. Seguirem les vostres passes però a la inversa. De pujada anàvem tant distrets que no vérem la cruïlla cap a la Boal de ses Serveres, "ja, ja, ja".
Mercès pel comentari.
Salut amic.

anar a dalt