divendres, 12 d’abril del 2024

Cases de la Serra pel pas Llis i la coma de s'Ombra

Powered by Wikiloc

El punt d'inici es situa a la carretera de Sóller (Ma-11) venint des de Palma i a uns cinc-cents metres abans d'arribar a la rotonda d'entrada a la vila. A pocs metres més avall de Ca Na Menga, a la dreta hi ha un replà, amb uns contenidors de deixalles, on deixem els vehicles.

(WP-01) Ca na Menga (carretera Ma-11) - 0,0 km - 0 minuts - 88 m d'altitud.
A les 8 h tocades, iniciem la tresca carretera avall direcció a Sóller. Tot d'una deixem a la dreta la rampa que baixa al camí de ses rotes de Can Barretes, per on tornarem en finalitzar la volta. En arribar a la rotonda d'entrada a la vila, ens desviem a la dreta baixant unes escales que ens deixen al camí Vell de Palma, per on seguim, però, atenció, tot d'una ens desviem a la dreta pel camí de Can Pentinat, que discorre paral·lel a les vies del tren. Deixem a la dreta el Camí de la font de s'Olla i voltem a l'esquerra pel camí de sa Torrentera. Travessem les vies per davall un pont i seguim, primer pel camí des Fossaret, després pel carrer Joan Marquès Arbona i finalment, pel carrer de la Unió, fins a desembocar al carrer de Pau Noguera, on voltem a la dreta i tot seguit arribem a l'aparcament situat al costat del cementiri.

(WP-02) Cementiri - 1,6 km - 25 minuts - 76 m d'altitud.
A partir d'aquí, iniciem la pujada pel camí asfaltat de sa Coma o de s'Arrom. Tot d'una, deixem a la dreta el camí d'en Petra. Un xic més amunt, ignorem un camí a l'esquerra i, després d'uns revolts, deixem a la dreta el camí de ses Tres Creus. La pista ascendeix entre oliverars fent grans llaçades i un cop superades les cases de sa Coma, quan el camí fa un revolt a l'esquerra i s'acaba l'asfalt, abandonem el camí de s'Arrom i girem a la dreta.


(WP-03) Desviament a la dreta (Portell) - 3,3 km - 1 hora - 246 m d'altitud.

Traspassem un portell amb una barrera tancada, per la seva dreta i continuem pujant entre marjades d'olivars i alguns porxos ben arranjats. Es tracta d'una pista, a estones formigonada, i estones de terra, que puja marcant diverses llaçades i guanya alçada ràpidament, fins arribar un punt que finalitza.
En front nostre, davall una gran alzina, arranca un camí, per on continuem. És un antic camí de bístia escalonat i bastant deteriorat pel pas del temps. Va pujant marcant diverses llaçades, fins arribar a una paret de pedra en sec amb un petit esbaldrec. Cap a la dreta ens enfilem rost amunt fins arribar a una gran balma rogenca tancada per una paret, anomenada Na Mamelluda.


(WP-04) Na Mamelluda - 4,9 km - 1 hora i 40 minuts - 458 m d'altitud.

Baixem i tornem a recuperar el tirany que segueix cap al sud-est. Després de superar les restes d'una barrereta de fusta, el viarany s'enfila per una espectacular cornisa, planeja uns metres i, després descendeix al jaç de la torrentera de la Coma Carnissera.


(WP-05) Torrent de la coma Carnicera - 5 km - 2 hores - 464 m d'altitud.

Prosseguim uns metres per la llera, fins enllaçar amb la continuació del caminoi, al costat esquerra del barranc. Ara el sender ascendeix fent alguna llaçada orientat a nord-est. Més amunt deriva cap a l'est i es perd en una zona de pins. Llavors seguim pujant guiats per les fites, fins arribar arran dels espadats, punt des d'on es gaudeix una espectacular vista de tota la vall de Sóller.


(WP-06) Balconada - 5,2 km - 2 hores i 12 minuts - 544 m d'altitud.

Aquí decidim fer un descans per berenar i recuperar les forces [20 min]. Continuem entre els pins i les carritxeres orientats a l'est, allunyant-nos poc a poc dels penya-segats, i uns 130 m més endavant, virem cap a la dreta. A continuació, ens orientem progressivament cap al sud per sobre el rocam, fins veure una plataforma formada pels materials extrets de la boca d'una cavitat, és la font de sa Mina, a la qual hi arribem en pocs minuts.


(WP-07) Font de sa Mina - 5,5 km - 2 hores i 45 minuts - 613 m d'altitud.

És una font de mina amb la galeria excavada. Trobem un dipòsit i una piqueta que són els elements que li donen nom i que recullen l'aigua que cau de l'ullal mitjançant una enginyosa canal de teula. (Fonts de Mallorca).
Continuem pujant per l'esquerra de la mina. i un xic més amunt, seguint les fites, avancem cap a l'oest (dreta) i tot d'una després girem al sud (esquerra) enfilant-nos sobre unes roques. Al cap d'uns 8 minuts, assolim un coll a l'aresta, a la dreta del qual, a baix, tenim la Coma Carnissera, i davant uns penya-segats. Ara girem a l'esquerra pujant pel roquissar, fins arribar a una zona de pins, al costat de les parets rocoses, on a la dreta, a la mateixa paret hi ha una lleixa al costat d'una esquerda amb un muret de pedra en sec a la part superior. Som a l'inici del Pas Llis


(WP-08) Pas Llis - 5,8 km - 3 hores i 10 minuts - 721 m d'altitud.

Avancem per damunt la roca llisa inclinada i, amb l'ajuda d'una cinta, instal·lada pel company Lluís, superem la curta però vertical grimpada, que en sec només cal parar l'atenció normal d'un tram aeri.
Un cop sortim del pas, les fites ens guien cap a l'àmplia canal rocosa de l'esquerra (sud). El pendent és molt fort, fins el punt que hem d'ajudar-nos de les mans, per poder continuar progressant.
El cansament de les cames es comença a notar, des que hem sortit de Sóller no hem parat de pujar.
A poc a poc, la canal va perdent verticalitat i seguim, entre el càrritx, orientats a sud/sud-est, per evitar un profund tàlveg que ens tanca el pas. Mentrestant, ja divisem les antenes de la Serra d'Alfàbia, davant nostre. Seguim per un baix i ample llom de roques entre les carritxeres, fins assolir l'altiplà de la Serra, conegut com sa Planella. El travessem en direcció gairebé sud, fins arribar a un ample camí de terra que discorre per l'altiplà.


(WP-09) Pista - 6,4 km - 3 hores i 50 minuts - 838 m d'altitud.

Anem cap a la dreta i en pocs minuts travessem un portell amb barrera oberta.

(WP-10) Barrera - 6,6 km - 3 hores i 55 minuts - 840 m d'altitud.
Seguim la pista i, ben aviat deixem a la dreta el camí de la Serra o dels Alous, i una pista tancada que du a les cases de la Serra. Camí endavant, en pocs minuts desemboquem a la carretera asfaltada que puja a les antenes d'Alfàbia, on ens incorporem a la dreta en descens.


(WP-11) Carretera antenes - 7,4 km - 4 hores i 8 minuts - 871 m d'altitud.

Baixem per la carretera, un poc menys d'un quilòmetre i mig, fins que trobem un camí a la dreta i, a l'altre cantó ran del camí, un aljub cobert.


(WP-12) Desviament dreta - 8,8 km - 4 hores i 30 minuts - 756 m d'altitud.

Agafem l'ample camí de terra i, ben aviat [5 min], i després d'ignorar un parell de braços de camí a l'esquerra (oest), ens desviem a l'esquerra per un camí, el principi del qual no és gaire visible (fita).

(WP-13) Desviament esquerra - 9,2 km - 4 hores i 35 minuts - 736 m d'altitud.
Iniciem el descens, primer cap a l'oest per un camí carreter, que progressivament va girant fins orientar-se a nord/nord-est, ja amb amplada de bístia. El camí baixa zigzaguejant per un profund i obagós tàlveg, entre rotlos de sitja i barraques de carboner. Després d'uns vint-i-cinc minuts de forta davallada, per evitar un gran salt del torrent, ascendim cap a la dreta per un corriol que puja a un petit esperó rocós. Ben aviat, baixem per un nou i obac tàlveg (la coma de s'Ombra), passem un forn de calç ben conservat i arribem a una petita plataforma a tall dels espadats. També trobem una barraca més grans que las dels carboners.


(WP-14) Balconada - 10,3 km - 5 hores i 25 minuts - 494 m d'altitud.

Aquí fem una parada per dinar i recuperar les forces [25min].
Continuem el descens cap al nord, per trams de l'antic sender fins a un rotlo de sitja i la corresponent barraca, punt on ens desviem a l'esquerra seguint el esvaït camí, ara a trams penjat i en marge de sosteniment al costat del pendent. Durant aquest descens, trobem arbres ajaguts i forces branques trencades que ens dificulten la progressió. Seguim direcció sud-est fent llaçades, enmig de carritxeres i creuem un torrent. Tot d'una després girem a l'esquerra i desemboquem a un ampla camí carreter. Seguim aquest camí direcció nord i creuem la paret de terme (entre Bunyola i Sóller) novament per un portell sense barrera.


(WP-15) Portell - 11,7 km - 6 hores i 50 minuts - 269 m d'altitud.

No tardem gaire en abandonar aquest camí que ens conduiria a les cases de Son Barranco, on ens trobaríem el pas tancat. Així què, seguim recte, creuem una vella reixeta i, ben aviat arribem a un porxo enmig de l'olivar.
Ara seguim baixant pel camí de Can Barretes, escalonat i formigonat, entre bancals d'oliverar, fins arribar un entreforc de camins, on voltem a l'esquerra.

(WP-16) Desviament esquerra - 12,4 km - 7 hores i 20 minuts - 110 m d'altitud.
Ara sols resta acabar de baixar per aquest camí entre oliveres, creuar el torrent i pujar fins a la carretera, a l'alçada de Ca na Menga.

(WP-01) Ca na Menga - 12,4 km - 7 hores i 29 minuts - 88 m d'altitud.
A les 15:31 h arribem on tenim els vehicles.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Carretera de Sóller (Ca na Menga)
Distància aproximada: 13 quilòmetres
Pujada acumulada: 860 metres
Alçada mínima - màxima: 40 - 871 metres
Temps efectiu sense parades: 5 hores (Total: 7 hores i 29 minuts)
Excursió realitzada el dia: 29 de setembre de 2018 
Components del grup: grup de Sóller, Lluís S. i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari exigent amb fort desnivell acumulat. Trams de camí desapareguts on cal bon sentit de l'orientació i una certa intuïció per seguir-los. La baixada per la coma de s'Ombra és molt bruta d'arbres i branques caigudes.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una ruta de nivell, diria jo. Per coneixement del territori trepitjat sou un grup fort. La coma de s'Ombra és una zona realment bella i no massa trepitjada. Llàstima dels arbres caiguts, segur que varen dificulta força la passa. Enhorabona per aquesta publicació Josep. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
A mi em va costar bastant la pujada, però el pas i el paisatge em van agradar molt. La primera part de la coma de s'Ombra (fins al mirador), malgrat la destrossa, es baixa força bé. Del mirador fins al camí ja és una altra cosa (força incòmode).
Moltes gràcies.
Salutacions.

anar a dalt