dimecres, 8 de maig del 2024

Puig dels Albellons pel comellar de Can Pipa

Powered by Wikiloc

Repetim la pujada al puig dels Albellons (586 m) però aquest cop directa pel comellar de Can Pipa. La baixada la fem pel comellar dels Albellons i el camí Vell de Lluc. Abans d'arribar al poble, ens desviem per guaitar des del mirador de Caimari.

Inici: plaça Major de Caimari.


(WP-01) Plaça Major. Caimari - 0,0 km - 0 minuts - 171 m d'altitud.

A les 7:36 h iniciem l'excursió. Per l'esquerra de la plaça, agafem el carrer de ses Tavernes i, al final, voltem a la dreta pels carrers Horitzó i Nord. Sortim del poble pel carrer del Castellet, que enllaça amb el camí de Can Pipa. Un camí cimentat que puja en fort pendent entre olivars, fins arribar davant les barreres d'una casa.


(WP-02) Tirany - 0,8 km - 15 minuts - 250 m d'altitud.

Voltem a la dreta i travessem el què queda d'un atrotinat botador. El tirany puja cap al est/nord-est per un passadís estret, entre una paret seca i un reixat. Devers seixanta metres més amunt, voltem nord/nord-oest (esquerra) i vorejant el tancat, arribem al comellar de Can Pipa. Iniciem la pujada orientats a nord seguint un camí de carro, força deteriorat i pedregós. El camí discorre per dins el comellar i, ben aviat trobem un rotlo de sitja i, més amunt l'estret de Can Pipa, o d'en Baltasar, tancat per una paret seca que és el límit de la Comuna. A mesura que anem pujant, el pendent va augmentant i el camí va empitjorant, convertint-se en un tirany fitat. Salvem alguns pins caiguts i trobem un segon rotlo de sitja. Un xic, més amunt, arribem al darrer rotlo de sitja, situat a la cota 510 m.


(WP-03) Rotlo de sitja - 1,7 km - 1 hora - 485 m d'altitud.

Aquí voltem en diagonal dreta i seguint les fites per damunt plaques de roca i un fort pendent, en dos-cents metres més amunt, assolim el vèrtex del puig dels Albellons.


(WP-04) Puig dels Albellons - 1,9 km - 1 hora i 18 minuts - 586 m d'altitud.

Baixem del cim orientats gairebé a nord entre carritxeres i pins fins arribar a una clotada. Tot seguit, remuntem un pendent entre roques, assolim un cim de 572 m, des d'on gaudim de les vistes del puig del Massanella.

(WP-05) Cota 572 m - 2,1 km - 1 hora i 35 minuts - 570 m d'altitud.
Aquí fem una parada per berenar i descansar. Reprenem la marxa pujant cap al nord i, ben aviat baixem aferrats a la paret de partió de la Comuna cap al coll dels Albellons.


(WP-06) Coll dels Albellons - 2,3 km - 2 hores i 10 minuts - 536 m d'altitud.

 Ens fixem en una fita que ens indica els límits de les terres comunals.
Girem a l'esquerra i seguim un tirany de cabres que baixa de manera un tant precipitada, fins arribar a un antic rotlo de sitja, a la part alta del comellar dels Albellons.

(WP-07) Rotlo de sitja - 2,5 km - 2 hores i 20 minuts - 467 m d'altitud.
Aquí arranca una pista forestal oberta damunt un antic camí de carro emprada pels carboners i calciners. Durant la baixada, veiem dos forns de calç i rotlos de sitja, un dels  quals de grans dimensions. El camí finalitza a la carretera de Lluc, la qual accedim per un botador que supera un reixat.


(WP-08) Carretera - 3,2 km - 2 hores i 45 minuts - 310 m d'altitud.

La travessem i enllacem amb el camí Vell de Lluc direcció a Caimari (esquerra). Tirem avall i just passat pel peus del Cavall Bernat, deixem el camí per l'esquerra i enllacem, un altre cop amb la carretera de pujada a Lluc.

(WP-09) Deixar camí - 4 km - 3 hores - 239 m d'altitud.
Avancem per asfalt tant sols un centenar de metres i en arribar al pròxim revolt, sortim de la carretera per la dreta. Salvem una barrera per un botador lateral i agafem el caminet que ens ha de dur al mirador de Caimari. El tirany avança en suau ascens i, dos-cents cinquanta metres més endavant, ignorem el trencall que du a Caimari i seguim tot dret. Ara el tirany puja en més rost i escalonat fent un seguit de giragonses, fins arribar al mirador de Caimari, també anomenat de la Quarta Volta.


(WP-10) Mirador de Caimari - 4,7 km - 3 hores i 18 minuts - 325 m d'altitud.

 Aquesta balconada, protegida amb una barana de troncs, es troba damunt els espadats de la Penya d’en Pelluc. La panoràmica sobre Caimari, Selva, el pla i el Raiguer és espectacular.
Desfem les passes pel mateix camí, fins trobar l'entreforc amb el camí que baixa cap al poble, on l'agafem cap a l'esquerra. Aquest tirany baixa per dins la garriga i ens mena al carrer de sa Volta, després de superar un botador de fusta. Per aquest mateix carrer arribem al punt de partida.

(WP-01) Caimari - 5,9 km - 3 hores i 50 minuts - 171 m d'altitud.
A les 11:26 h donem per finalitzat aquest bonic itinerari.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Plaça Major de Caimari
Distància aproximada: 6 quilòmetres
Pujada acumulada: 490 metres
Alçada mínima - màxima: 170 - 586 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 42 minuts (Total: 3 hores i 50 minuts)
Excursió realitzada el dia: 8 de maig de 2024
Components del grup: grup CES i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Nord. Editorial Alpina. Escala: 1:25000
Observacions: Itinerari moderat que discorre per trams sense camí ni fites, cal bon sentit d'orientació.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


 

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bona manera de pujar al puig des Albellons i, millor via per anar a sa Comuna. Altre cop el propietaris en fan de les seves i l’Ajuntament mira cap a un altre lloc. Aquesta casa i finca que has hagut de vorejar és Can Pipa, i el camí públic creuava la propietat. Una bona volta i millor publicació Josep. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí, una via directa al cim, ens va agradar força. El primer pic que férem aquest puig, baixarem per aquest camí per dins la propietat, menys mal que la porta de sortida era oberta. Desconeixíem l'alternativa de vorejar la propietat.
Gràcies pel comentari.
Salutacions.

anar a dalt