dissabte, 23 de juny del 2012

Comellar dels Bous – Es Rafal

Balma al comellar dels Bous
Itinerari: Barrera de son Oliver – Son Roig – Son Pou – Comellar dels Bous – Camí des Rafal – Es Rafal – Cas Secretari – Son Roig – Barrera.
Partim de la barrera situada abans d’arribar a les cases de son Oliver, lloc on deixem el cotxe (WP-01).
Agafem el camí de carro de la Vall que segueix per la vorera del torrent i la sèquia de Coanegra fins trobar-nos de front amb les cases de son Roig (WP- 02). Seguim el camí i trobem una barrera metàl•lica, després can Morei i aviat la possessió de son Pou. Abans d’arribar-hi, agafem un tirany que puja a la dreta vorejant el casal per retornar al camí ample. Després de caminar uns metres passem una altre barrera situada davall d’una gran balma i aquí hi trobem l’ullal de la font (qanat) sèquia subterrània d’època musulmana. Més endavant passem per un forn de calç situat a la dreta del camí. A partir d’aquí el camí de carro es converteix en un sender de muntanya que s’enfila fent ziga-zaga direcció a Orient (N). Seguint el camí més amunt deixem a la dreta la cruïlla que condueix a l’avenc de son Pou.
Deu minut més amunt el camí dibuixa un revolt a l’esquerra. En aquest punt, senyalitzat amb dos rètols de fusta (WP-03), abandonem el camí desviant-nos pel tirany de la dreta el qual ascendeix pel Comellar dels Bous. Després de 15 minuts de pujada suau, per un camí amb marges de sosteniment i envaït per la vegetació, trobem a ma dreta un rotlle de sitja molt amagat pel càrritx i la vegetació (WP-04).
Continuem el nostre itinerari ascendint per aquest ombrívol comellar tot seguint les fites que hi ha.
Quaranta minuts de pujada i després de superar dos bots del torrent i una balma (WP-06), tot per la dreta, arribem al camí des Rafal a l’alçada d’un rotlle de sitja i dues fites ben marcades (WP-07). La tendència és continuar tot dret direcció al pas de s’Estaló ja que no t’adones que arribes al camí. Girem a la dreta (S) pel camí que ens du a les cases des Rafal (WP-08). Abans d’arribar a les cases, a l’esquerra del camí, trobem una paret amb reixeta i un petit portell per on hem de passar. Entrem en un tirany que baixa per una zona d’antigues margades fins a les cases de cas Secretari, abans però, passem per la font des Polls situada al voltant de grans alzines.
Baixem per la pista direcció a Alaró i, a l’alçada del coll de s’Era, la deixem per girar a la dreta. Un poc més avall girem a l’esquerra per agafar un tirany que davall pel mig del bosc. Passem una zona d’antigues marjades, dues barraques de roter i arribem de nou a son Roig (WP-02) després de creuar el torrent. Ara continuem pel camí de la vall direcció S fins tornar al punt de partida. Tanquem així aquesta ruta agradable de fer i adequada per aquests dies de calor ja que discorre, majoritàriament, per dins el bosc.
Ruta circular amb 678 metres de pujada acumulada i 12 km de recorregut. El comellar dels Bous és la part més atractiva i salvatge d’aquesta ruta. Hi ha fites que indiquen el traçat més adient, s'han de superar dos bots del torrent i una balma, tot per la dreta. La resta discorre per camí ben fressat i bo de seguir.
Excursió realitzada el dia 09 de juny de 2012. El grup ha estat format per: Enric, Fernando, Juan, Josep i sa cussa Dolça.
anar a dalt