dimarts, 19 de juny del 2012

Sa Rateta i na Franquesa

Des del cim de sa Rateta  a 1100 m
Recorregut: Portell de Cúber – Presa de Cúber – Coll des Bosc de Coma-sema – Clot de sa Neu – Cim de sa Rateta – Coll des Planet – Na Franquesa – Coll des Cards – Font de s’Aritja – Portell de Cúber.
Iniciem aquesta clàssica i bonica ruta en el punt quilomètric 34 de la carretera entre Lluc i Sóller (WP-01). Creuem el portell de Cúber i agafem el camí asfaltat que voreja l’embassament. Davant nostre s’alça el cim de sa Rateta el nostre primer objectiu d’avui. Passats uns quinze minuts, assolim la pressa. En aquest punt deixem el camí ample i torcem a l’esquerra pel camí que baixa pel costat del torrent d’Almadrà (WP-02). La davallada presenta un pronunciat pendent per un sender pedregós que ens condueix al jaç del torrent, el travessem i voltem tot d’una a l’esquerra.
Seguim la canonada d’aigua i, a uns cinc minuts girem a la dreta passant per damunt el graó de ciment d’aquesta per agafar el camí de Coma-sema (WP-03). Sender de ferradura amb trams empedrats. Aquest camí ens condueix al coll des Bosc (799 m) passats uns quinze minuts de la darrera cruïlla (WP-04). En aquest punt deixem el camí de Coma-sema i voltem a la dreta (NW) per prendre el camí de pujada al cim de sa Rateta. És una senda de nevaters amb trams empedrats i marges de sosteniment que ens fa guanyar alçada ràpidament. Serpenteja cap al SW i passats uns revolts, ens situa al porxo de nevaters i al Clot de sa Neu on s’acaba el camí.
Després de descansar i agafar forces, continuem cap a NW per un terreny rocós i pobre de vegetació. Amb l’ajut de fites, assolim al cim de sa Rateta situat a 1100 m d’alçada i coronat per una gran fita de pedres (WP-05).
Després de fer les fotos de rigor i de gaudir de les impressionants vistes, continuem la nostra ruta cap a SW. L’itinerari, marcat per fites, descendeix ràpidament fins al bucòlic coll des Planet o des Gat (Wp-06).
Reprenem la marxa seguint les fites que ens condueixen pel lloc més còmode i en pocs minuts de forta pujada per un terreny rocallós, assolim el cim de na Franquesa a 1067 m d’alçada (WP-07).
Ara seguim la nostra ruta cap a SW i , sense masses dificultats i després de passar una paret seca, baixem al coll des Cards, que separa na Franquesa del puig de Lofra (WP-08).
Des del coll des Cards continuem pel camí que ens duria al coll de Lofra. Als pocs minuts el deixem i girem a la dreta per un sender que discorre pel mig del bosc i ens condueix, amb ràpida baixada, a la font de s’Aritja. Continuem en direcció SW i enllacem amb el camí del GR-221 a l’alçada de Binimorat. Girem a la dreta i el sender ens condueix al punt de partida passant per damunt la pressa de l’embassament.
Ruta circular amb 539 metres de pujada acumulada i 10,5 km de recorregut. Excursió realitzada el dia 02 de juny de 2012. Clàssic itinerari que no presenta masses complicacions i de fàcil orientació. El grup ha estat format per: Biel Pomar, Juan i Josep.

Veure l'àlbum de fotografies.
Track de la ruta a Wikiloc.

2 comentaris :

Joan Riera Bordoi ha dit...

Benvolgut Josep, bona volta, bon reportatge i bones vistes ofereix sa Rateta o Roteta. Vos va faltar l'Ofre per a fer els 3 mils.
Salutacions.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan, sí l'Ofre va quedar pendent, no disposàvem de més temps. Moltes gràcies.

anar a dalt